Lijn 1 Venlo Station - Nettetal Am Schwimmbad

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 1 in Nederland en Duitsland
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Limburg
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Venlo
Materieel VDL Citea LLE-99 Electric
Rijdt sinds 15 december 2019
Voorganger(s) 1
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond (werkdagen) 2x/uur (ri. Venlo, tot 20:00)
Zaterdag 0-2x/uur
Zaterdagavond rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 1 is vlakbij het centrum van Kaldenkirchen.

Lijn 1 rijdt van Venlo Station via Venlo Hagerbroek, Venlo Ziekenhuis, Tegelen Station en Tegelen Heide naar Nettetal Kaldenkirchen.

Dienstregeling

  • Op zaterdag wordt 2x/uur tussen Venlo en Tegelen gereden. In Tegelen wordt dan een lusroute gereden; het traject naar Kaldenkirchen wordt dan niet bediend. De halte Sint Annastraat wordt door deze lijn alleen op zaterdag bediend.
  • De eerste twee ritten naar Venlo beginnen in Tegelen bij de halte Spechtstraat.
  • Op werkdagen vertrekt de laatste rit uit Venlo al om ca. 18:30 uur, maar komt de laatste rit pas terug aan om ca. 20:00 uur.
  • Op werkdagen zijn alle ritten in Venlo gekoppeld aan lijn 3 van/naar Blerick Vossener, met uitzondering van de laatste drie ritten uit Kaldenkirchen. Op zaterdag zijn alleen de ritten naar Tegelen gekoppeld, met uitzondering van de eerste rit.
  • In de avonduren en op zondag wordt deze lijn tussen Venlo en Tegelen vervangen door lijn 811.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Limburg is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023
Bus 0,169 0,171 0,181 0,185 0,186 0,190 0,204
Trein 2e klas 0,186 0,187 0,198 0,202 0,205 0,206 0,220
Trein 1e klas 0,315 0,317 0,335 0,343 0,346 0,349 0,373

OVPay

In de concessie Limburg kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Op die manier kunt u met uw bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch reizen volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als bij de OV-chipkaart. Let wel op dat er met dezelfde kaart wordt uitcheckt als waarmee er is ingecheckt.

Momenteel kunt u met OVpay enkel reizen op voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.


Mobiel ticket via de Glimble-app

In de concessie Limburg is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Glimble-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Glimble-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten, met 10% korting in de daluren. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze 15 minuten voor vertrek geldig worden en na afloop van iedere rit nog 30 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Venlo, Station (meestal gekoppeld aan lijn 3)  
Route rsr.svg Venlo, Koninginnesingel  
Route rsr.svg Venlo, Emmastraat  
Route rsr.svg Venlo, Zwanenstraat  
Route rsr.svg Venlo, Albatrosstraat  
Route rsr.svg Venlo, Pelikaanstraat  
Route rsr.svg Venlo, Hagerhofweg  
Route rsr.svg Venlo, Ziekenhuis VieCuri  
Route rsr.svg Tegelen, Zuiderbrug  
Route rhlr.svg Tegelen, Nieuwe Munt  
Route rhlr.svg Tegelen, Muntstraat  
Route rhrr.svg Tegelen, Broeklaan  
Route rhrr.svg Tegelen, Kerkhoflaan  
Route rsr.svg Tegelen, Raadhuislaan  
Route rTar.svg Tegelen, Station  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Tegelen, Sint Annastraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Tegelen, Nachtegaalstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Tegelen, Glazenapstraat  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Tegelen, Spechtstraat  
Route rsUrr.svg  
Route rsGr.png Grens Nederland - Duitsland  
Route rsr.svg Nettetal, Poststraße  
Route rsr.svg Nettetal, Kaldenkirchen Markt  
Route rsr.svg Nettetal, Frankstraße  
Route rsB0.svg Nettetal, Am Schwimmbad    

Geschiedenis

Op 15 december 2019 werd de stadsdienst van Venlo geheel nieuw opgezet en keerde de situatie uit het Veoliatijdperk gedeeltelijk terug. Lijn 1 ging alleen nog van/naar Tegelen en Kaldenkirchen rijden; reizigers van/naar Blerick Vossener konden meestal wel in dezelfde bus blijven zitten, door de koppeling met lijn 3. Vanwege de geringe bezetting verviel het traject tussen Tegelen en Kaldenkirchen op zaterdag. De dienstregeling bleef grotendeels ongewijzigd.

Op 21 februari 2021 werden enkele versoberingen doorgevoerd in het weekend. Op zaterdagochtend kwamen de ritten voor 08:00 uur te vervallen en op zondagochtend kwamen de ritten voor 09:00 uur te vervallen, wat concreet betekende dat in beide gevallen in beide richtingen de eerste rit werd opgeheven. In Tegelen bleven de eerste twee ritten op zaterdag en de eerste rit op zondag vanaf de Spechtstraat rijden, respectievelijk een half uur later en een uur later dan voorheen. Aangezien een dergelijke aanpassing ook voor lijn 3 werd doorgevoerd, trad er geen wijziging op in de lijnkoppelingen bij station Venlo.

Op 11 december 2022 werden alle ritten op zondag opgeheven. Op zondag konden reizigers voortaan net als in de avonduren 2x/uur reizen met lijn 811 in plaats van 1x/uur met de vaste bus.