Lijn 149 Amsterdam Station Zuid/WTC - Uithoorn Busstation

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 149
Vervoerder(s) Centraal Nederland (1991 - ...),
NZH (... - 1999)+GVB,
Connexxion (1999 - ...)
Regio's Amsterdam,
Amstelland-Meerlanden
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 2 juni 1991 t/m ...
Voorganger(s) 149
Opvolger(s) lijn 65, 149, 165
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 4x/dag (belbus)
Zondag 4x/dag (belbus)

Lijn 149 reed van Amsterdam via Amstelveen en Nes aan de Amstel naar Uithoorn.

Route

Route is niet compleet

Halte
Route 0sTr.svg Amsterdam, Station Zuid/WTC  
Route rsr.svg Amsterdam, VU/Van de Boechorststraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Gelderlandplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Kalfjeslaan/Beneluxbaan  
Route rsBr.svg Amstelveen, Busstation    
Route rsr.svg Amstelveen, Ziekenhuis Amstelveen  
Route rsr.svg Nes aan de Amstel, Kerklaan  
Route rsr.svg Uithoorn, Heijermanslaan  
Route rsB0.svg Uithoorn, Busstation    

Geschiedenis

Op 2 juni 1991 werden de route en dienstregeling van de oude lijn 149 flink uitgebreid. Vanaf het Gelderlandplein werd de route in spitsuren verlengd naar station Zuid/WTC. In de daluren ging de lijn verder rijden naar het V.U.-ziekenhuis. Op zaterdag en zondag werden de ritten ook verlengd naar het V.U.-ziekenhuis, maar werden bepaalde delen van de route niet bediend. Van maandag t/m vrijdag werd de frequentie verhoogd naar 1x/uur en op zaterdag en zondag naar 1x per 2 uur. In de avonduren werd niet meer gereden als gevolg van de (zeer) lage bezetting van de busjes.

In de dienstregeling 1991/1992 werd in de spitsuren 1x/uur het hele traject gereden en in de daluren 1x/uur tussen Uithoorn en het VU-ziekenhuis. Op zaterdag werd vanuit Uithoorn 1x per 2 uur naar het VU-ziekenhuis gereden, maar reden de terugritten tot het Plein 1960 en werd vanaf het Ziekenhuis weer 1x per 2 uur naar Uithoorn gereden. Op zondag werd alleen tussen het Plein 1960 en het VU-ziekenhuis gereden, ook 1x per 2 uur.

Op 31 mei 1992 werden alle ritten in de het weekeinde geschrapt als gevolg van de (zeer) geringe bezetting. Overeenkomst het wijzigingsblad in het busboekje werd op deze datum nog overlegd of er een belbus ingezet zou gaan worden.

Geschiedenis volgt t.z.t.

In de dienstregeling 1998/1999 werd inmiddels op zaterdag en zondag 4x per dag in beide richtingen als belbus gereden. Doordeweeks reden alle ritten inmiddels van/naar Amsterdam Zuid/WTC.

Op 30 mei 1999 ging de NZH op in het nieuw ontstane Connexxion, tezamen met Oostnet, Midnet en de ZWN. Voor deze lijn vonden, met uitzondering van een kleine verschuiving in de vertrektijden, geen veranderingen plaats en de lijn werd nog steeds gedeeltelijk geëxploiteerd in combinatie met het GVB.

Op 28 mei 2000 verviel het traject tussen Zuid/WTC - Amstelveen helemaal ten gunste van de nieuwe 65/165 die op dit vervallen traject een veel frequentere dienstregeling konden bieden. Op het overgebleven traject tussen Uithoorn en Amstelveen bleef dezelfde dienstregeling, zonder enige wijzigingen gehandhaafd.