Sterabonnement: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(Zie ook: dode links)
(Opvolgers)
 
(3 tussenliggende versies door 3 gebruikers niet weergegeven)
Regel 2: Regel 2:
 
Het '''VBN-sterabonnement''' was een vervoerbewijs voor het [[stads- en streekvervoer]]. Ook was het sterabonnement geldig op een aantal spoortrajecten als vervoerbewijs tweede klas. Sterabonnementen waren net als de [[strippenkaart]] onderdeel van de [[nationale vervoerbewijzen]] en werden uitgegeven door Vervoerbewijzen Nederland (VBN).
 
Het '''VBN-sterabonnement''' was een vervoerbewijs voor het [[stads- en streekvervoer]]. Ook was het sterabonnement geldig op een aantal spoortrajecten als vervoerbewijs tweede klas. Sterabonnementen waren net als de [[strippenkaart]] onderdeel van de [[nationale vervoerbewijzen]] en werden uitgegeven door Vervoerbewijzen Nederland (VBN).
  
Sinds 1 januari 2013 bestaat het VBN-sterabonnement niet meer. Het werd vervangen door regionale (ster)abonnementen die op een [[OV-chipkaart]] moeten worden geladen. Deze zijn verkrijgbaar via het vervoerbedrijf in de regio.
+
Sinds 1 januari 2013 bestaat het VBN-sterabonnement niet meer. Het werd vervangen door regionale (ster)abonnementen die op een [[OV-chipkaart]] moesten worden geladen en die verkrijgbaar werden via het vervoerbedrijf in de regio.
  
 
== Functioneren ==
 
== Functioneren ==
Op een sterabonnement werd bij aanschaf, naast de ingangsdatum en de prijs, het nummer van de centrumzone en een sterwaarde gestempeld of geprint. Deze centrumzone en sterwaarde bepalen samen het gebied waarin het abonnement geldig is: een 1-sterabonnement is alleen geldig in de centrumzone, een 2-sterabonnement in de centrumzone én één aangrenzende zone in alle richtingen enzovoort. De maximale sterwaarde is 6, daarnaast is er nog het N-sterabonnement wat geldig is in alle zones in Nederland.
+
Op een sterabonnement werd bij aanschaf, naast de ingangsdatum en de prijs, het nummer van de centrumzone en een sterwaarde gestempeld of geprint. Deze centrumzone en sterwaarde bepaalden samen het gebied waarin het abonnement geldig was: een 1-sterabonnement was alleen geldig in de centrumzone, een 2-sterabonnement in de centrumzone én in één aangrenzende zone in alle richtingen, enzovoorts. De maximale sterwaarde was 6, daarnaast was er nog het N-sterabonnement dat geldig was in alle zones in Nederland.
Binnen het gebied waarin het abonnement geldig is kan, gedurende de geldigheidsduur, onbeperkt gereisd en overgestapt worden.
+
Binnen het gebied waarin het abonnement geldig was kon, gedurende de geldigheidsduur, onbeperkt gereisd en overgestapt worden.
  
Een sterabonnement is persoonsgebonden. Het is alleen geldig samen met een volledig ingevulde stamkaart die voorzien is van een goed gelijkende pasfoto. Reductiegerechtigden moeten tevens hun geboortedatum vermelden.
+
Een sterabonnement was persoonsgebonden. Het was alleen geldig samen met een volledig ingevulde stamkaart die voorzien was van een goed gelijkende pasfoto. Reductiegerechtigden moesten tevens hun geboortedatum vermelden.
Een stamkaart blijft vijf jaar geldig, het nummer ervan moet onuitwisbaar op het bijbehorende abonnement worden ingevuld.
+
Een stamkaart bleef vijf jaar geldig, het nummer ervan moest onuitwisbaar op het bijbehorende abonnement worden ingevuld.
  
De [[zone]]s (en zonenummers) zijn terug te vinden in de dienstregeling, op de haltepalen en op lijnnetkaarten.  
+
De [[zone]]s (en zonenummers) waren terug te vinden in de dienstregeling, op de haltepalen en op de lijnennetkaarten.  
  
