Lijn 90 Nijmegen Centraal Station - 's-Hertogenbosch Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs nieuw.svg
Voormalige buslijn 90
Vervoerder(s) BBA (2002)
Hermes (1995-2002)
Zuidooster (1982-1994)
Concessies Noord-Brabant Oost,
KAN Zuid
Regio's Arnhem Nijmegen,
Noordoost-Brabant
Lijnsoort streekbus
Materieel Onbekend
Periode 23 mei 1982 t/m 4 januari 2003
Voorganger(s) 16
Opvolger(s) 54, 90
Frequenties
Spits 1-2x/uur
Dal 1x/uur
Avond 0-1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur

Lijn 90 is een voormalige streekbus van Nijmegen via Overasselt, Nederasselt, Grave, Velp, Reek, Schaijk, Heesch, Geffen, Nuland, Kruisstraat en Rosmalen naar 's-Hertogenbosch.

Voormalige Route

Situatie t/m 4 januari 2003
De haltes Van der Does de Willeboissingel en Capucijnenlaan in 's-Hertogenbosch in ieder geval t/m 19 augustus 2001

Halte
  Nijmegen, Centraal Station  
  Nijmegen, Spoorkuil  
  Nijmegen, Groenestraat  
  Nijmegen, Sint Annastraat  
  Nijmegen, Radboudziekenhuis  
  Nijmegen, Tandheelkunde  
  Nijmegen, Van Peltlaan  
  Nijmegen, Slotemaker de Bruïneweg  
  Nijmegen, Mollenhutseweg  
  Nijmegen, Krekelstraat  
  Nijmegen, Kamerlingh Onnesstraat  
  Nijmegen, Weg door Jonkerbos  
  Nijmegen, Grootstalselaan  
  Nijmegen, Hatert-Centrum  
  Nijmegen, Van Boetbergweg  
  Nijmegen, Staddijk  
  Overasselt, Diervoort  
  Overasselt, Parkesteeg  
  Overasselt, Café Sint Walrick  
  Overasselt, Valenberg  
  Overasselt, Sleeburgsestraat  
  Overasselt, Kasteelsestraat  
  Overasselt, Café de Zon  
  Overasselt, Ewijkseweg  
  Overasselt, Schooneburg  
  Nederasselt, Molenweg  
  Nederasselt, Kuilstraat  
  Nederasselt, Postkantoor  
  Nederasselt, Kruispunt  
   Grave, Busstation    
  Grave, Stoofweg  
  Velp, Kazerne  
  Velp, Binckhof  
  Reek, Heijtmorgen  
  Reek, Reekschekampweg  
  Reek, Verbindingsweg  
  Reek, Kerk  
  Reek, School  
  Reek, Kruisbeeld  
  Schaijk, Waterstraat  
  Schaijk, Scheisestraat  
  Schaijk, Waalstraat  
  Schaijk, Europaplein  
  Schaijk, Schutsboomstraat  
  Schaijk, Schutskooi  
  Schaijk, Café Boszicht  
  Zevenbergen, Autosloperij  
  Zevenbergen, Zevenbergsehuis  
  Zevenbergen, Tunnel Vorstengraf  
  Zevenbergen, Heesche Barrière  
  Heesch, Oude Rijksweg  
   Heesch, Stationsplein    
  Heesch, Mozartlaan  
  Heesch, Verdilaan  
  Heesch, Carmelcollege  
  Heesch, Adriaan Poirterstraat  
  Heesch, Ruys  
  Heesch, Café Van der Heijden  
  Heesch, Burgemeester Woltersstraat  
  Heesch, Bosschebaan  
  Heesch, Achterste Groes  
  Geffen, De Lucht  
  Geffen, Hanenberg  
  Nuland, Schotsheuvelseweg  
  Nuland, Rijksweg  
  Nuland, Duyn en Daelseweg  
  Nuland, Vinkeloord sinds 25-08-2002  
  Rosmalen, Vliertwijksestraat  
  Rosmalen, Eikenburglaan  
  Rosmalen, Maliskamp  
  Rosmalen, Graafsebaan  
  Rosmalen, Industrieweg  
  's-Hertogenbosch, Tweeberg  
  's-Hertogenbosch, Hintham  
  's-Hertogenbosch, Stadion  
  's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan  
  's-Hertogenbosch, Baden Powellstraat  
  's-Hertogenbosch, Orthenseweg  
  's-Hertogenbosch, Van der Does de Willeboissingel  
  's-Hertogenbosch, Capucijnenlaan  
  's-Hertogenbosch, Centraal Station  

In de dienstregeling 1980/1981 reed deze lijn nog als lijn 16.

