Lijn U1 Berlin, Warschauer Straße - Uhlandstraße: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 18: Regel 18:
 
|frequentie_nacht=4x/uur
 
|frequentie_nacht=4x/uur
 
}}
 
}}
[[Afbeelding:U1bln.png|90px]]
+
[[Afbeelding:U1bln.png|90px]]<br>
<br>'''Metrolijn U1''' in '''Berlijn''' is de oudste [[Metro van Berlijn|metrolijn van de stad]]. Het oudste deel van het traject voert van ''Schlesisches Tor'' naar ''Möckernbrücke'', en is geopend in 1902. Na enkele maanden is de lijn in het oosten verlengd naar ''Warschauer Straße'', waar momenteel een overstap bestaat op de [[S-Bahn Berlijn|S-Bahn]]lijnen S3, S5, S7 en S9, en de tramlijnen M10 en M13. De lijn is 9 km lang en behoort tot de ''Kleinprofillinien'', hetgeen betekent dat de lijn geschikt is voor 2,35 meter breed materieel.
+
'''Metrolijn U1''' in '''Berlijn''' is de oudste [[Metro van Berlijn|metrolijn van de stad]]. Het oudste deel van het traject voert van ''Schlesisches Tor'' naar ''Möckernbrücke'', en is geopend in 1902. Na enkele maanden is de lijn in het oosten verlengd naar ''Warschauer Straße'', waar momenteel een overstap bestaat op de [[S-Bahn Berlijn|S-Bahn]]lijnen S3, S5, S7 en S9, en de tramlijnen M10 en M13. De lijn is 9 km lang en behoort tot de ''Kleinprofillinien'', hetgeen betekent dat de lijn geschikt is voor 2,35 meter breed materieel.
<br>Ten tijde van de opdeling van de stad tussen 1961 en 1989 konden de metro's op deze lijn slechts tot Schlesisches Tor rijden. De lijn lag geheel in West-Berlijn, behalve station Warschauer Straße. De ''Oberbaumbrücke'', de brug over de rivier de Spree die de grens vormde, lag tussen deze stations in. In 1995 is het gehele traject weer in gebruik genomen en sindsdien is de brug hét symbool voor de hereniging van het Berlijnse metronet.
 
  
 
=== Dienstregeling ===
 
=== Dienstregeling ===
Regel 26: Regel 25:
  
 
== Route ==
 
== Route ==
{{RouteTop|
+
{{RouteTop| kaart=58767 |
 
{{RouteRijStation| {{Rimg|0sTr}} | Berlin|Berlin Warschauer Straße|Berlin, Warschauer Straße}}
 
{{RouteRijStation| {{Rimg|0sTr}} | Berlin|Berlin Warschauer Straße|Berlin, Warschauer Straße}}
 
{{RouteRij| {{Rimg|rsMr}} | Berlin, Schlesisches Tor}}
 
{{RouteRij| {{Rimg|rsMr}} | Berlin, Schlesisches Tor}}
Regel 42: Regel 41:
 
}}
 
}}
  
==Verlenging==
+
== Verlenging(en) ==
Aan beide uiteinden van de lijn zijn verlengingen gepland op de lange termijn, die wegens geldgebrek voorlopig nog niet uitgevoerd zullen worden. Het zijn beide vrij logische verlengingen naar een ander metrostation iets verderop.
+
Aan beide uiteinden van de lijn zijn verlengingen gepland op de lange termijn, die wegens geldgebrek voorlopig nog niet uitgevoerd zullen worden. Het zijn beide vrij logische verlengingen naar een ander metrostation iets verderop:
<br>Aan de westkant kan de lijn van Uhlandstraße verlengd worden naar station Adenauerplatz aan lijn U7. Dat station is bij zijn bouw in de jaren 1970 ook voorbereid op de komst van de U1, dwars onder het huidige station ligt nóg een station dat slechts in ruwbouw gereed is.
+
* Aan de westkant kan de lijn van Uhlandstraße verlengd worden naar station Adenauerplatz aan [[Lijn U7 Berlin, Rathaus Spandau - Rudow|lijn U7]]. Dat station is bij zijn bouw in de jaren 1970 ook voorbereid op de komst van de '''U1''', dwars onder het huidige station ligt nóg een station dat slechts in ruwbouw gereed is.
<br>Aan de oostkant is doortrekking naar station Frankfurter Tor aan de U5 een logische optie. Dit zal echter bij station Warschauer Straße een nogal ingewikkelde constructie moeten worden. De metrolijn eindigt daar nu op het maaiveld, met een verdiept liggend S-Bahnstation erachter. De lijn zal óver dit station heen moeten gaan, om direct daarna ondergronds de Warschauer Straße verder te volgen naar Frankfurter Tor, een station dat ook nog eens géén bouwvoorbereiding heeft voor een kruisende lijn. De bouw van dit traject is daarom voorlopig ook nog niet te verwachten; wel is bij station Warschauer Straße ruimte vrijgehouden. Er ligt een extra voetgangerspromenade om te voorkomen dat het toekomstige traject zal worden volgebouwd.
+
* Aan de oostkant is doortrekking naar station Frankfurter Tor aan de [[Lijn U5 Berlin, Hauptbahnhof - Hönow|U5]] een logische optie. Dit zal echter bij station [[Berlin Warschauer Straße|Warschauer Straße]] een nogal ingewikkelde constructie moeten worden. De metrolijn eindigt daar nu op het maaiveld, met een verdiept liggend S-Bahnstation erachter. De lijn zal óver dit station heen moeten gaan, om direct daarna ondergronds de Warschauer Straße verder te volgen naar Frankfurter Tor, een station dat ook nog eens géén bouwvoorbereiding heeft voor een kruisende lijn. De bouw van dit traject is daarom voorlopig ook nog niet te verwachten; wel is bij station Warschauer Straße ruimte vrijgehouden. Er ligt een extra voetgangerspromenade om te voorkomen dat het toekomstige traject zal worden volgebouwd.
 +
 
