Zuidtangent: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 1: Regel 1:
De [[Zuidtangent]] was de naam voor een verzameling snelbuslijnen ten zuiden van Amsterdam, met als middelpunt Hoofddorp en Schiphol. De bussen van de Zuidtangent reden over een groot deel van het traject over vrije busbanen. Er zijn op dit moment twee lijnen in gebruik, en plannen voor nog een aantal nieuwe lijnen.
+
De [[Zuidtangent]] was de naam voor een verzameling snelbuslijnen ten zuiden van Amsterdam, met als middelpunt Hoofddorp en Schiphol. Per december 2011 is de naam Zuidtangent samengevoegd met het [[R-net]]. De bussen van de Zuidtangent reden over een groot deel van het traject over vrije busbanen. Op het moment van de naamswijziging waren twee lijnen in gebruik, en plannen voor nog een aantal nieuwe lijnen.
  
 
[[bestand:BushalteZuidtangent.png|Bus en halte in stijl Zuidtangent.]]
 
[[bestand:BushalteZuidtangent.png|Bus en halte in stijl Zuidtangent.]]
  
 
== Lijn 300: Station Amsterdam Bijlmer ArenA - Station Haarlem ==
 
== Lijn 300: Station Amsterdam Bijlmer ArenA - Station Haarlem ==
[[Lijn 300 Amsterdam Station Bijlmer ArenA - Haarlem Station NS|Lijn 300]] is de eerste lijn van het Zuidtangent netwerk, en loopt vanaf het Amsterdamse station [[Amsterdam Bijlmer ArenA|Bijlmer ArenA]] via Ouderkerk aan den Amstel, het [[Amstelveen busstation|busstation van Amstelveen]], [[Schiphol|Schiphol plaza]], Hoofddorp en Vijfhuizen naar het station van [[Haarlem]]. Tussen de busafrit bij Schiphol Noord tot de Schipholweg in Haarlem loopt de lijn op een volledig eigen busbaan met twee tunnels en enkele hooggelegen viaducten. Deze lijn legt overdag tienmaal per uur het volledige traject af. In de spitsen ligt de frequentie hoger tussen Hoofddorp Spaarne Ziekenhuis en Schiphol Plaza.
+
[[Lijn 300 Amsterdam Station Bijlmer ArenA - Haarlem Station NS|Lijn 300]] was de eerste lijn van het Zuidtangentnetwerk, en liep vanaf het Amsterdamse station [[Amsterdam Bijlmer ArenA|Bijlmer ArenA]] via Ouderkerk aan de Amstel, het [[Amstelveen busstation|busstation van Amstelveen]], [[Schiphol|Schiphol Plaza]], Hoofddorp en Vijfhuizen naar het station van [[Haarlem]]. Tussen de busafrit bij Schiphol Noord tot de Schipholweg in Haarlem liep de lijn op een volledig eigen busbaan met twee tunnels en enkele hooggelegen viaducten. Deze lijn legde overdag tienmaal per uur het volledige traject af. In de spitsen lag de frequentie hoger tussen Hoofddorp Spaarne Ziekenhuis en Schiphol Plaza.
  
 
== Lijn 310: Nieuw-Vennep - Station Amsterdam Zuid ==
 
== Lijn 310: Nieuw-Vennep - Station Amsterdam Zuid ==
De tweede lijn is lijn [[Lijn 310 Amsterdam Station Zuid - Nieuw-Vennep P+R Getsewoud Zuid|310]], tussen Nieuw-Vennep en station [[Amsterdam Zuid]]. In tegenstelling tot de andere lijn rijdt de helft van de bussen maar tot [[Schiphol|Schiphol Plaza]]. In Hoofddorp takt deze lijn aan bij lijn 300 en tot Schiphol Noord wordt op hetzelfde traject als lijn 300 gereden. Op het gezamenlijke traject wordt overdag twaalf- tot zestienmaal per uur gereden.
+
De tweede lijn was lijn [[Lijn 310 Amsterdam Station Zuid - Nieuw-Vennep P+R Getsewoud Zuid|310]], tussen Nieuw-Vennep en station [[Amsterdam Zuid]]. In tegenstelling tot de andere lijn reed de helft van de bussen maar tot [[Schiphol|Schiphol Plaza]]. In Hoofddorp takte deze lijn aan bij lijn 300 en tot Schiphol Noord werd op hetzelfde traject als lijn 300 gereden. Op het gezamenlijke traject werd overdag twaalf- tot zestienmaal per uur gereden.
  
