Lijn 25 Heerenveen Station - Drachten Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige snelbuslijn 25
Vervoerder(s) FRAM
Regio Zuidoost-Friesland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode iig. 1971 t/m 17 november 1979
Opvolger(s) 25
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 1-2x/uur

Lijn 25 reed van Heerenveen rechtstreeks naar Drachten.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Heerenveen, Station  
Route rsr.svg Heerenveen, Schouwburg  
Route rsr.svg Luxwoude, Rijksweg  
Route rsr.svg Gorredijk, Rijksweg  
Route rsr.svg Terwispel, Rijksweg  
Route rsr.svg Beetsterzwaag, Rijksweg  
Route rsr.svg Kortehemmen, Rijksweg  
Route rsr.svg Drachten, Maartenswoude  
Route rsBr.svg Drachten, De Lawei    
Route rsB0.svg Drachten, Busstation    

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

In de dienstregeling 1971/1972 werd in de ochtendspits 2x naar Heerenveen en 1x naar Drachten gereden. Rond het middaguur reed één rit in beide richtingen, ook via het Ziekenhuis in Heerenveen en in de middagspits werd 2x naar Drachten gereden en 1x naar Heerenveen. Op zaterdag reed alleen de ziekenhuisrit.

Op 26 mei 1974 werd de dienstregeling flink opgewaardeerd. Van maandag t/m zaterdag en op zondag na 16:00 ging deze buslijn voortaan elk half uur rijden, in een licht scheve tijdsligging in verband met de aansluitingen in Heerenveen. Op zondag tot circa 16:00 en de zeer late avond werd slechts 1x per uur gereden. Doorgaande reizigers van Heerenveen naar Groningen konden bij de halte Berglaan nog steeds overstappen op de bussen van de ESA.

Vanaf 10 november 1974 werd de halfuursdienst op zondag voortaan al om 14:00 opgestart. In de rest van de dienstregeling vonden geen wijzigingen plaats.

Op 18 november 1979 werd deze buslijn gekoppeld aan lijn 2 van de ESA, waardoor een nieuwe rechtstreekse sneldienst Groningen - Drachten - Heerenveen ontstond. Deze nieuwe sneldienst ging van maandag t/m vrijdag in de brede spitsuren elk half uur rijden, in de daluren, op zaterdag en de vroege avond elk half uur Heerenveen - Drachten en daarna elk uur naar Groningen. In de late avonduren na 21:00 werd uitsluitend 1x per uur het hele traject gereden.