Lijn 55 Utrecht Centraal Station - Zeist Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 55
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio Midden-Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 29 mei 1988 t/m 28 mei 1994
Voorganger(s) 42
Opvolger(s) 51, 54
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) reed niet (zomer, kerst)
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) reed niet (zomer, kerst)
Avond 1x/uur (tot 20:00)
Zaterdag 1x/uur
Zondag 3x/dag

Lijn 55 reed van Utrecht via de Uithof naar Zeist.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, Centraal Station (streek)  
Route rsr.svg Utrecht, Ledig Erf  
Route rsr.svg Utrecht, Provinciekantoor  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Utrecht, A.Z.U.  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Zeist, De Dreef/Krommerijnlaan  
Route rsr.svg Zeist, Brugakker  
Route rsr.svg Zeist, Nijenheim  
Route rsr.svg Zeist, Couwenhoven  
Route rhlr.svg Zeist, Het Rond/Slotlaan  
Route rhrr.svg Zeist, Het Rond/1e Dorpsstraat  
Route rsB0.svg Zeist, Busstation    

Geschiedenis

Op 28 mei 1989 werd de oude lijn 42 vernummerd naar 55, om zo te verduidelijken dat alle lijnen in de 50-serie vanaf Utrecht oostwaarts rijden. In tegenstelling tot voorheen werd voortaan geen vakantiedienstregeling meer gereden en werd dan weer elk half uur het hele traject gereden. Vanwege de geringere bezetting werd de frequentie op zaterdag echter verlaagd naar 1x/uur. Tenslotte ging deze nieuwe lijn in Zeist niet meer via de Verzetswijk rijden, maar via Zeist-West.

Op 31 mei 1992 werden alle ritten van maandag t/m vrijdag in de zomer- en kerstvakantie geschrapt vanwege de (zeer) geringe bezetting. In de avonduren en het weekeinde bleven de ritten nog wel rijden, omdat deze dan doorgekoppeld werden aan lijn 81, zodat een doorgaande verbinding Utrecht - Woudenberg in stand bleef.

Op 23 mei 1993 werd een flinke bezuinigingsslag doorgevoerd. In de avonduren na 20:00 kwamen alle ritten vervallen en op zondag werd de frequentie teruggebracht naar drie ritten op het traject Zeist De Dreef - Utrecht AZU. Op de vervallen trajecten konden reizigers gebruik maken van overige buslijnen. De koppeling met lijn 81 kwam voorts te vervallen.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. Deze buslijn werd toen definitief opgeheven, als vervanging werden in de spitsuren op de lijnen 51 en 54 wel extra ritten toegevoegd, zodat vaak elk kwartier werd gereden in de drukste richting. In de avonduren en het weekeinde kwam echter geen alternatief meer terug tussen De Uithof en Zeist (e.v.).