In de dienstregeling 1982/1983 was lijn 16 inmiddels vernummerd naar lijn 90. Op maandag t/m vrijdag overdag reed lijn 90 in een uurdienst op het hele traject. Vanaf de middag reed er tussen 's-Hertogenbosch en Heesch een halfuursdienst. Vanuit 's-Hertogenbosch reden twee ritten door naar Grave. Van deze extra ritten reden drie ritten per richting via Vinkel. In de avonduren reed lijn 90 1x per 2 uur en slechts tussen Grave en 's-Hertogenbosch. In Grave kon worden overgestapt op lijn 21 naar Nijmegen. In het weekend reed lijn 90 1x per uur en 's avonds 1x per 2 uur. Op zaterdagavond en zondag de hele dag reed lijn 90 niet tussen Grave en Nijmegen. Op zondag reed de uurdienst langer door tot in de avond dan op zaterdag. Mogelijk heeft op deze datum ook de omnummering plaatsgevonden.

Lijn 90 reed na Grave via de Graafseweg naar Nijmegen Dukenburg en over de Graafseweg naar het centraal station van Nijmegen. Samen met lijn 21 reed lijn 90 een halfuursdienst op dat traject.

In de dienstregeling 1984/1985 was een extra rit in de ochtend van Grave naar Schaijk bijgekomen. Deze sloot in Schaijk aan op lijn 93 naar Oss. Op zaterdag aan het einde van de middag kwam een extra rit van Schaijk naar Grave aansluitend op lijn 93. Hoogstwaarschijnlijk reed lijn 93 zelf door.

In de dienstregeling 1985/1986 verviel op zaterdagen in beide avonden een avondrit waardoor alleen aan het begin en aan het einde van de avond een rit reed. Per 23 oktober 1986 kwam er ook op zondag tegen het einde van de middag een rit van Schaijk naar Grave, aansluitend op lijn 93, omdat de aansluitende reguliere rit verschoven was.

In de dienstregeling 1987/1988 kwamen er op zondag vier retourritten Grave - Schaijk bij. Deze sloten aan op lijn 93 in Schaijk. Dit was noodzakelijk omdat het patroon van lijn 93 een half uur verschoven was en de bestaande aansluiting wegviel. Als gevolg van deze ritten ging de frequentie tussen Grave en Heesch omlaag naar 1x per 2 uur op zondag. Tussen Grave en Schaijk lagen de ritten in een 30/90/30 patroon. Op werkdagen verviel in de avond een retourrit en werd de avondsituatie gelijk getrokken aan zaterdag.

Per 29 mei 1989 gingen de extra ritten op zondag naar Oss rijden om het wegvallen van lijn 93 op zondag te compenseren. Deze bussen reden tot Schaijk, Gemeentehuis de normale route en vanaf daar de route van lijn 93 naar Oss en vanaf Oss rechtstreeks naar Heesch. In de zomermaanden reden deze ritten via de Herperduinen. Vanaf Heesch reden ze verder naar 's-Hertogenbosch als de reguliere ritten. Zo bleef er een uurdienst Heesch - 's-Hertogenbosch bestaan. Vanwege de extra rijtijd van een half uur was dit tussen Grave en Heesch niet mogelijk. Een half uur na de reguliere rit vertrok de rit via Oss. Pas anderhalf uur later reed weer een reguliere rit.

Vanaf 2 juni 1991 is de route verlegd via Overasselt, Nederasselt en Hatert. Samen met lijn 92 reed lijn 90 een halfuursdienst op dit traject. In de avonduren kwamen er ritten tussen Nijmegen en Grave bij zodat op dit traject de hele avond een uurdienst gereden werd. De overstap in Grave op sommige tijdstippen en op zondag verviel, lijn 90 reed altijd door naar Nijmegen. De ritten via Oss op zondag gingen de normale route rijden waardoor op zondag de hele dag over het hele traject weer een uurdienst gereden werd. Op zaterdag verviel de rit van Schaijk naar Grave.

