VER

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Verkehrsgesellschaft Ennepe-Ruhr mbH (of kortweg VER) is de uitbater van het openbaar vervoer in de Ennepe Ruhr Kreis. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor gevestigd in de stad Ennepetal en is onderdeel van de Verkehrsverbund Rhein Ruhr. De VER is voor 51% in handen van de Kreis waarin het de busverbindingen uitvoert, de Ennepe Ruhr Kreis.

Vroeger exploiteerde de VER ook een aantal tramlijnen. Deze zijn in de loop der tijd opgeheven. Op dit moment valt alleen busvervoer onder het werkgebied van de VER.

Fusie

In de zomer van 2015 werd bekendgemaakt dat er mogelijk een fusie ging plaatsvinden tussen de BOGESTRA en de VER. In de periode daarna werden er uitgebreide gesprekken gevoerd, maar op een bepaald moment werd het aannemelijker dat de BOGESTRA en de VER een bedrijfsovereenkomst zouden sluiten voor een intensievere samenwerking.

Op 12 september 2016 werd bekendgemaakt dat de fusie niet ging plaatsvinden. In plaats daarvan werd er het dochterbedrijf VERneu opgericht dat het openbaar vervoer zou gaan uitvoeren uitvoeren, waarbij zowel de VER als de BOGESTRA aandelen in de dochteronderneming heeft. De VER zal de meeste aandelen in het bedrijf behouden. Bovendien wordt er gekeken naar verdere, intensievere samenwerking. Als onderdeel van de plannen werd de VER op 27 november 2017 onderdeel van de Kooperation östliches Ruhrgebiet (KöR). In deze organisatie werken de BOGESTRA, Vestische, DSW21 en HCR al sinds 1999 samen om zo onder ander goedkoper bussen in te kunnen kopen. In 2019 trad ook de HST uit Hagen toe tot dit samenwerkingsverband. Op 14 oktober 2018 werd de overeenkomst ondertekent die ervoor zorgde dat de BOGESTRA 30% van de belang in de VER kreeg.