Lijn 19 Hulst Busstation - Breda Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 19 in Nederland en België
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Zeeland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Iveco Crossway Pro
Iveco Crossway LE
Frequenties
Maandag 6x/dag
Dinsdag 6x/dag
Woensdag 6x/dag
Donderdag 6x/dag
Vrijdag 8x/dag
6x/dag (vakantie)
Zaterdag 5x/dag
Zondag 6x/dag
5x/dag (vakantie)
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 19 rijdt op de Zandstraat in Hulst.
Lijn 19 rijdt op het Marktplein in Kieldrecht.

Lijn 19 rijdt van Hulst via Clinge en Nieuw-Namen en Antwerpen naar Breda.

Omleiding

Let op: verstoring
Wegens problemen met de vergunning voor het stoppen in Antwerpen stopt deze bus niet bij de halte Halewijn. Dit zal duren tot nader bericht, waarna deze lijn weer volgens de normale route zal rijden. Reizigers tussen Nieuw-Namen en Antwerpen kunnen vanaf Kieldrecht in België reizen met lijn 84 van De Lijn. Let op dat Nederlandse vervoerbewijzen niet geldig zijn!

Meer informatie over deze verstoring is te vinden bij de vervoerder.


Legenda: Vervallen halte = Route rXr.svg / Huidige halte = Route rsr.svg / Tijdelijke halte = Route rsTHr.svg

Dienstregeling

 • De dienstregeling van deze lijn is tamelijk complex, daarom is hieronder toelichting gegeven.
 • Deze lijn is de enige Nederlandse lijn die zowel het begin- als eindpunt in Nederland heeft, maar een tussenhalte in België heeft.
 • De dienst wordt gereden vanuit de stalling in Terneuzen, daardoor worden de ritten in Hulst gestart en kan in Breda de dienst pas twee uur later starten dan in Hulst.
 • Binnen Breda is lokaal vervoer niet toegestaan.
 • Tussen Hulst, Clinge en Nieuw-Namen kan ook gebruik gemaakt worden van haltetaxi 919.

Maandag tot en met donderdag

 • Er worden zes ritten per dag gereden, gemiddeld iedere twee uur.
 • Tussen de tweede en derde rit zit een gat van 2,5 uur.
 • Tussen de vierde en vijfde rit zit een gat van 1 uur.
 • Tussen de vijfde en zesde rit zit een gat van 1,5 uur.
 • Alleen de laatste rit van Breda naar Hulst rijdt in de avonduren.

Vrijdag

 • Buiten de vakantieperiodes worden er acht ritten per dag gereden. Dan wordt er om 12:03 en om 17:33 een extra rit gereden.
 • In de zomer- en kerstvakantie is de dienstregeling exact hetzelfde als op maandag tot en met donderdag.

Zaterdag

 • Er worden vijf ritten per dag in een tweeuursdienst gereden.

Zondag

 • Buiten de vakantieperiodes worden er negen ritten per dag gereden. Tussen de eerste en tweede rit zit een gat van vier uur, tussen de tweede en derde rit een gat van twee uur. De rest van de dag wordt een uursdienst gereden, tot 20:00 uur richting Breda en tot 22:00 uur richting Hulst.
 • In de vakantieperiodes worden er vijf ritten per dag gereden, de frequentie is dan hooguit iedere twee uur. De laatste rit richting Breda vertrekt om 19:00 uur, richting Hulst om 21:00 uur.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zeeland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als het kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en daarbij binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 1,08 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34 % korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,71. Deze korting geldt automatisch voor mensen van 65 jaar of ouder en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar indien zij met een persoonlijke OV-chipkaart reizen. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt het kilometertarief, dat afhankelijk is van de afgelegde afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2015 2016 2017 2018 2019 2020 20211 20212 2022 2023 2024
Regulier 0,140 0,145 0,145 0,149 0,158 0,162 0,163 0,223 0,223 0,223 0,223
Lijn 395 onbekend 0,149 0,149 0,155 0,158 0,168 0,169 0,169