Vanaf 23 mei 1993 reed de rit van Schaijk naar Heesch in de ochtend niet langer in de vakantieperioden. In de avond verviel een rit van Nijmegen naar Schaijk. In de avonduren kwamen er enkele ritten van Nijmegen naar Grave bij. De laatste rit vanuit Nijmegen werd ingekort van 's-Hertogenbosch tot Grave. Hiervoor kwam een late rit van Heesch naar 's-Hertogenbosch. Richting Nijmegen verviel een rit in de ochtend vanuit Heesch in de vakantie. In de avond kwamen er enkele ritten Grave - Nijmegen bij. De laatste rit uit 's-Hertogenbosch werd vanuit Schaijk ingekort tot Heesch. Op zaterdag vertrok de eerste rit uit Nijmegen voortaan in Grave. De laatste twee ritten uit 's-Hertogenbosch werden ingekort van Nijmegen tot Grave. Hiervoor kwamen twee ritten van Grave naar Nijmegen voor in de plaats maar deze sloten niet aan op deze ritten. De ritten na 21:00 vervielen geheel in beide richtingen. Op zondagen verviel de eerste rit richting 's-Hertogenbosch. Richting Nijmegen verviel de eerste rit uit Grave en de eerste rit uit 's-Hertogenbosch. De overige ritten bleven gehandhaafd. Richting 's-Hertogenbosch reed een bus weer via Escharen terwijl richting Nijmegen juist een rit meer niet meer via Escharen reed.

Vanaf 29 mei 1994 verdween de ochtendspitsrit van Schaijk naar Heesch. De late rit van Heesch naar 's-Hertogenbosch werd weer geschrapt. De eerste rit van Grave naar Nijmegen en de laatste rit van 's-Hertogenbosch naar Heesch vervielen. Op zondag reed de laatste bus uit 's-Hertogenbosch nog slechts tot Schaijk.

Vanaf 1 juni 1997 werd de lijntaxi geïntroduceerd. Lijn 590 ging enkele ritten van lijn 90 overnemen op rustige tijdstippen. Deze ritten moesten telefonisch gereserveerd worden.

Op werkdagen reed lijn 90 overdag in een uurdienst. De laatste doorgaande rit van Nijmegen naar 's-Hertogenbosch reed tot Schaijk, daar moest worden overgestapt op een lijntaxi. Lijn 90 bleef doorrijden als uurdienst tussen Nijmegen en Grave tot omstreeks 22:00 (vertrek laatste rit uit Grave naar Nijmegen). Van Grave naar 's-Hertogenbosch reed nog één lijntaxirit, 2 uur na de in Schaijk geknipte rit. Vanuit 's-Hertogenbosch reden de laatste vier ritten gedeeltelijk of geheel als lijntaxi. De eerste reed als lijn 90 tot Schaijk, de tweede tot Nuland. Daar kon worden overgestapt naar. De laatste reden gereden geheel van 's-Hertogenbosch naar Grave. Deze ritten hadden geen aansluitende rit naar Nijmegen omdat de patronen verschoven waren.

Op zaterdag reden tot ongeveer 12:00 geen doorgaande ritten van Nijmegen naar 's-Hertogenbosch. Tussen Nuland en 's-Hertogenbosch reed lijn 90 in een uurdienst, de eerste rit begon in Heesch. De tweede en derde rit sloten aan op een lijntaxirit vanaf Grave, de vierde op een lijntaxirit vanaf Nijmegen. Tot 16:00 reed vervolgens lijn 90 in een uurdienst van Nijmegen naar 's-Hertogenbosch. Daarna reden nog twee ritten van Nijmegen naar Grave. De eerste had een aansluitende lijntaxi naar 's-Hertogenbosch, de tweede naar Heesch. Daarna reden in de vroege avond twee lijntaxiritten van Nijmegen naar Grave en een lijntaxi van Nijmegen naar Heesch. Omstreeks 22:00 vertrok nog een lijntaxirit van Grave naar Heesch. In de tegengestelde richting reed een lijntaxirit van Grave naar Nijmegen in de ochtend. De eerste rit vanuit 's-Hertogenbosch reed als lijntaxi tot Grave, daar kon worden overgestapt op een lijn 90 naar Nijmegen. Vervolgens reed één doorgaande rit van 's-Hertogenbosch naar Nijmegen, daarna reed tot 13:00 steeds een lijntaxi van 's-Hertogenbosch naar Grave met een aansluitende lijn 90 naar Nijmegen. In de middaguren tussen 13:41 en 16:41 reed lijn 90 als uurdienst het gehele traject. Daarna reed een rit van 's-Hertogenbosch naar Grave en een lijntaxi. Beide ritten hadden geen aansluitende bus naar Nijmegen. Twee lijntaxi's reden tussen Grave en Nijmegen, maar in verschoven patroon. Ook reden er om 21:12 en 22:12 nog lijntaxi's van Heesch naar Grave.

