Concessie IJssel-Vecht (2023-2035)

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Regenmaker (overleg | bijdragen) op 10 mrt 2018 om 21:26 (Nieuwe pagina aangemaakt met '{{Cbox |toekomst=ja |concessie=IJssel-Vecht |overheid=Provincies Flevoland, Gelderland en Provincie Overijssel|Ov...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
IJssel-Vecht
OV-autoriteit Provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel
Vervoerder(s) Onbekend
Duur 10,5 jaar
Periode 26.08.2020 - 07.12.2030
Voorganger(s) Midden Overijssel
IJsselmond
Veluwe
Stadsvervoer Lelystad (?)
Concessietabel - Concessiekaart

De concessie IJssel-Vecht is één van de drie concessies die gezamenlijk door de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel zijn ontwikkeld. De concessie omvat een uitgestrekt gebied dat reikt van Apeldoorn in het zuiden tot aan Steenwijk in het noorden en van Hardenberg in het oosten tot aan Zeewolde in het westen.

De concessie is een samenvoeging van de concessies Veluwe, Midden Overijssel en IJsselmond. Aangezien deze concessies verschillende looptijden hebben wordt de concessie stukje bij beetje vormgegeven. Uiteindelijk moet de concessie in 2023 compleet zijn vormgegeven.

Op dit moment is het nog onzeker of de concessie Stadsvervoer Lelystad onderdeel gaat uitmaken van de concessie, dit omdat de provincie Flevoland de verantwoordelijkheid van het openbaar vervoer heeft gedelegeerd aan de gemeente Lelystad. De gemeente Lelystad ziet op dit moment niks in het opgaan van de stadsdienst Lelystad in de concessie IJssel-Vecht. De gemeente zou hiermee ook zijn verantwoordelijkheid van het openbaar vervoer verliezen. De gemeente ziet liever dat enkele streeklijnen uit IJsselmond worden overgeheveld naar een nieuwe stadsdienstconcessie voor Lelystad, zodat een meer samenhangend netwerk kan worden aangeboden.

Aanbesteding

In het voorjaar van 2017 hebben de provincies Flevoland, Gelderland en Overijssel besloten de handen in één te slaan en de aanbesteding voor de openbaar vervoer concessies in de drie provincies gezamenlijk aan te pakken. De eerste stap richting de nieuwe concessies werd eind 2017 gemaakt, toen het concept nota van uitgangspunten (NvU) werd gepresenteerd. In het NvU kwam naar voren dat de concessie-indeling volledig werd gewijzigd. Reden hiervoor was om reizigers minder hinder te laten ondervinden van de concessiegrenzen. Ook moesten de concessies aantrekkelijk genoeg blijven voor de vervoerders. In het NvU werd tevens gemeld dat al het stadsvervoer aan de begin van de concessie volledig zero-emissie zijn.

In de loop van 2018 wordt het concept programma van eisen (PvE) vastgesteld. Deze wordt voorgelegd aan vervoerders en andere belanghebbende partijen, zoals gemeentes en de ROCOV's. Na de zomer van 2018 moet het definitieve PvE zijn vastgesteld, waarna in 2019 de inschrijvingsprocedure kan beginnen. Uiteindelijk moet in de loop van 2019 de winnende vervoerder bekend gemaakt worden.