Lijn 13 Veendam Busstation - Winschoten Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 13
Vervoerder(s) GADO (... - 1998),
Arriva (1998 - 2009),
Qbuzz (2009 - 2011)
Concessies GGD,
GD (2010-2019)
Lijnsoort Streekbus
Materieel Wright Commander, VDL Berkhof Ambassador, Mercedes-Benz Citaro LE, Mercedes-Benz Sprinter
Periode ... t/m 7 mei 2011
Opvolger(s) 13
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1x/uur
Avond reed niet
Zaterdag 1x/uur (LijnBelBus)
Zondag 1x/3 uur (LijnBelBus)

Lijn 13 reed van Veendam via Muntendam, Meeden, Westerlee en Heiligerlee naar Winschoten.

Route

Halte
Route 0sBr.svg Veendam, Busstation    
Route rsr.svg Veendam, Raadsgildestraat  
Route rsr.svg Veendam, Ubbo Willekensstraat  
Route rsr.svg Veendam, Van Beresteijnstraat  
Route rsr.svg Veendam, Jacob Bruggemalaan  
Route rsr.svg Veendam, Beneden Oosterdiep  
Route rsr.svg Veendam, Nassaustraat  
Route rsr.svg Veendam, Scholthuizen  
Route rsr.svg Veendam, Sinnegeslaantje  
Route rsr.svg Veendam, Wethouder Venemasingel  
Route rsr.svg Muntendam, De Wijde Blik  
Route rsr.svg Muntendam, Singelweg  
Route rsr.svg Muntendam, Briefkestreek  
Route rsr.svg Muntendam, Oude Verlaat  
Route rsr.svg Meeden, Driesprong  
Route rsr.svg Meeden, Hereweg 12  
Route rsr.svg Meeden, Hereweg 84  
Route rsr.svg Meeden, Hereweg 132  
Route rsr.svg Meeden, Hereweg 180  
Route rsr.svg Meeden, Vijverlaan  
Route rsr.svg Meeden, Hereweg 274  
Route rsr.svg Meeden, Hereweg 328  
Route rsr.svg Meeden, Wethouder L. Veemanweg  
Route rsr.svg Westerlee, Tonkensoordlaan  
Route rsr.svg Westerlee, Hoofdweg 11  
Route rsr.svg Westerlee, Emergoweg  
Route rsr.svg Westerlee, Engelkeslaan  
Route rsr.svg Westerlee, Kerk  
Route rsr.svg Westerlee, Lagelaan  
Route rsr.svg Westerlee, 2e Garstelaan  
Route rsr.svg Westerlee, 1e Bovenpad  
Route rsr.svg Heiligerlee, Trekweg  
Route rsr.svg Heiligerlee, Standbeeld  
Route rsr.svg Heiligerlee, Geuzenstraat  
Route rsr.svg Heiligerlee, Piekeniersweg  
Route rsr.svg Winschoten, Kloostertuin  
Route rsr.svg Winschoten, Hessenbril  
Route rsr.svg Winschoten, Dennenweg  
Route rsr.svg Winschoten, Nassaustraat  
Route rsr.svg Winschoten, Oldambtplein  
Route rsr.svg Winschoten, Sint Lucas Ziekenhuis  
Route rsr.svg Winschoten, Mr. D.U. Stikkerlaan  
Route rsr.svg Winschoten, Posttil  
Route rsT0.svg Winschoten, Bus- / Treinstation  

Geschiedenis

Deze lijn vindt zijn oorsprong bij de GADO.

In de GADO Dienstregeling 1981/1982 en GADO Dienstregeling 1982/1983 werd er van maandag t/m vrijdag globaal een uurdienst gereden overdag. Eind van de ochtend en begin van de middag verviel er dan in beide richtingen en rit. Van Veendam naar Winschoten reed in de ochtendspits een extra rit. In de avond reed in beide richtingen één rit. Op zaterdag werden in beide richtingen een zestal ritten gereden, met een extra late zaterdagavondrit.

In de GADO Dienstregeling 1983/1984 werd van maandag t/m vrijdag een uurdienst gereden tot ongeveer 21.00u. Op zaterdag en zondag werd een twee-uursdienst gereden met een late avondrit. Op zaterdag was er tevens een extra rit eind van de middag in beide richtingen.

In de GADO Dienstregeling 1984/1985 werd van maandag t/m zaterdag een uurdienst gereden. In de avonduren en op zaterdagochtend en zondag werd eens per twee uur gereden.

In de GADO Dienstregeling 1985/1986 geen wijzigingen.

In de GADO Dienstregeling 1986/1987 werd van maandag t/m zaterdag een uurdienst tot ongeveer 19.00u gereden met in de ochtendspits in beide richtingen een extra rit. In de middag waren er twee extra ritten van Winschoten naar Veendam. In de avonduren reden in beide richtingen één rit. Op zaterdagochtend, zaterdagavond en op zondag werd eens per twee uur gereden.

In de GADO Dienstregeling 1987/1988 geen wijzigingen.

In de GADO Dienstregeling 1988/1989 kwam er in de ochtendspits een rit van Veendam naar Winschoten bij.

In de GADO Dienstregeling 1989/1990 kwam er van maandag t/m vrijdag een rit Winschoten naar Veendam bij in de middagspits. Op zondag vervalt de rit rond het middaguur v.v. en gaan de ritten daarna in een tweeuurdienst rijden.

