Lijn 391 Amsterdam Centraal Station - Zaandam Zaanse Schans

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 391
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Zaanstreek
Lijnsoort Streekbus
Formule LogoRnet.png
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
VDL Citea CLE-137
Rijdt sinds 11 december 2011
Voorganger(s) 91
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 4x/uur
Dal (vakantie) 2-4x/uur (zomer)
Avond 2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2-4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 391 rijdt op de Leeghwaterweg in Zaandam.
Lijn 391 staat bij het vroegere busstation aan de voorzijde van station Amsterdam Centraal.

Lijn 391 rijdt van Amsterdam Centraal via Amsterdam-Noord, Zaandam-Zuid, Kogerveld en Kalf naar de Zaanse Schans.

Dienstregeling

  • Diverse ritten aan het begin of einde van de dag of van de kwartierdienst starten of eindigen bij de halte Schipbeek.
  • Op zaterdag wordt tot 9:00 uur 2x/uur gereden; op zondag wordt tot 10:00 uur 2x/uur gereden.
  • Tijdens vakanties en feestdagen zoals Pasen en Pinksteren rijdt snelbus 891 van Amsterdam Centraal rechtstreeks naar de Zaanse Schans.
  • Tijdens de zomervakantie wordt van maandag tot en met zaterdag 2x/uur gereden tussen 8:00 en 14:00 uur in de richting van de Zaanse Schans. Hierbij wordt lijn 391 ondersteund door snelbus 891.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zaanstreek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,105 0,126 0,134 0,136 0,141 0,154 0,154 0,155 0,166 0,171

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Zaanstreek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Centraal Station IJzijde    
Route rsr.svg Amsterdam, Prins Hendrikkade  
Route rhrr.svg Amsterdam, IJtunnel  
Route rsr.svg Amsterdam, Mosplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Floraweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Klaprozenweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Stenendokweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Keerkringpark  
Route rsr.svg Amsterdam, Barndegat  
Route rsBr.svg Zaandam, De Vlinder    
Route rsr.svg Zaandam, Vijfhoek  
Route rsr.svg Zaandam, Morgensterstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Walraven van Hallstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Het Mennistenerf  
Route rsr.svg Zaandam, Veldvliegerweg  
Route rsr.svg Zaandam, Kopermolenstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Zaans Medisch Centrum  
Route rsTr.svg Zaandam, Kogerveld Station  
Route rsr.svg Zaandam, Jufferstraat  
Route rsr.svg Zaandam, Borgerdiep  
Route rrar.svg Zaandam, IJssel  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Zaandam, Schipbeek  
Route rs0.svg Zaandam, Zaanse Schans  

Geschiedenis

Op 11 december 2011 werd lijn 91 vernummerd naar 391, zodat de lijn definitief onder de formule R-net rijdt. De route en dienstregeling bleven ongewijzigd gehandhaafd, alleen in de zomer- en kerstvakantie kwamen enkele ritten te vervallen vanwege de geringere bezetting.

Op 9 december 2012 werd de frequentie in de spitsuren, maar uitsluitend buiten de schoolvakanties, tussen het Zaans Medisch Centrum en de Zaanse Schans verhoogd van een halfuursdienst naar een kwartierdienst.

Vanaf 15 december 2013 gingen praktisch alle ritten naar de Zaanse Schans rijden. Slechts de helft van het aantal ritten tussen 18:00 en 20:00 uur doordeweeks en alle ritten die na 23:00 uur uit Amsterdam vertrokken, gingen tot de halte Schipbeek rijden. Tegelijkertijd kwam de zomerdienstregeling te vervallen, waarin minder ritten rijden. Door het toegenomen aantal passagiers voor de Zaanse Schans zaten de bussen tijdens de zomermaanden dikwijls vol, waardoor het geacht werd de frequente te verhogen.

Medio mei 2014 werd op de Heijermansstraat een halte Zaans Medisch Centrum geplaatst, hierdoor was het niet langer noodzakelijk om een lusje via de Koningin Julianaweg te rijden. Sindsdien stopt alleen lijn 395 nog bij de halte voor het gebouw zelf.

Route naar Zaans Medisch Centrum (11-2011 - 05-2014)
Halte
Route rrar.svg Zaandam, Kopermolenstraat  
Route rlr.svgRoute rs0.svg Zaandam, Zaans Medisch Centrum  

Op 14 december 2014 werd de frequentie op zondag tussen 10:00 en 17:00 uur verhoogd van 2x/uur naar 4x/uur. Tegelijkertijd is de halte Hof van Zaenden in Zaandam komen te vervallen en is het beginpunt in Amsterdam verplaatst naar de IJzijde van het Centraal Station van Amsterdam. Daarnaast werd de halte Prins Hendrikkade weer vanuit Zaandam bediend.

Per 22 juli 2018 wordt richting Amsterdam bij halte IJtunnel gestopt. Op dezelfde datum ging de frequentie va maandag tot en met zaterdag in de zomervakantie omlaag van 4x/uur naar 2x/uur tussen 8:00 en 14:00 uur in de richting van de Zaanse Schans.