De OV in Nederland Wiki is weer open! Bedankt voor jullie geduld, lees hier meer over de status.

Lijn 51 Utrecht Centraal Station - Veenendaal Centrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 51
Vervoerder(s) Centraal Nederland (1981 - 1994),
Midnet (1994 - 1995)
Regio's Midden-Utrecht,
Oost-Utrecht
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 31 mei 1981 t/m 27 mei 1995
Voorganger(s) 85
Opvolger(s) 51
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond reed niet
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet

Lijn 51 reed van Utrecht via De Bilt, Zeist, Driebergen, Amerongen en Rhenen naar Veenendaal.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, Centraal Station  
Route rsr.svg Utrecht, Provinciekantoor  
Route rsr.svg Utrecht, AZU  
Route rsr.svg Zeist, De Dreef/Krommerijnlaan  
Route rhlr.svg Zeist, Het Rond/Lageweg  
Route rhrr.svg Zeist, Het Rond/1e Dorpsstraat  
Route rsTr.svg Driebergen, Station Driebergen-Zeist  
Route rsr.svg Driebergen, Traay  
Route rsr.svg Driebergen, Akkerweg  
Route rsr.svg Doorn, Postkantoor  
Route rsr.svg Leersum, Lomboklaan  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Amerongen, Sporthal De Ploeg  
Route rarr.svg Amerongen, Dorp  
Route rsr.svg Elst, Oranjestraat  
Route rsr.svg Rhenen, La Montagne  
Route rTar.svg Veenendaal, Station Centrum  
Route rs0.svgRoute rsr.svg Veenendaal, Centrum  
Route rer.svgRoute rs0.svg Veenendaal, Valleibad  

Geschiedenis

Op 31 mei 1981 werd de bestaande lijn 85 (Utrecht - Ede) geknipt in Veenendaal. Het traject tussen Utrecht en Veenendaal werd vanaf die datum voortaan uitgevoerd onder het nieuwe lijnnummer 51, met grofweg dezelfde route en dienstregeling als voorheen. In Veenendaal gingen de meeste ritten verder rijden van/naar het Valleibad.

In de dienstregeling 1981/1982 werd van maandag t/m vrijdag in de (brede) spitsuren 2x/uur het hele traject gereden, in de daluren (09:00 - 12:00) werd eveneens 1x/uur het hele traject gereden en 1x/uur van Utrecht tot Amerongen. Op zaterdag overdag werd 2x/uur het hele traject gereden. In de avonduren en op zondag werd de gehele dag slechts 1x/uur gereden tussen Amerongen en Veenendaal, doorgaande reizigers konden bij de halte Dorp overstappen op lijn 50.

In het kader van bezuinigingen werd de dienstregeling op 1 juni 1986 aangepast. Op zaterdagochtend werd de frequentie over het hele traject verlaagd naar 1x/uur en op zaterdagmiddag werd voortaan nog maar 1x/uur gereden tussen Utrecht en Amerongen. Op zondag werd voortaan nog maar 1x per 2 uur gereden tussen Veenendaal en Amerongen.

Op 31 mei 1987 werd de frequentie in de avonduren verlaagd naar 1x per 2 uur vanwege de geringere bezetting. Om diezelfde reden werden de ritten op zaterdag ingekort tot het traject Amerongen - Veenendaal en konden doorgaande reizigers overstappen op lijn 50.

Vanaf 28 mei 1989 ging deze lijn voortaan via De Uithof en Rijnsweerd naar Utrecht rijden i.p.v. de Biltstraat. Reizigers voor de Biltstraat konden dan gebruik maken van lijn 50 en overstappen bij de diverse bushaltes in Zeist en Driebergen. In de rest van de route en in de dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.

Op 27 mei 1990 kwam het traject naar het Valleibad in Veenendaal te vervallen, alle ritten gingen voortaan van/tot het centrum rijden.

Op 23 mei 1993 werd een flinke bezuinigingsslag doorgevoerd. Vanaf deze datum kwamen de ritten in de avonduren tussen Amerongen en Veenendaal geheel te vervallen, alleen op koopavonden bleef nog één rit naar Amerongen rijden. Op zondag werd de frequentie teruggebracht naar drie ritten in beide richtingen.

Op 29 mei 1994 fuseerden de Verenigde Autobus Diensten (VAD) en Centraal Nederland tot het nieuwe Midnet. Het vervoergebied strekte zich uit van Zwolle tot het westen van Utrecht en van Flevoland-Noordwest tot aan Arnhem. Ter compensatie van het opheffen van lijn 55 werd de frequentie in de spitsrichting tussen de Kromme Rijnlaan en het Provinciehuis verhoogd naar een kwartierdienst. De nog resterende ritten op zondag tussen Amerongen en Veenendaal kwamen vanwege de (zeer) geringe bezetting geheel te vervallen.

Op 28 mei 1995 werden de bestaande lijn 51 en lijn 280 samengevoegd tot een nieuwe lijn 51 tussen Nieuwegein, De Uithof en Veenendaal. Hiermee ontstond een nieuwe reisrelatie dwars over de Utrechtse Heuvelrug, deze lijn gaat op maandag t/m zaterdag overdag elk half uur rijden.


Voormalige routes

Voormalige route via De Bilt (05-1981 - 05-1989)

Halte
Route 0sTr.svg Utrecht, Streekbusstation  
Route rsr.svg De Bilt, Tunneltje  
Route rsr.svg Zeist, De Dreef/Krommerijnlaan