Sterabonnementen worden verkocht door de verkooppunten van de vervoersbedrijven en door diverse andere winkels zoals supermarkten, postagentschappen en tabakswinkels.
+
Sterabonnementen werden verkocht door de verkooppunten van de vervoersbedrijven en door diverse andere winkels zoals supermarkten, postagentschappen en tabakswinkels.
Abonnementen met een sterwaarde groter dan 3 zijn niet bij alle verkooppunten verkrijgbaar, de 6 en N-ster abonnementen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de vervoersbedrijven.
+
Abonnementen met een sterwaarde groter dan 3 waren niet bij alle verkooppunten verkrijgbaar, de 6- en N-sterabonnementen waren uitsluitend verkrijgbaar bij de vervoersbedrijven.
  
====Varianten====
+
==== Varianten ====
Er bestaan diverse varianten van het sterabonnement:
+
Er bestonden diverse varianten van het sterabonnement:
 
* '''Vol tarief'''
 
* '''Vol tarief'''
 
* '''Gereduceerd tarief'''; bedoeld voor 4- t/m 18 jarigen en personen van 65 jaar of ouder
 
* '''Gereduceerd tarief'''; bedoeld voor 4- t/m 18 jarigen en personen van 65 jaar of ouder
 
* '''Gecombineerde abonnementen''' (zie hieronder)
 
* '''Gecombineerde abonnementen''' (zie hieronder)
  
De vol- en gereduceerd tarief abonnementen zijn verkrijgbaar met een geldigheidsduur van een week, maand of jaar.
+
De abonnementen aan vol en gereduceerd tarief waren verkrijgbaar met een geldigheidsduur van een week, maand of jaar.
Voor houders van een [[OV-studentenkaart]] bestaan er geen abonnementen waarmee zij in combinatie met hun OV-studentenkaart kunnen reizen.
+
Voor houders van een [[OV-studentenkaart]] bestonden er geen abonnementen waarmee zij in combinatie met hun OV-studentenkaart konden reizen.
  
===Gecombineerde abonnementen===
+
=== Gecombineerde abonnementen ===
Het was tot medio 2012 mogelijk een sterabonnement te combineren met een [[trajectabonnement]] van [[NS]]. Hierbij moest het stads- en streekdeel gezien worden als een 1, 2 of 3-sterabonnement waarvan de centrumzones altijd de zones waren waarin de NS-stations lagen.
+
Het was tot medio 2012 mogelijk een sterabonnement te combineren met een [[trajectabonnement]] van [[NS]]. Hierbij moest het stads- en streekdeel gezien worden als een 1-, 2- of 3-sterabonnement waarvan de centrumzones altijd de zones waren waarin de NS-stations lagen.
 
Bij deze abonnementen was soms sprake van meerdere centrumzones omdat zowel aan het begin als het eind van het NS-traject een station was van waaruit met het stads- en streekvervoer verder kon worden gereisd.
 
Bij deze abonnementen was soms sprake van meerdere centrumzones omdat zowel aan het begin als het eind van het NS-traject een station was van waaruit met het stads- en streekvervoer verder kon worden gereisd.
  
=== N-Ster abonnement ===
+
=== Opvolgers ===
Het N-sterabonnement bestaat nog steeds als product op een OV-chipkaart. Het heet tegenwoordig ''Netabonnement'' of ''Netabonnement Particulier''. Dit abonnement is geldig in heel Nederland, met uitzondering van Veolia (Limburg trein en bus), Breng en de NS. Dit abonnement wordt op een persoonlijke OV-Chipkaart geladen.
+
Het N-sterabonnement bestaat nog steeds, maar dan als product op een [[OV-chipkaart]] onder de naam [[Netabonnement]]. Ook bestaan onder andere nog het [[Sterabonnement Noord-Nederland]], het [[U-OV/Syntus Utrecht Sterabonnement]] en het [[Sterabonnement Limburg]]. Ook deze werken in combinatie met de OV-chipkaart.
  
