Lijn 340 Haarlem Station - Uithoorn Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 340
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  340 
Formule LogoRnet.png
Materieel Ebusco 2.2 LE
VDL Citea SLFA-180 Electric
VDL Citea SLFA-181 Electric
Ebusco 2.2 18m
Rijdt sinds 12 december 2021
Voorganger(s) 340
Frequenties
Spits 4-8x/uur
Dal 4-8x/uur
Avond 2-4x/uur
Zaterdag 4x/uur
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 340 rijdt op het Raamsingel in Haarlem.

Lijn 340 rijdt van Haarlem via Heemstede, Cruquius, Hoofddorp, Schiphol-Rijk en Aalsmeer naar Uithoorn.

Dienstregeling

  • Op weekdagen rijden overdag, afhankelijk van het exacte tijdstip, twee tot vier aanvullende ritten per uur tussen Hoofddorp en Aalsmeer.
  • Tijdens de avonduren wordt tot circa 20:30 uur 4x/uur gereden, waarna de frequentie omlaag gaat naar 2x/uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Amstelland-Meerlanden is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt het kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
20181 20192 20203 20214 20224 20235 20245
0,155 0,166 0,172 0,174 0,179 0,198 0,198

1 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,60
2 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,70
3 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,74
4 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,75
5 Afwijkend opstaptarief nachtbus: € 1,85

OVpay

In de concessie Amstelland-Meerlanden kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Amstelland-Meerlanden is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.


Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Haarlem, Station  
Route rsr.svg Haarlem, Raaksbrug  
Route rsr.svg Haarlem, Centrum/Houtplein    
Route rsr.svg Heemstede, Heemstede Noord  
Route rsr.svg Heemstede, Heemstede Centrum  
Route rsr.svg Heemstede, Wipperplein  
Route rsr.svg Heemstede, Heemstede Zuidoost  
Route rsr.svg Cruquius, Cruquiusbrug  
Route rsr.svg Cruquius, Spieringweg  
Route rsBr.svgRoute 0sBr.svg Hoofddorp, Spaarne Gasthuis    
Route rarr.svg Hoofddorp, Overbos Noord  
Route rsr.svg Hoofddorp, Geniedijk  
Route rsBr.svg Hoofddorp, Hoofddorp Centrum    
Route rsTr.svg Hoofddorp, Station  
Route rsr.svg Hoofddorp, Beukenhorst  
Route rsr.svg Schiphol-Rijk, Knooppunt Schiphol Zuid    
Route rsr.svg Aalsmeer, Aalsmeer West/Centrum  
Route rrar.svg Aalsmeer, Aalsmeer Midden  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Aalsmeer, Aalsmeer Busstation    
Route rsr.svg Uithoorn, Poelweg  
Route rsr.svg Uithoorn, Noorddammerweg  
Route rsr.svg Uithoorn, Faunalaan  
Route rsB0.svg Uithoorn, Busstation    

Geschiedenis

Op 12 december 2021 werd lijn 340 weer ingekort tot Uithoorn. In Aalsmeer werd de nieuwe busbaan langs de vernieuwde N196 in gebruik genomen, waardoor niet meer via het dorp gereden werd. De bestaande haltes werden vervangen door de nieuwe haltes Knooppunt Schiphol Zuid, Aalsmeer West/Centrum, Aalsmeer Midden en Aalsmeer Busstation. Laatstgenoemde halte verving de overstaplocatie Aalsmeer Hortensiaplein en bij Knooppunt Schiphol Zuid kon worden overgestapt op de cirkellijnen 180 en 181. Halte Ringvaartbrug heette voortaan Cruquiusbrug. In de zomervakantie werd op werkdagen voortaan 4x/uur gereden.

Op 12 november 2022 werden de haltes Blauwe Brug, Julianaplein en Cruquiusweg hernoemd naar respectievelijk Heemstede Noord, Heemstede Centrum en Heemstede Zuidoost.

Nadat op 9 juli 2023 de werkzaamheden aan de trambaan in Uithoorn gereed waren, verviel de halte Burgemeester Kootlaan definitief en werd de halte Faunalaan in gebruik genomen.

Na een lange periode van werkzaamheden met omleidingen tot gevolg werd op 3 september 2023 de halte Centrum/Houtplein in gebruik genomen, die de voormalige haltes Tempeliersstraat en Houtplein heeft vervangen. Op dezelfde datum werd halte SLP/Naritaweg in Rozenburg opgeheven.

Voormalige route via de Tempeliersstraat
Halte
Route rsr.svg Haarlem, Raaksbrug  
Route rsBr.svg Haarlem, Tempeliersstraat    
Route rsr.svg Heemstede, Heemstede Noord  

Ingaande 26 februari 2024 werden op weekdagen overdag diverse aanvullende ritten toegevoegd tussen Hoofddorp en Aalsmeer.