 +
== Geschiedenis ==
 +
''Geschiedenis volgt t.z.t.''
 +
 
 +
Ten tijde van de opdeling van de stad tussen 1961 en 1989 konden de metro's op deze lijn slechts tot Schlesisches Tor rijden. De lijn lag geheel in West-Berlijn, behalve station Warschauer Straße. De ''Oberbaumbrücke'', de brug over de rivier de Spree die de grens vormde, lag tussen deze stations in. In 1995 is het gehele traject weer in gebruik genomen en sindsdien is de brug hét symbool voor de hereniging van het Berlijnse metronet.

Versie van 22 aug 2021 om 12:37

Let op! Deze pagina over niet-Nederlands openbaar vervoer is mogelijk niet actueel. Raadpleeg de website van de vervoerder voor de meest recente informatie.
Metro nieuw.svg
Metrolijn U1 in Duitsland
Vervoerder(s) BVG
Verkeersverbond VBB
Lijnsoort Metro
Materieel A3L
Frequenties
Spits 6x/uur
Dal 6x/uur
Avond 6x/uur
Nacht 4x/uur
Zaterdag 6x/uur
Zondag 6x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

U1bln.png
Metrolijn U1 in Berlijn is de oudste metrolijn van de stad. Het oudste deel van het traject voert van Schlesisches Tor naar Möckernbrücke, en is geopend in 1902. Na enkele maanden is de lijn in het oosten verlengd naar Warschauer Straße, waar momenteel een overstap bestaat op de S-Bahnlijnen S3, S5, S7 en S9, en de tramlijnen M10 en M13. De lijn is 9 km lang en behoort tot de Kleinprofillinien, hetgeen betekent dat de lijn geschikt is voor 2,35 meter breed materieel.

Dienstregeling

  • U1 rijdt ook in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag, en op de nachten voor feestdagen. Op andere nachten rijdt een vervangende nachtbuslijn N1.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Berlin, Warschauer Straße  
Route rsMr.svg Berlin, Schlesisches Tor  
Route rsMr.svg Berlin, Görlitzer Bahnhof  
Route rsMr.svg Berlin, Kottbusser Tor  
Route rsMr.svg Berlin, Prinzenstraße  
Route rsMr.svg Berlin, Hallesches Tor  
Route rsMr.svg Berlin, Möckernbrücke  
Route rsMr.svg Berlin, Gleisdreieck  
Route rsMr.svg Berlin, Kurfürstenstraße  
Route rsMr.svg Berlin, Nollendorfplatz    
Route rsMr.svg Berlin, Wittenbergplatz    
Route rsMr.svg Berlin, Kurfürstendamm  
Route rsM0.svg Berlin, Uhlandstraße  

Verlenging(en)

Aan beide uiteinden van de lijn zijn verlengingen gepland op de lange termijn, die wegens geldgebrek voorlopig nog niet uitgevoerd zullen worden. Het zijn beide vrij logische verlengingen naar een ander metrostation iets verderop:

  • Aan de westkant kan de lijn van Uhlandstraße verlengd worden naar station Adenauerplatz aan lijn U7. Dat station is bij zijn bouw in de jaren 1970 ook voorbereid op de komst van de U1, dwars onder het huidige station ligt nóg een station dat slechts in ruwbouw gereed is.
  • Aan de oostkant is doortrekking naar station Frankfurter Tor aan de U5 een logische optie. Dit zal echter bij station Warschauer Straße een nogal ingewikkelde constructie moeten worden. De metrolijn eindigt daar nu op het maaiveld, met een verdiept liggend S-Bahnstation erachter. De lijn zal óver dit station heen moeten gaan, om direct daarna ondergronds de Warschauer Straße verder te volgen naar Frankfurter Tor, een station dat ook nog eens géén bouwvoorbereiding heeft voor een kruisende lijn. De bouw van dit traject is daarom voorlopig ook nog niet te verwachten; wel is bij station Warschauer Straße ruimte vrijgehouden. Er ligt een extra voetgangerspromenade om te voorkomen dat het toekomstige traject zal worden volgebouwd.

Geschiedenis

Geschiedenis volgt t.z.t.

Ten tijde van de opdeling van de stad tussen 1961 en 1989 konden de metro's op deze lijn slechts tot Schlesisches Tor rijden. De lijn lag geheel in West-Berlijn, behalve station Warschauer Straße. De Oberbaumbrücke, de brug over de rivier de Spree die de grens vormde, lag tussen deze stations in. In 1995 is het gehele traject weer in gebruik genomen en sindsdien is de brug hét symbool voor de hereniging van het Berlijnse metronet.