==Zie ook==
+
[[Categorie:Voormalige vervoerbewijzen]]
* [http://www.connexxion.nl/geldigheidsgebied/753 Bekijk geldige zones voor een bepaalde zone]
+
[[Categorie:Naslagwerk]]
 
 
[[Categorie:Vervoerbewijzen]]
 

Huidige versie van 9 jan 2021 om 21:20

Een vol tarief sterabonnement

Het VBN-sterabonnement was een vervoerbewijs voor het stads- en streekvervoer. Ook was het sterabonnement geldig op een aantal spoortrajecten als vervoerbewijs tweede klas. Sterabonnementen waren net als de strippenkaart onderdeel van de nationale vervoerbewijzen en werden uitgegeven door Vervoerbewijzen Nederland (VBN).

Sinds 1 januari 2013 bestaat het VBN-sterabonnement niet meer. Het werd vervangen door regionale (ster)abonnementen die op een OV-chipkaart moesten worden geladen en die verkrijgbaar werden via het vervoerbedrijf in de regio.

Functioneren

Op een sterabonnement werd bij aanschaf, naast de ingangsdatum en de prijs, het nummer van de centrumzone en een sterwaarde gestempeld of geprint. Deze centrumzone en sterwaarde bepaalden samen het gebied waarin het abonnement geldig was: een 1-sterabonnement was alleen geldig in de centrumzone, een 2-sterabonnement in de centrumzone én in één aangrenzende zone in alle richtingen, enzovoorts. De maximale sterwaarde was 6, daarnaast was er nog het N-sterabonnement dat geldig was in alle zones in Nederland. Binnen het gebied waarin het abonnement geldig was kon, gedurende de geldigheidsduur, onbeperkt gereisd en overgestapt worden.

Een sterabonnement was persoonsgebonden. Het was alleen geldig samen met een volledig ingevulde stamkaart die voorzien was van een goed gelijkende pasfoto. Reductiegerechtigden moesten tevens hun geboortedatum vermelden. Een stamkaart bleef vijf jaar geldig, het nummer ervan moest onuitwisbaar op het bijbehorende abonnement worden ingevuld.

De zones (en zonenummers) waren terug te vinden in de dienstregeling, op de haltepalen en op de lijnennetkaarten.

Sterabonnementen werden verkocht door de verkooppunten van de vervoersbedrijven en door diverse andere winkels zoals supermarkten, postagentschappen en tabakswinkels. Abonnementen met een sterwaarde groter dan 3 waren niet bij alle verkooppunten verkrijgbaar, de 6- en N-sterabonnementen waren uitsluitend verkrijgbaar bij de vervoersbedrijven.

Varianten

Er bestonden diverse varianten van het sterabonnement:

  • Vol tarief
  • Gereduceerd tarief; bedoeld voor 4- t/m 18 jarigen en personen van 65 jaar of ouder
  • Gecombineerde abonnementen (zie hieronder)

De abonnementen aan vol en gereduceerd tarief waren verkrijgbaar met een geldigheidsduur van een week, maand of jaar. Voor houders van een OV-studentenkaart bestonden er geen abonnementen waarmee zij in combinatie met hun OV-studentenkaart konden reizen.

Gecombineerde abonnementen

Het was tot medio 2012 mogelijk een sterabonnement te combineren met een trajectabonnement van NS. Hierbij moest het stads- en streekdeel gezien worden als een 1-, 2- of 3-sterabonnement waarvan de centrumzones altijd de zones waren waarin de NS-stations lagen. Bij deze abonnementen was soms sprake van meerdere centrumzones omdat zowel aan het begin als het eind van het NS-traject een station was van waaruit met het stads- en streekvervoer verder kon worden gereisd.

Opvolgers

Het N-sterabonnement bestaat nog steeds, maar dan als product op een OV-chipkaart onder de naam Netabonnement. Ook bestaan onder andere nog het Sterabonnement Noord-Nederland, het U-OV/Syntus Utrecht Sterabonnement en het Sterabonnement Limburg. Ook deze werken in combinatie met de OV-chipkaart.