Lijn 1 Hilversum, Station - Kerkelanden

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw nieuw.svg
Buslijn 1
Vervoerder(s) Transdev Nederland
Concessie Gooi- en Vechtstreek
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Hilversum
Lijnkleur  1 
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
VDL Citea LLE-99 Electric,
VDL Citea LLE-115 Electric
Frequenties
Spits 4x/uur
Dal 4x/uur
Avond 2x/uur
Zaterdag 2-4x/uur
Zondag 2x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 1 rijdt op de Kerkbrink in het centrum.

Lijn 1 rijdt van station Hilversum via het Centrum en Vaartwegkwartier naar Kerkelanden.

Dienstregeling

  • Op zaterdag wordt tot 10:00 uur 2x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Gooi- en Vechtstreek is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,01 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,67. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2018 2019 2020 2021 2022
0,143 0,154 0,157 0,159 0,1€4

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Gooi- en Vechtstreek is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.


Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Hilversum, Station  
Route rhlr.svg Hilversum, Schapenkamp  
Route rsr.svg Hilversum, Groest  
Route rhrr.svg Hilversum, Kapelstraat  
Route rhrr.svg Hilversum, Langestraat  
Route rhlr.svg Hilversum, Kerkbrink  
Route rsr.svg Hilversum, Boomberglaan  
Route rsr.svg Hilversum, Paulus van Loolaan  
Route rsr.svg Hilversum, Schuttersweg  
Route rsr.svg Hilversum, Loosdrechtseweg  
Route rsr.svg Hilversum, Zeverijnplantsoen  
Route rhlr.svg Hilversum, Zeverijnstraat  
Route rrar.svg Hilversum, De Waaier  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Hilversum, Kapittelweg  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Hilversum, Lutherhof  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Hilversum, Augustinushof  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Hilversum, Erasmuslaan  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Hilversum, Johannes Huslaan  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Hilversum, Comeniushof  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Hilversum, Gomarushof  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Hilversum, Janseniushof  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Hilversum, Kerkelandenlaan  
Route rsUr.svg  

Geschiedenis

Deze lijn vindt zijn oorsprong bij Midnet.

In de dienstregeling 1997/1998 werd van maandag tot en met zaterdag overdag en op koopavonden 4x per uur gereden en in de avonduren en op zondag 2x/uur. Tijdens vakantieperioden werd de frequentie van maandag tot en met zaterdag verlaagd naar 3x per uur.

Vanaf 11 december 2005 is deze lijn 4x/uur gaan rijden. Op 17 juli 2010 is deze lijn 2x/uur naar de Kerkelanden gaan rijden. Op een onbekend moment is deze lijn weer 4x/uur naar de Kerkelanden gaan rijden.

Van medio 2018 tot medio 2019 gold er een omleiding; lijn 1 reed toen niet via de Prins Bernhardstraat en stopte daardoor richting Kerkelanden niet op de Groest maar op de halte Schapenkamp. Na het einde van de werkzaamheden is de route via de Prins Bernhardstraat definitief komen te vervallen waardoor deze lijn altijd via de halte Schapenkamp rijdt.

Op 11 juli 2021 ging de volgende concessie Gooi- en Vechtstreek in. Deze was gewonnen door Connexxion dat voortaan onder de naam van het moederbedrijf ging rijden: Transdev Nederland. Op deze lijn vonden geen wijzigingen plaats.