Op zondag reed alleen lijn 590 als uurdienst op het gehele traject. De voorlaatste rit uit Nijmegen reed slechts tot Grave. Lijn 590 reed op zondagen voor 19:00 via Escharen, Bourbonplein, vermoedelijk omdat lijn 92 op zondag niet reed tussen Nijmegen en Grave.

Op 24 mei 1998 werd op zaterdagochtend een lijntaxirit van Grave naar Nuland weer gereden door lijn 90 zodat er weer een doorgaande rit Nijmegen - 's-Hertogenbosch ontstond. De eerste rit uit 's-Hertogenbosch werd tot Grave omgezet in een lijntaxi. In Grave moest worden overgestapt. De halte Sted. Gemeenschap in Nijmegen werd hernoemd naar Staddijk.

Vanaf 22 augustus 1999 reed lijn 90 in Nijmegen niet langer via het Keizer Karelplein maar via de Stijn Buysstraat. Ook werden de haltes Weg door Jonkersbos en Grootstalselaan toegevoegd. In Grave werd de halte W.A.-plantsoen toegevoegd voor de ritten die via Escharen gingen. De ritten van/tot Grave, Busstation zonder (direct) aansluitende lijntaxi reden voortaan verder naar Velp, Kazerne.

In de Hermes dienstregeling Oost-Brabant 2000/2001 verviel lijntaxi 590. Een deel van de ritten werd weer overgenomen door lijn 90, vooral in de avonduren verdwenen ritten op alle dagen en op werkdagen verdwenen ritten tussen Schaijk en Heesch.

Op zaterdag waren in de ochtend en begin van de middag vanuit 's-Hertogenbosch de ritten losgekoppeld in zowel Nuland als Grave en moesten doorgaande reizigers twee keer overstappen. De route via Escharen verviel. In Overasselt verscheen de halte St. Walrick. In Heesch werd de halte Carmelcollege toegevoegd. In 's-Hertogenbosch werden op 20 augustus 2000 richting Nijmegen de haltes Van der Does de Willeboisstraat en Capucijnenlaan toegevoegd.

Per 19 augustus 2001 werd halte Gemeentehuis in Schaijk hernoemd naar Europaplein. Een aantal ritten op zaterdagochtend en -avond tussen Grave en 's-Hertogenbosch vervielen. In de loop van 2002 werd er in Nijmegen via de nieuwe busbaan (Campusbaan) tussen het Centraal Station en de Sint Annastraat gereden. De route via de Stijn Buysstraat kwam zo te vervallen.

Op 25 augustus 2002 ging de concessie Oost-Brabant van Hermes naar BBA en kwam de lijn in twee concessiegebieden te liggen; Oost-Brabant en KAN zuid. BBA en Hermes gingen de lijn gezamenlijk rijden. Op 5 januari 2003 werd lijn 90 geknipt. Het traject Grave - Nijmegen ging gereden worden door Hermes lijn 54 en het traject Grave - 's-Hertogenbosch door BBA lijn 90. De routes bleven gehandhaafd.

In de dienstregeling van 2002 reed lijn 90 een basisuurdienst van Nijmegen naar 's-Hertogenbosch. Op maandag t/m vrijdag in de avonduren reed lijn 90 tussen Grave en Nijmegen. In de middagspits reden extra bussen van 's-Hertogenbosch naar Heesch. Een enkele ochtend- of avondrit naar 's-Hertogenbosch begon in Grave. Een rit op maandag t/m zaterdag vanuit Nijmegen had Schaijk als eindbestemming.

Voormalige routes

Voormalige route in Nijmegen, gewijzigd op of voor 25 augustus 2002

Halte
  Nijmegen, Station NS  
  Nijmegen, Stijn Buysstraat  
  Nijmegen, Doctor Jan Berendsstraat  
  Nijmegen, Groenestraat  
  Nijmegen, Sint Annamolen  
  Nijmegen, Radboudziekenhuis  

Voormalige route op 27 mei 1990 met de oude route tussen Nijmegen en Grave en de zondagroute via Oss.