1 gold tot 2 mei
2 gold na 2 mei

OVpay

In de concessie Zeeland kan naast de OV-chipkaart ook met OVpay op saldo gereisd worden. Hierdoor kan met een bankpas, creditcard, smartphone of smartwatch gereisd worden volgens hetzelfde tarief als met de OV-chipkaart. Ook het in- en uitchecken werkt op dezelfde manier als met de OV-chipkaart. Let wel op: er dient altijd met dezelfde kaart op dezelfde drager te worden uitgecheckt als waarmee er is ingecheckt.
Momenteel kan met OVpay enkel gereisd worden tegen voltarief; OVpay kan de leeftijdskortingen nog niet bepalen.

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Zeeland is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig; om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.


Kinderen tot 4 jaar

Kinderen die jonger zijn dan 4 jaar reizen onder begeleiding van een volwassene altijd gratis. Zij hebben geen vervoersbewijs nodig.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

 • Er zijn geen speciale voorwaarden wat betreft het gebruik van de OV-chipkaart op deze grensoverschrijdende buslijn.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Hulst, Busstation    
Route rsr.svg Hulst, Koolstraat  
Route rsr.svg Hulst, Grote Kreekweg  
Route rsr.svg Clinge, Zeegat  
Route rsr.svg Clinge, Woestijnestraat  
Route rsr.svg Clinge, Statenboom  
Route rsr.svg Nieuw-Namen, Hulsterloostraat  
Route rsr.svg Nieuw-Namen, Grens  
Route rsGr.svg Grens Nederland - België  
Route rXr.svg Antwerpen, Halewijn  
Route rsGr.svg Grens België - Nederland  
Route rlr.svg ↓ Vanaf/tot hier geen lokaal vervoer ↓  
Route rsr.svg Breda, Irenestraat  
Route rsr.svg Breda, Centrum  
Route rsT0.svg Breda, Centraal Station  

Geschiedenis

Ontstaan

Na de Watersnoodramp van 1953 waren de verbindingen tussen Zeeuws-Vlaanderen en Midden-Zeeland/Brabant grotendeels verbroken. Om ervoor te zorgen dat bewoners van Zeeuws-Vlaanderen toch in West-Brabant konden komen werd een buslijn ingesteld tussen Breskens en Breda. De lijn reed enkele malen per dag via België naar Breda. Om te voorkomen dat in België uitgestapt werd, reden op de bussen douaniers mee.

De lijn ging op een later moment als vaste buslijn rijden, nu echter tussen Hulst en Breda. Het in- en uitstapverbod in België bleef gehandhaafd. De lijn werd aanvankelijk gereden door de ZWN (als opvolger van de ZVTM). De bus reed over de ring van Antwerpen heel de stad rond, om vervolgens via de Kennedytunnel richting Gent te rijden. Een enkele keer reed een chauffeur door de stad, door de Waaslandtunnel. Het bleef niet toegestaan om in de stad te stoppen.
In mei 1994 werd de beperking om in Antwerpen te stoppen opgeheven en de lijn ging via de Waaslandtunnel en de Rooseveltplaats rijden. Hier was een halte op de hoek van de Osystraat. De frequentie bleef ongeveer gehandhaafd op 1x per twee uur, met enkele toegevoegde ritten in de spitsuren en op zondagavond. Over het algemeen werd de lijn door ZWN gereden met een hoge Berkhof touringcar van het type waarmee elders ook de Spitsbus en later de Interliner werd gereden.

Eén jaar, van mei 1996 tot mei 1997 werd de lijn gezamenlijk gereden met de ZWN, BBA en De Lijn. De Lijn reed met een gehuurde bus van BBA (semi-tourbus Den Oudsten B88) in de huiskleur van De Lijn, maar met Nederlands kenteken. Bij de stelplaats aan het Straatsburgdok was een chauffeurswissel.

