Lijn U1 Berlin, Warschauer Straße - Uhlandstraße

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Metro nieuw.svg
Metrolijn U1 in Duitsland
Vervoerder(s) BVG
Verkeersverbond VBB
Lijnsoort Metro
Materieel A3L
Frequenties
Spits 12x/uur
Dal 6-12x/uur
Avond 6x/uur
Nacht 4x/uur
Zaterdag 6-12x/uur
Zondag 6-12x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Een metro als lijn U1 op de Oberbaumbrücke, nabij het beginpunt Warschauer Straße.
De route van de lijn in het Berlijnse metronetwerk.

U1bln.png
Metrolijn U1 in Berlijn is de oudste metrolijn van de stad. Het oudste deel van het traject voert van Schlesisches Tor naar Möckernbrücke, en is geopend in 1902. Na enkele maanden is de lijn in het oosten verlengd naar Warschauer Straße, waar momenteel een overstap bestaat op de S-Bahnlijnen S3, S5, S7 en S9, en de tramlijnen M10 en M13. De lijn is 9 km lang en behoort tot de Kleinprofillinien, hetgeen betekent dat de lijn geschikt is voor 2,35 meter breed materieel.
Ten tijde van de opdeling van de stad tussen 1961 en 1989 konden de metro's op deze lijn slechts tot Schlesisches Tor rijden. De lijn lag geheel in West-Berlijn, behalve station Warschauer Straße. De Oberbaumbrücke, de brug over de rivier de Spree die de grens vormde, lag tussen deze stations in. In 1995 is het gehele traject weer in gebruik genomen en sindsdien is de brug hét symbool voor de hereniging van het Berlijnse metronet.

Dienstregeling

  • U1 rijdt 12x/uur op maandag tot en met donderdag van 6.00 tot 21.00 uur, op vrijdag van 6.00 tot 22.30 uur, op zaterdag van 10.00 tot 22.30 uur en op zondag van 12.30 tot 19.00 uur.
  • U1 rijdt ook in de nachten van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag, en op de nachten voor feestdagen. Op andere nachten rijdt een vervangende nachtbuslijn N1.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Berlin, Warschauer Straße U3bln.pngS3 Berlijn.pngS5 Berlijn.pngS7 Berlijn.pngS9 Berlijn.png
Route rsMr.svg Berlin, Schlesisches Tor U3bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Görlitzer Bahnhof U3bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Kottbusser Tor U3bln.pngU8bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Prinzenstraße U3bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Hallesches Tor U3bln.pngU6bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Möckernbrücke U3bln.pngU7bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Gleisdreieck U2bln.pngU3bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Kurfürstenstraße U3bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Nollendorfplatz U2bln.pngU3bln.pngU4bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Wittenbergplatz U2bln.pngU3bln.png
Route rsMr.svg Berlin, Kurfürstendamm U9bln.png
Route rsM0.svg Berlin, Uhlandstraße  

Verlenging

Aan beide uiteinden van de lijn zijn verlengingen gepland op de lange termijn, die wegens geldgebrek voorlopig nog niet uitgevoerd zullen worden. Het zijn beide vrij logische verlengingen naar een ander metrostation iets verderop.
Aan de westkant kan de lijn van Uhlandstraße verlengd worden naar station Adenauerplatz aan lijn U7. Dat station is bij zijn bouw in de jaren 1970 ook voorbereid op de komst van de U1, dwars onder het huidige station ligt nóg een station dat slechts in ruwbouw gereed is.
Aan de oostkant is doortrekking naar station Frankfurter Tor aan de U5 een logische optie. Dit zal echter bij station Warschauer Straße een nogal ingewikkelde constructie moeten worden. De metrolijn eindigt daar nu op het maaiveld, met een verdiept liggend S-Bahnstation erachter. De lijn zal óver dit station heen moeten gaan, om direct daarna ondergronds de Warschauer Straße verder te volgen naar Frankfurter Tor, een station dat ook nog eens géén bouwvoorbereiding heeft voor een kruisende lijn. De bouw van dit traject is daarom voorlopig ook nog niet te verwachten; wel is bij station Warschauer Straße ruimte vrijgehouden. Er ligt een extra voetgangerspromenade om te voorkomen dat het toekomstige traject zal worden volgebouwd.