HCR

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Straßenbahn Herne-Castrop-Rauxel GmbH of kortweg HCR exploiteert het openbaar vervoer in en om de Duitse stad Herne en ook een aantal lijnen in de gemeente Castrop-Rauxel. Het vervoer van de HCR valt onder de verantwoordelijkheid van de Verkehrsverbund Rhein Ruhr. Het bedrijf is ontstaan uit een samenwerking tussen de gemeentes Herne en Sodingen in 1905 en heette tot 1909 Straßenbahn Herne-Sodingen.

Het bedrijf voert al jarenlang alleen nog het busvervoer uit. Alle tramlijnen zijn in de loop der jaren verdwenen uit het straatbeeld in de omgeving Herne. Op dit moment voert alleen de BOGESTRA nog één tramlijn en stadtbahnlijn van en naar Herne uit.

Sinds 1999 werkt de HCR samen met de Vestische, DSW21 en BOGESTRA in de Kooperation östliches Ruhrgebiet (KöR) om zo meer eenheid tussen de verschillende vervoerders te krijgen in dienstregelingen en andere zaken omtrent het openbaar vervoer. Door deze samenwerking wordt op de kosten bespaard. De KöR werkt ook onder samen bij de inkoop van nieuwe bussen. In 2016 werd de VER ook onderdeel van de KöR en in 2019 trad ook de HST uit Hagen toe tot het samenwerkingsverband.

Externe Link

Officiële site