Men kon in de bus zowel Nederlandse als Vlaamse vervoersbewijzen kopen. Door de goedkopere tarieven van De Lijn in België liepen de inkomsten van de Nederlandse bedrijven flink terug. Al snel stopte De Lijn met exploitatie, de BBA stopte er eveneens mee. Sindsdien werd de lijn geëxploiteerd door de ZWN (later als Connexxion).

Voormalige route in Antwerpen in 2000
Halte
Route rsr.svg Antwerpen, Waaslandtunnel LO  
Route rsBr.svg Antwerpen, Rooseveltplaats  
Route rsr.svg Antwerpen, Straatsburgdok  
Route rsr.svg Antwerpen, Groenendaallaan  

Nachtritten

In de dienstregeling 1997/1998 werd op vrijdag- en zaterdagnacht omstreeks 01:45 éénmaal van Breda naar Antwerpen en tweemaal van Antwerpen naar Breda omstreeks 00:45 en 02:45. Op de voorgaande ritten werd bovenop de reguliere ritprijs een toeslag gerekend.

Nieuwe concessie (2006)

Op 10 december 2006 ging de exploitatie over naar Veolia Transport als winnaar van de concessie Zeeuws-Vlaanderen. In Antwerpen ging de lijn een snellere route rijden, via de Waaslandtunnel werd direct over de Italiëlei naar de Groenendaallaan gereden om vanaf daar over de E19 en de A16 naar Breda te rijden. In Antwerpen ging de lijn alleen stoppen bij de Halewijnlaan (waar overgestapt kon worden op de tram naar het Centrum) en de Noorderplaats (waar overgestapt kan worden op de bus naar Rooseveltplaats).

In november 2010 zijn vier Ambassadors geruild voor vier Volvo 8700-bussen, die voorheen in Zuid-Limburg reden. Dit had als gevolg dat er ook Volvo 8700's ingezet werden op deze lijn.[1].

Concessie Zeeland

Op 1 maart 2015 werd de dienstregeling van de concessie Zeeland ingevoerd. Op deze lijn waren enkele wijzigen: de ritten van en naar Nieuw-Namen zijn vervallen, verschillende haltenamen zijn gewijzigd en de frequentie in het weekend is (overdag) omlaag gegaan naar 1x/2 uur. Voor deze lijn is speciaal een drietal Iveco Crossway Pro's aangeschaft, die in juni/juli 2015 gaan rijden.

Sinds 13 december 2015 wordt richting Breda niet meer bij de Kempenstraat in Antwerpen gestopt, maar bij de Noorderplaats.

Per 1 februari 2016 is de halte Tunnelplaats in Antwerpen vervallen, deze lijn stopt nu in beide richtingen op de halte Noorderplaats

Voormalige route in Antwerpen (????-01-02-2016)
Halte
Route rsGr.svg Grens Nederland - België  
Route rsSNr.svg Antwerpen, Metrostation Halewijnlaan  
Route rhrr.svg Antwerpen, Tunnelplaats  
Route rhlr.svg Antwerpen, Noorderplaats  
Route rsGr.svg Grens België - Nederland  

Op 12 mei 2017 zijn de werkzaamheden aan de rotonde Glacisweg/Koolstraat afgerond. Door de nieuwe wegindeling zijn de haltes Glacisweg en Zoutestraat in Hulst komen te vervallen.

Op 10 december 2017 werden de rijtijden aanzienlijk verruimd om vertragingen te beperken. Bovendien verviel een rit op de maandag.

Op 4 september 2018 werd de haltenaam Nieuw-Namen Centrum veranderd in Nieuw-Namen Grens.

Op 24 februari 2019 verviel de halte Halewijnlaan in Antwerpen. Tevens werd de vakantiedienstregeling op vrijdag voortaan ook gereden in de kerstvakantie.

Op 5 juli 2020 kwam halte Noorderplaats in Antwerpen te vervallen. Voortaan stopt de bus weer bij tramhalte Halewijnlaan.

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
 1. PZC (18 november 2010) Nieuwe bussen voor Breda-lijn