Halte
  Nijmegen, Station  
  Nijmegen, Keizer Karelplein  
  Nijmegen, Stijn Buysstraat  
  Nijmegen, Rozenstraat  
  Nijmegen, Wolfskuil  
  Nijmegen, Dennenstraat  
  Nijmegen, Aubadestraat  
  Station Dukenburg  
  Alverna, PGEM Station  
  Alverna, Teersdijk  
  Alverna, Havenweg  
  Alverna, Witte Huis  
  Alverna, Oosterweg  
  Nederasselt, Burgers  
  Nederasselt, Kruispunt  
   Grave, Busstation  
  Grave, Stoofweg  
  Velp, Kazerne  
  Velp, Binckhof  
  Reek, Reekschekampweg  
  Reek, Verbindingsweg  
  Reek, Kerk  
  Reek, School  
  Reek, Kruisbeeld  
  Schaijk, Waterstraat  
  Schaijk, Scheisestraat  
  Schaijk, Waalstraat  
  Schaijk, Gemeentehuis  
   Schaijk, Schutsboomstraat  
   Schaijk, Schutskooi  
   Schaijk, Café Van Dorst  
   Schaijk, Café Boszicht  
   Schaijk, Bowling  
   Schaijk, Runstraat  
   Zevenbergen, Autosloperij  
   Zevenbergen, Zevenbergsehuis  
   Zevenbergen, Tunnel Vorstengraf  
   Zevenbergen, Heesche Barrière  
   Heesch, Oude Rijksweg  
    Herpen, Geijsbers  
    Herpen, De Heuvels  
    Herpen, Herperduin  
    Herpen, Bosrand  
   Herpen, Café De Sport  
   Herpen, Allard van Herpenplein  
   Herpen, Café De Sport  
   Herpen, Buunderstraat  
   Herpen, Café Van Brakel  
   Berghem, Koolwijksestraat  
   Berghem, Overweg  
   Berghem, Molenhoek  
   Berghem, Hoessenboslaan  
   Berghem, Harenseweg  
   Berghem, Café Den Brok  
   Berghem, Lindeboom  
   Berghem, Kerk  
   Berghem, Osseweg  
   Oss, Café Halfweg  
   Oss, Singel '40-'45 nr. 254  
   Oss, Singel '40-'45 nr. 166  
   Oss, J. Poststraat  
   Oss, Kapelsingel  
   Oss, Nachtegaallaan  
   Oss, Burgemeester v.d. Elzenlaan  
   Oss, Centrum V en D  
   Oss, Station  
   
   Heesch, Busstation  
  Heesch, Mozartlaan  
  Heesch, Akkerveld  
  Heesch, Hooge Veld  
  Heesch, Ruys  
  Heesch, Café Van der Heijden  
   Heesch, Burgemeester Woltersstraat  
   Heesch, Achterste Groes  
   Heesch, Ruitersweg  
   Heesch, Berkstraat  
   Heesch, Loosbroeksestraat  
   Heesch, Rivendel  
   Geffen, De Lucht  
   Geffen, Hanenberg  
   Vinkel, Buntstraat  
   Vinkel, Molen  
   Vinkel, Kerk  
   Vinkel, Café het Huukske  
   Vinkel, Nieuwe Kampsestraat  
   Nuland, Schotsheuvelseweg  
  Nuland, Kruispunt  
  Nuland, Duijn en Daalseweg  
  Nuland, Chinese Muur (t/m 26 mei 1990)  
  Rosmalen, Klooster H Harten (t/m 26 mei 1990)  
  Rosmalen, Autotron (vanaf 27 mei 1990)  
  Rosmalen, Mariaoord  
  Rosmalen, Eikenburglaan  
  Rosmalen, Maliskamp  
  Rosmalen, W. van Rosmalen  
  's-Hertogenbosch, Heijmans  
  's-Hertogenbosch, Tweeberg (t/m 26 mei 1990)  
  's-Hertogenbosch, Hintham (vanaf 27 mei 1990)  
  's-Hertogenbosch, Stadion  
  's-Hertogenbosch, KNVB-Gebouw  
  's-Hertogenbosch, Aartshertogenlaan  
  's-Hertogenbosch, Orthenseweg  
  's-Hertogenbosch, Centraal Station