Lijn 42 Utrecht Centraal Station - Zeist Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 42
Vervoerder(s) Centraal Nederland
Regio Midden-Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m 27 mei 1989
Voorganger(s) 62
Opvolger(s) 55
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 42 reed van Utrecht via de Uithof naar Zeist.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sBr.svg Utrecht, Centraal Station (streek)  
Route rsBr.svg Utrecht, Centraal Station (stad)  
Route rsr.svg Utrecht, Ledig Erf  
Route rsr.svg Utrecht/De Uithof, Heidelberglaan  
Route rhrr.svg Zeist, De Dreef/Krommerijnlaan  
Route rsr.svg Zeist, Arnhemseweg/Winkelcentrum  
Route rsr.svg Zeist, Jacob van Lennepplein  
Route rhlr.svg Zeist, Steynlaan  
Route rsB0.svg Zeist, Busstation    

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd ook in de rest van het vervoergebied van Centraal Nederland de Mobilofoon in gebruik genomen. Net als een jaar eerder werden veel lijnnummers gewijzigd, zodat geen dubbele lijnen meer in het vervoergebied reden. De oude lijn 62 kreeg op die datum het nieuwe lijnnummer 42. De route werd weer teruggedraaid naar deze van voor oktober 1976, waarmee de directe buslijn tussen Utrecht en Zeist Busstation weer terugkeerde. De dienstregeling bleef ongewijzigd gehandhaafd op een halfuursdienst van maandag t/m zaterdag overdag en een uurdienst op de overige momenten. Reizigers van/naar de Wildbaan konden voortaan gebruik maken van de nieuwe lijnen 53 en 54.

Op 23 mei 1982 werd een speciale zomervakantiedienstregeling geïntroduceerd, omdat in die periode minder mensen van de bus gebruik maken. Gedurende deze periode werd de frequentie tussen De Uithof en Zeist van maandag t/m zaterdag overdag verlaagd naar 1x/uur. Voor de reizigers kwam geen alternatief dan gebruik te maken van de overige buslijnen tussen Utrecht en Zeist.

In het kader van bezuinigingen werd de frequentie op zondag met ingang van 1 juni 1986 verlaagd naar 1x per 2 uur. Voor de rest vonden geen wijzigingen plaats.

Op 28 mei 1989 werd het lijnnummer gewijzigd naar lijn 55. In tegenstelling tot voorheen verviel de vakantiedienstregeling en ging deze lijn gedurende de schoolvakanties weer elk half uur het hele traject rijden. Op zaterdag werd de frequentie vanwege de geringere bezetting echter verlaagd naar 1x/uur.