Lijn 75 Steenwijk Station - Emmeloord Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 75
Vervoerder(s) NWH (1971 - 1991),
DVM/NWH (1992 - 1995'),
VEONN (1996 - 1999),
Arriva (1999 - ...)
Regio's Kop van Overijssel,
Noordoostpolder
Lijnsoort Streekbus
Materieel Den Oudsten B88, Den Oudsten Alliance
Periode Onbekend
Voorganger(s) 5
Opvolger(s) 75
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 75 reed van Steenwijk via Scheerwolde, Blokzijl en Marknesse naar Emmeloord.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Steenwijk, Station  
Route rsr.svg Steenwijk, Prinsenhoven  
Route rsr.svg Steenwijk, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Steenwijk, Zuidveen  
Route rsr.svg Steenwijk, Groot Verlaat  
Route rsr.svg Scheerwolde, Boomkwekerij  
Route rsBr.svg Blokzijl, Busstation    
Route rrar.svg Marknesse, Noordzoom  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Marknesse, Busstation    
Route rsr.svg Emmeloord, Lange Dreef  
Route rsB0.svg Emmeloord, Busstation    

Geschiedenis

Deze lijn vindt z'n oorsprong bij de NWH.

Op 29 mei 1988 werden alle ritten van maandag- t/m vrijdagavond en op zaterdagoverdag omgezet naar een belbus vanwege de (zeer) geringe bezetting. Wel bleef de eerste rit op zaterdagochtend in beide richtingen als vaste lijndienst rijden en binnen Steenwijk bleef dan wel een vaste lijndienst rijden.

Op 2 juni 1991 kwamen de ritten in de avonduren, die overigens op afroep werden gereden vanuit Steenwijk, te vervallen. De laatste rit reed omstreeks 18:30 naar Emmeloord en omgekeerde omstreeks 19:30. Alleen binnen Steenwijk bleef nog tot 21:30 eens per twee uur een bus rijden.

In de dienstregeling 1991/1992 werd van maandag t/m vrijdag overdag 1x/uur gereden, binnen Steenwijk werd ook nog in de avonduren gereden. Op zaterdagochtend reed 1x per 2 uur een belbus tussen Steenwijk en Marknesse; alleen de eerste rit in beide richtingen reed als vaste lijnbus over het hele traject. Op zondag reden dan vier vaste ritten over het hele traject. Op zaterdag en zondag reed binnen Steenwijk 1x per 2 uur een bus.

In de DVM-NWH Dienstregeling 1992/1993 werd er van maandag t/m vrijdag overdag elke uur een rit gereden over het gehele traject. Op zaterdag werden op het gehele traject 7 ritten geboden en op zondag werden er 4 ritten geboden in beide richtingen. Van maandag t/m zaterdag begon de eerste rit op het Busstation te Blokzijl.

In de dienstregeling 1994/1995 reden de meeste ritten alleen tussen Steenwijk en Marknesse, slechts enkele spitsritten reden verder van/naar Emmeloord. Op zaterdag was de frequentie in beide richtingen teruggebracht naar vier ritten, maar reden dan wel over het hele traject.

Begin 1996 fuseerden de FRAM en de DVM/NWH tot de nieuwe maatschappij VEONN (Vervoersonderneming Noord-Nederland). De eerste dienstregeling van deze nieuwe maatschappij ging in op 3 november 1996. Op deze datum werden de meeste ritten in Steenwijk doorgekoppeld aan lijn 17, zodat een rechtstreekse verbinding ontstond tussen de Noordoostpolder en de punt van Friesland. Tegelijkertijd werden de ritten op zondag omgezet naar een belbus vanwege de (zeer) geringe bezetting.

In de Arriva Dienstregeling Zuid 1999/2000 werd er van maandag t/m vrijdag overdag elke uur een rit gereden over het gehele traject, met in de ochtendspits een extra rit. Op zaterdag werd er overdag eens in de twee uur gereden. Deze ritten waren vraagafhankelijk en reen alleen op het traject Steenwijk - Marknesse. De eerste rit op zaterdag was een vaste rit en reed van Blokzijl naar Emmeloord. Op zondag reden in beide richtingen vier vraagafhankelijke ritten op het gehele traject.

In de dienstregeling 2003 en dienstregeling 2004 werd van maandag t/m vrijdag overdag 1x/uur het hele traject gereden, met soms een enkele toegevoegde spitsrit. Op zaterdag werd 1x per 2 uur tussen Steenwijk en Marknesse als belbus gereden en op zondag werd datzelfde traject 4x per dag als belbus gereden.

Op 4 juli 2004 werden flinke bezuinigingen doorgevoerd in de dienstregeling. Per die datum werd de frequentie van maandag t/m vrijdag over het hele traject verlaagd naar 1x per uur; alleen in de ochtendspits zou nog één toegevoegde rit van Steenwijk naar Emmeloord blijven rijden. Op zaterdag en zondag kwamen alle ritten te vervallen vanwege de (zeer) geringe bezetting.

Tegenwoordig rijdt lijn 75 nog steeds, echter niet meer tussen Marknesse en Emmeloord.


Voormalige route(s)

Voormalige stadsroute in Steenwijk (drgl 1991/1992)

Halte
Route rsTr.svg Steenwijk, Station  
Route rhlr.svg Steenwijk, Stationsstraat  
Route rhlr.svg Steenwijk, Kallenkoterallee  
Route rhlr.svg Steenwijk, Van de Schuerenstraat  
Route rhlr.svg Steenwijk, Pres. Kennedystraat  
Route rhlr.svg Steenwijk, Kallenkoterallee  
Route rhlr.svg Steenwijk, Stationsstraat  
Route rsT0.svg Steenwijk, Station