BOGESTRA

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Bochum-Gelsenkirchener Straßenbahnen AG (of kortweg BOGESTRA) voert het openbaar vervoer in de Duitse steden Gelsenkirchen, Bochum en Witten uit. De BOGESTRA voert het overgrote gedeelte van zijn lijnennet uit met het voorloopnummer 3. Ook bij de tramlijnen is dit gedaan. Naast de tramlijnen kent Bochum ook één Stadtbahnlijn die van Herne via Bochum Hauptbahnhof naar Bochum Querenburg loopt.

Sinds 1999 werkt de BOGESTRA samen met de Vestische, DSW21 en HCR (VER in 2016) in de Kooperation östliches Ruhrgebiet (KöR) om zo meer eenheid tussen de verschillende vervoerders te krijgen in dienstregelingen en andere zaken omtrent het openbaar vervoer. Bovendien wordt door deze samenwerking op de kosten bespaard. De KöR werkt ook onder samen bij de inkoop van nieuwe bussen. In 2019 trad ook de HST uit Hagen toe tot de KöR.

De grootste aandeelhouders van de BOGESTRA zijn de Stad Bochum (50%) en de Stad Gelsenkirchen (48%).

De huisstijl van de BOGESTRA is een witte basis met rode horizontale lijnen aan de onderkant. De kleuren komen ook terug in het logo van de BOGESTRA.

Fusie

In de zomer van 2015 werd bekendgemaakt dat er mogelijk een fusie ging plaatsvinden tussen de BOGESTRA en de VER. In de periode daarna werden er uitgebreide gesprekken gevoerd, maar op een bepaald moment werd het aannemelijker dat de BOGESTRA en de VER een bedrijfsovereenkomst gingen sluiten waarbij de bedrijven intensiever gaan samenwerken.

Op 12 september 2016 werd bekendgemaakt dat de fusie niet ging plaatsvinden. In plaats daarvan werd het dochterbedrijf VERneu opgericht dat het openbaar vervoer gaat uitvoeren. Zowel de VER als de BOGESTRA heeft hier aandelen in, maar de VER behoudt de meeste aandelen. Bovendien wordt er gekeken naar verdere, intensievere samenwerking. Als onderdeel van de plannen werd de VER op 27 november 2017 onderdeel van de KöR.

Externe link

Officiële site