Lijn 35 Amsterdam, Molenwijk - Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 35
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam (2012-2024)
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Mercedes-Benz Citaro G,
VDL Citea SLFA
Periode xx-xx-2001 t/m 21 juli 2018
Opvolger(s) 35
Frequenties
Spits 6x/uur
Spits (vakantie) 4x/uur (zomer)
Dal 6x/uur
Dal (vakantie) 4x/uur (zomer)
Avond 4-6x/uur
Avond (vakantie) 4x/uur (zomer)
Zaterdag 4-6x/uur
Zaterdag (vakantie) 4-5x/uur (zomer)
Zondag 4x/uur
Lijn 35 rijdt op de Stellingweg in de Molenwijk.
Lijn 35 staat op het Centraal Station, toen deze lijn daar nog aan de voorzijde stopte.

Lijn 35 reed van de Molenwijk via Tuindorp Oostzaan naar station Amsterdam Centraal.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Amsterdam, Molenwijk    
Route rsr.svg Amsterdam, Standerdmolen  
Route rsr.svg Amsterdam, Petmolen  
Route rsr.svg Amsterdam, Bovenkruier  
Route rsr.svg Amsterdam, Oostzanerdijk  
Route rsr.svg Amsterdam, Kometensingel  
Route rsr.svg Amsterdam, Meteorenweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Maanstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Meteorensingel  
Route rsr.svg Amsterdam, Pomonastraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Nageljongenstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Tuigerstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Atatürk  
Route rsr.svg Amsterdam, Slijperweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Pinksterbloemstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Sneeuwbalstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Mosplein  
Route rhlr.svg Amsterdam, IJtunnel  
Route rsr.svg Amsterdam, Prins Hendrikkade  
Route rsT0.svg Amsterdam, Centraal Station (IJzijde)    

Geschiedenis

In 1924 verscheen een lijn B in Amsterdam die vanaf het Mosplein via de Van der Pekstraat en Buiksloterwegpont naar het Beursplein reed. In 1925 werd deze lijn verlengd naar nieuwbouwwijk Tuindorp Oostzaan en kreeg een eindpunt op het Mercuriusplein. Vanaf daar reed de bus via de Meteorenweg, Meteorensingel, Cornelis Douwesweg, Klaprozenweg en Papaverweg naar het Mosplein en zo verder naar het Beursplein. Vanaf 1929 reed de lijn vanaf het Mosplein naar het Hagedoornplein. In de richting Centrum reed de bus via de Heimansweg, in de andere richting via de Hagedoornweg en verder via de Sperwerlaan en Valkenwegpont naar het Beursplein.

In 1931 werd de lijn ingekort tot het CS en vanaf 1932 ging de lijn vanaf het Mosplein via de Van der Pekstraat naar de Buiksloterweg en mocht men te voet op de pont.

In 1936 werd het Mercuriusplein verlaten en kreeg de lijn een eindpunt bij de kruising Meteorenweg/Kometensingel.

Lijn B was één van de laatste lijnen die verdween voor de hongerwinter en één van de eerste die verscheen in september 1945, omdat het de enige verbinding met het afgelegen Tuindorp Oostzaan was.

Vanaf 1951 reed de lijn via de Stenendokweg van de Meteorenweg naar de Klaprozenweg.

In 1966 kreeg lijn B net als de andere Noordlijnen een nummer: 35. In 1968 werd lijn 35 verlengd naar nieuwbouwwijk Molenwijk: de bus reed vanaf de Kometensingel via de Oostzanerdijk naar de Stellingweg. In het najaar van 1968 werd de IJtunnel geopend en werd de lijn daardoorheen geleid naar het CS.

In de laatste dagen van 1968 verscheen een eindpunt Molenwijk aan de Stellingweg, ongeveer ter hoogte van de huidige halte Petmolen. Vanaf daar reed lijn 35 via de Molenaarsweg, Oostzanerdijk en Melkweg naar de Kometensingel. Vanaf 1971 reed de bus richting Noord via de Kamperfoelieweg en Floraweg in plaats van via de Papaverweg, vanaf 1973 in beide richtingen.

In 1988 werd het huidige eindpunt Molenwijk opgeleverd en sindsdien eindigt de lijn daar. Vanaf 1990 reed de lijn vanaf de Stenendokweg via Werktuigstraat, Scheepsbouwweg en Atatürk naar de Klaprozenweg.

In 1994 werd de lijn verlengd vanaf het CS; de bus reed via de Westerdoksdijk, Van Diemenstraat en Tasmanstraat naar de Spaarndammerdijk. Daarvandaan reed men 's avonds en in het weekend via de Oostzaanstraat naar de Zaanstraat, de rest van de week reed men via de Transformatorweg en Basisweg naar station Sloterdijk.

Sinds 2001 rijdt de lijn enkel tussen Molenwijk en het CS. De tak naar de Zaanstraat en Sloterdijk werd overgenomen door de lijnen lijn 48 en 49.

Op 14 december 2014 werd de route op het Centraal Station verlegd naar het IJzijde-busstation aan de achterzijde. Sindsdien wordt de halte Prins Hendrikkade weer in beide richtingen bediend.

De halte Draaierweg tussen Atatürk en Slijperweg werd richting CS op 11 juni 2015 opgeheven. Richting Molenwijk werd de halte op 22 juni 2015 opgeheven.

Op 22 juli 2018 werd de Noord/Zuidlijn geopend. Alle buslijnen die via de IJtunnel van en naar Amsterdam Centraal gingen werden opgeheven of afgebogen naar een van de nieuwe metrostations. Deze lijn hierbij geïntegreerd in de nieuwe lijn 35. Reizigers naar het Centraal Station moesten voortaan wel overstappen op Noorderpark op metro 52.