Sneltrein

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf Interregio)
Ga naar: navigatie, zoeken

Een sneltrein is een treintype dat een tussenvorm is van een stoptrein en een intercity, en één van de drie treinen uit het drietreinensysteem. Sneltreinen zijn bedoeld voor de middellange afstand en stoppen over het algemeen op de grote en middelgrote stations langs een traject. De kleinste stations worden voorbij gereden.

Met ingang van dienstregeling 2007 zijn de meeste sneltreinen verdwenen. Ze zijn veelal vervangen door intercity's. De benaming sneltrein is met ingang van dienstregeling 2013 bij de NS verdwenen en is sindsdien enkel door regionale vervoerders gebruikt. Met ingang van dienstregeling 2019 worden de sneltreinen in Limburg, Friesland en Groningen en met ingang van dienstregeling 2022 ook de overige sneltreinen, in Gelderland en Overijssel, aangeduid met de benaming RegioExpres (RE).

Nederlandse sneltreindiensten

Treinserie Lijn Frequentie Traject Materieel Vervoerder Opmerkingen
13800 RE20 2x/uur Zwolle - Coevorden (- Emmen) GTW Arriva Rijdt alleen in de spitsuren.
18900 RE18 1-2x/uur Liège-Guillemins - Maastricht - Aachen Hbf FLIRT Arriva Reed t/m 29 juni 2024 alleen tussen Maastricht en Aachen Hbf.
Rijdt in België als S43.
30400 RE30 1x/uur (Winterswijk -) Zutphen - Apeldoorn GTW Arriva
37300 RE1 1-2x/uur Leeuwarden - Groningen GTW, WINK Arriva
37900 RE6 0-2x/uur Groningen - Winschoten GTW Arriva Spitstrein
3800 RE20 1x/uur Zwolle - Emmen GTW Arriva
38000 RE3 0-2x/uur Leeuwarden - Sneek WINK Arriva Spitstrein

Buitenland

In België worden sneltreinen aangeduid als IR-trein (InterRegio-trein). In Duitsland werden sneltreinen aangeduid als IR-trein. Sinds enige tijd dragen ze de naam RegionalExpress (RE). In de regio Frankfurt/Main en Leipzig bestaat ook de Stadt-Express, dit is een sneltrein die in de regio overal stopt maar in de buurt van de grote stad als sneltrein rijdt.

Internationaal

In het verleden werden sommige internationale verbindingen benoemd als "internationale sneltrein". Deze treinen stopten vaak op een beperkt aantal binnenlandse stations en ook op enkele kleinere stations in het buitenland.