Lijn 40 Amsterdam, Amstelstation - Muiderpoortstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 40
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel VDL Citea SLF-120,
VDL Citea SLFA-180,
Mercedes-Benz Citaro G
Rijdt sinds 28 mei 2006
Voorganger(s) 67
Frequenties
Spits 6x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (zomer)
Dal 4x/uur
Avond 3-4x/uur
Avond (vakantie) 3x/uur (zomer)
Zaterdag 3x/uur
Zondag 3x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 40 rijdt op de Maxwellstraat in Amsterdam.

Lijn 40 rijdt van station Amsterdam Amstel via de Watergraafsmeer en het Science Park naar station Amsterdam Muiderpoort.

Dienstregeling

  • Op doordeweekse dagen wordt tot circa 20:00 uur 4x/uur gereden, waarna de frequentie wordt verlaagd naar 3x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Stadsvervoer Amsterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021 2022
0,155 0,162 0,170 0,174 0,179


Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Amstelstation  
Route rsr.svg Amsterdam, Fizeaustraat  
Route rhrr.svg Amsterdam, Maxwellstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Lorentzlaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Pekelharingstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Kruislaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Linnaeusparkweg  
Route rsTr.svg Amsterdam, Station Science Park  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park Aer  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park Aqua  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park Terra  
Route rsr.svg Amsterdam, Science Park  
Route rsr.svg Amsterdam, Carolina Mac Gillavrylaan  
Route rsr.svg Amsterdam, Valentijnkade  
Route rsr.svg Amsterdam, Molukkenstraat  
Route rsT0.svg Amsterdam, Muiderpoortstation  

Geschiedenis

Van 1961 tot 2003 reed er een lijn 40 tussen de Zaanstraat, Sloterdijk en het huidige Westpoort.

In 1991 ging de eerste bus naar het Science Park (toen nog Wetenschappelijk Centrum Watergraafsmeer) rijden, lijn 66. Vanaf het Muiderpoortstation reed deze bus een lus via de Insulindeweg, Molukkenstraat, Archimedesweg, Gallileïplantsoen, Linnaeusparkweg, Kruislaan, Oosterringdijk en Molukkenstraat naar het Muiderpoortstation. 's Middags werd deze lus in tegengestelde richting gereden.

In 1992 werd het een lijn vanaf het Muiderpoortstation via de Insulindeweg, Molukkenstraat en Oosterringdijk naar de Kruislaan en keerde de bus bij de Linnaeusparkweg. In 1994 werd de vroegere lus hersteld, maar werd voortaan altijd in dezelfde richting gereden.

In 1998 werd lijn 66 opgeheven en vervangen door lijn 67 die vanaf het Amstelstation via de Hugo de Vrieslaan en Maxwellstraat naar de Kruislaan reed en het eindpunt kreeg achteraan op het terrein in een keerlus ter hoogte van de Oosterringdijk.

Bij de grote wijzigingen in het busnet in 2006 werd lijn 67 opgeheven en vervangen door lijn 40. Lijn 40 ging vanaf het Amstelstation via de Hugo de Vrieslaan en de Maxwellstraat naar de Kruislaan rijden, keert daar aan het einde bij de lus en ging via de Carolina MacGillavrylaan, Molukkenstraat en Insulindeweg naar het Muiderpoortstation rijden.

Sinds het voorjaar van 2009 is de route van lijn 40 gewijzigd. Vanaf de Kruislaan rijdt de bus over de opgeleverde rondweg van het Science Park naar de Carolina MacGillavrylaan. Op dezelfde datum werd een spitlsijn geïntroduceerd, ter versterking van lijn 40.

Op 9 december 2012 werd de frequentie op zaterdag teruggebracht van een kwartierdienst naar een halfuursdienst vanwege de geringere bezetting. Voor de vervallen tijdstippen kwam geen alternatief, hoewel lijn 65 in de nabijheid rijdt.

Op 29 april 2016 werd de halte-indeling op het Science Park aangepast: enkele haltes kregen een andere naam, terwijl andere haltes werden opgeheven of samengevoegd.

Op 3 september 2017 werd de frequentie in de avond en het weekend verhoogd van een 30 naar 20 minutendienst.

Op 22 juli 2018 werd de halte Maxwellstraat op de Kruislaan hernoemd in Pekelharingstraat. Eveneens sinds deze datum stopt lijn 40 in de richting Amstelstation bij de halte Maxwellstraat op de Hugo de Vrieslaan.

Op 15 december 2019 werd de frequentie in de spits- en daluren verhoogd van 4x/uur naar 6x/uur.

Op 3 januari 2021 (of eerder) werd de frequentie tussen de spitsen verlaagd naar 4x/uur.