 
== Toekomstplannen ==
 
== Toekomstplannen ==
De volgende plannen zijn meerdere malen geopperd door verschillende partijen.
+
De volgende plannen waren meerdere malen geopperd door verschillende partijen.
 
* Doortrekken van Haarlem naar IJmuiden of zelfs Uitgeest
 
* Doortrekken van Haarlem naar IJmuiden of zelfs Uitgeest
 
* Doortrekken van Bijlmer ArenA naar Diemen en IJburg (route van de huidige GVB-lijn 66)
 
* Doortrekken van Bijlmer ArenA naar Diemen en IJburg (route van de huidige GVB-lijn 66)
Regel 17: Regel 17:
 
* Nieuwe lijn tussen de busstations van Amstelveen en Uithoorn
 
* Nieuwe lijn tussen de busstations van Amstelveen en Uithoorn
  
Per december 2011 is de naam Zuidtangent samengevoegd met het [[R-net]].
+
Deze plannen waren anno december 2011 nog niet uitgevoerd.
  
 
[[Categorie:Concessie Amstelland-Meerlanden]]
 
[[Categorie:Concessie Amstelland-Meerlanden]]

Versie van 23 dec 2011 om 20:06

De Zuidtangent was de naam voor een verzameling snelbuslijnen ten zuiden van Amsterdam, met als middelpunt Hoofddorp en Schiphol. Per december 2011 is de naam Zuidtangent samengevoegd met het R-net. De bussen van de Zuidtangent reden over een groot deel van het traject over vrije busbanen. Op het moment van de naamswijziging waren twee lijnen in gebruik, en plannen voor nog een aantal nieuwe lijnen.

Bus en halte in stijl Zuidtangent.

Lijn 300: Station Amsterdam Bijlmer ArenA - Station Haarlem

Lijn 300 was de eerste lijn van het Zuidtangentnetwerk, en liep vanaf het Amsterdamse station Bijlmer ArenA via Ouderkerk aan de Amstel, het busstation van Amstelveen, Schiphol Plaza, Hoofddorp en Vijfhuizen naar het station van Haarlem. Tussen de busafrit bij Schiphol Noord tot de Schipholweg in Haarlem liep de lijn op een volledig eigen busbaan met twee tunnels en enkele hooggelegen viaducten. Deze lijn legde overdag tienmaal per uur het volledige traject af. In de spitsen lag de frequentie hoger tussen Hoofddorp Spaarne Ziekenhuis en Schiphol Plaza.

Lijn 310: Nieuw-Vennep - Station Amsterdam Zuid

De tweede lijn was lijn 310, tussen Nieuw-Vennep en station Amsterdam Zuid. In tegenstelling tot de andere lijn reed de helft van de bussen maar tot Schiphol Plaza. In Hoofddorp takte deze lijn aan bij lijn 300 en tot Schiphol Noord werd op hetzelfde traject als lijn 300 gereden. Op het gezamenlijke traject werd overdag twaalf- tot zestienmaal per uur gereden.

Toekomstplannen

De volgende plannen waren meerdere malen geopperd door verschillende partijen.

  • Doortrekken van Haarlem naar IJmuiden of zelfs Uitgeest
  • Doortrekken van Bijlmer ArenA naar Diemen en IJburg (route van de huidige GVB-lijn 66)
  • Doortrekken van lijn 310 van Nieuw-Vennep naar Lisse en Sassenheim
  • Nieuwe Oosttak naar Aalsmeer en Uithoorn (begin aftakking ligt gereed tussen De Hoek en Beukenhorst)
  • Nieuwe lijn tussen de busstations van Amstelveen en Uithoorn

Deze plannen waren anno december 2011 nog niet uitgevoerd.