In de dienstregeling 1990/1991 werd er van maandag t/m vrijdag de gehele dag een uursdienst gereden tot ongeveer 21.30 uur. In de spitsuren waren er in beide richting een extra ritten, zodat er dan een halfuursdienst was. Deze ritten reden niet de schoolvakantie's. Op zaterdag werd er een uursdienst gereden overdag en in de avond eens per 2 uur, tot ongeveer 23.00 uur. Op zondag werd er een rit in de ochtend gereden vv. voor de rest een twee uursdienst vanaf 14.00 uur.

In de dienstregeling 1992/1993 werd er van maandag t/m vrijdag de gehele dag tot ongeveer 21.30 uur een uursdienst gereden, aangevuld met extra ritten in de ochtendspits van Veendam naar Winschoten. In de middag was er dan een halfuursdienst van Winschoten naar Veendam. Op zaterdag was er overdag een uursdienst en in de avond een twee uursdienst. Op zon- en feestdagen werd er globaal eens per twee uren gereden.

In de Arriva dienstregeling 1999/2000 werd er van maandag t/m zaterdag overdag elk uur gereden, in de avonduren, schoolvakanties en zondags werd er niet gereden; dan konden reizigers gebruik maken van de Regiotaxi onder de noemer Taxi Plus.

In de Arriva Dienstregeling Groningen-Drenthe 2002/2003 werd van maandag t/m vrijdag overdag één keer per uur gereden, de eerste rit naar Veendam werd gereden als Taxi-Vast. Tijdens de vakanties en op zondag werd niet gereden. Op zaterdag werden op twee ritten per richting alle ritten als Taxi-Vast gereden.

Op 9 januari 2005 kwamen enkele slecht bezette ritten tijdens de schoolvakanties en in het weekeinde te vervallen en voorts gingen de overgebleven ritten op die tijdstippen met een kleiner busje rijden vanwege de (zeer) geringe bezetting. Op deze vervallen tijdstippen was de Regiotaxi eventueel een alternatief.

In de dienstregeling 2007 werd van maandag t/m vrijdag overdag en zaterdagmiddag een basisuurdienst gereden, op woensdagmiddag reed één rit in Veendam verder naar de halte Rijksdienst. In de daluren tijdens vakanties en op zaterdagochtend werd slechts 1x per 2 uur gereden. Op zondag reden slechts vier ritten in beide richtingen. In de avonduren, tijdens de schoolvakanties en het weekeinde werden alle ritten met een kleiner busje gereden.

Op 6 januari 2008 werd in de regio Oldambt de servicebus geïntroduceerd. Het lijnnummer 13 maakte hierbij plaats voor lijn 213 en de route werd na Muntendam verlegd naar Zuidbroek in plaats van Veendam. Reizigers van/naar Veendam waren voortaan aangewezen op lijn 613 of overstappen op lijn 74 in Muntendam. De vervangende servicebus ging van maandag t/m zaterdag overdag elk uur rijden en in de avonduren en op als belbus (Servicetaxi).


Het omklappen van de route van Veendam naar Zuidbroek leverde de provincie/gemeentes een flinke hoeveelheid klachten op van de reizigers uit de dorpen langs de route. Daarom werd de oude situatie met ingang van 14 december 2008 weer hersteld. De lijnen 213 en 613 werden samengevoegd en geïntegreerd in lijn 13. Hierbij kwam het traject Muntendam - Zuidbroek te vervallen en werd voortaan weer van/naar Veendam gereden. Net als voorheen ging de bus van maandag t/m zaterdag overdag 1x per uur rijden en tijdens de stille uren met een lagere frequentie. Daarnaast ging een groter deel van de ritten met een kleiner busje rijden, vanwege het lage passagiersaanbod. Reizigers naar Zuidbroek konden in Muntendam voortaan overstappen op lijn 74.

Op 13 december 2009 ging al het busvervoer in de provincies Groningen en Drenthe over naar Qbuzz die de concessie Groningen-Drenthe gewonnen had. Dit ging wel ten koste van Arriva die hier een lange voorgeschiedenis heeft. Deze lijn werd (vrijwel) ongewijzigd voortgezet door Qbuzz.

Op 2 januari 2011 werd de frequentie op zaterdag verhoogd naar een regelmatige uurdienst tussen +- 09:00 en 17:00 uur. Doordat de vertrek- en aankomsttijden wijzigden, ging helaas wel de aansluiting op lijn 174 (richting Zuidbroek) verloren.

Op 8 mei 2011 werd de nieuwe treinverbinding Groningen - Veendam in gebruik genomen, het gevolg was dat er grote wijzigingen werden doorgevoerd in het lijnennet rond Veendam. In Veendam werd de route doorgetrokken naar Wildervanck, verder werd de dienstregeling uitgebreid naar een uurdienst van maandag t/m zaterdag. Daar tegenover stond echter dat de bediening per LijnBelBus op zondag kwam te vervallen vanwege het zeer geringe gebruik.

Lijntaxi

In de dienstregeling 1995/1996 kreeg deze lijn gezelschap van de lijntaxi, deze ging de minder rendabele ritten vervangen. Vanaf die datum gingen alle ritten in de avonduren en op zondag als lijntaxi rijden.