December Donatiemaand: doneer nu om de OVNL wiki draaiende te houden! Lees meer. Stand 21 december 2024: € 1290 van € 1300

Lijn 18 Heerenveen Autobusstation - Gersloot Dorp

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Belbus-grijs-opgeheven.svg
Voormalige belbuslijn 18
Vervoerder(s) FRAM (1979 - 1996),
VEONN (1996 - 1999),
Arriva (1999 - 2002)
Regio Zuidoost-Friesland
Lijnsoort Belbus
Materieel Den Oudsten B79, Mercedes-Benz O309
Periode ... t/m 31 augustus 2002
Opvolger(s) 18
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag 4x/dag

Lijn 18 reed van Heerenveen een lusroute langs de plaatsen ten noordoosten van Heerenveen.

Dienstregeling

  • Reizigers konden bij de haltes in Heerenveen gewoon instappen, waarna de bus op aanvraag naar de plaatsen reed. Omgekeerd moest vanuit de plaatsen altijd gereserveerd worden voor een reis richting Heerenveen.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Heerenveen, Busstation  
Route rsr.svg Heerenveen, Ziekenhuis  
Route rsr.svg Heerenveen, Schans  
Route rsr.svg Heerenveen, Motel  
Route rhlr.svg Luinjeberd, Luijneberd  
Route rhlr.svg Tjalleberd, Tjalleberd  
Route rhlr.svg Gersloot, Gersloot  
Route rhlr.svg Tijnje, R. van Damwei  
Route rhlr.svg Gersloot, Gersloot  
Route rhlr.svg Uilesprong, Uilesprong  
Route rhrr.svg Luxwoude, Luxwoude  
Route rhrr.svg Gersloot, Gersloot  
Route rhrr.svg Tjalleberd, Tjalleberd  
Route rhrr.svg Luinjeberd, Luijneberd  
Route rsr.svg Heerenveen, Motel  
Route rsr.svg Heerenveen, Schans  
Route rsr.svg Heerenveen, Ziekenhuis  
Route rsT0.svg Heerenveen, Busstation  

Geschiedenis

Op 18 november 1979 werd de buslijn Heerenveen - Gorredijk omgezet naar een belbus vanwege de (zeer) geringe bezetting. Het gevolg was dat het traject tussen Gorredijk en Tijnje kwam te vervallen, hier ging de nieuwe lijn 10 rijden. Voor de rest van de dorpen langs de route werd geen route vastgesteld. Op het vertrekuur van de bus in Heerenveen konden reizigers bij één van de vaste haltes gaan staan (Station, Ziekenhuis, Schans, Motel), waarna men aan de chauffeur door kon geven waar men naartoe wenste te reizen. Wilde men vanuit het gebied naar Heerenveen reizen, moest de belbuscentrale minimaal één uur van tevoren gewaarschuwd worden. De frequenties bleven vrijwel gelijk; een uurdienst van maandag t/m vrijdag en zaterdagmiddag en een 2-uursdienst op zaterdagochtend en enkele ritten op zondag en de vroege avond.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Begin 1996 fuseerden de FRAM en de DVM/NWH tot de nieuwe maatschappij VEONN (Vervoersonderneming Noord-Nederland). De eerste dienstregeling van deze nieuwe maatschappij ging in op 3 november 1996. Deze lijn werd (vrijwel) ongewijzigd voortgezet, alleen in het weekeinde werden enkele ritten geschrapt.

In de Arriva Dienstregeling 1999/2000 reed deze belbus vrijwel ongewijzigd hetzelfde aantal ritten, alleen werd er voortaan op verzoek via Ziekenhuis Tjongerschans gereden. In de schoolvakanties en weekend moest ook voor alle haltes in Heerenveen worden gereserveerd. Op zaterdag waren er voortaan nog maar vijf ritten, en op zondag vier ritten v.v.

Op 1 september 2002 ging de eerste concessie Zuidoost-Fryslân van start. Hierbij werden flinke wijzigingen doorgevoerd in het lijnennet. Deze lijn werd toen gekoppeld aan lijn 34, waarmee een nieuwe lijn 18 ontstond tussen Heerenveen, Nij Beets en Drachten. Nieuw was tevens dat van maandag t/m vrijdag overdag altijd als vaste lijndienst werd gereden, buiten deze tijdstippen bleef het principe van 'reserveren' bestaan, maar werden wel extra ritten aan de dienstregeling toegevoegd (een regelmatige 2-uursdienst).