Tariefeenheid: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 7: Regel 7:
 
De tariefeenheden zijn terug te vinden in het [[spoorboekje]] en op de [http://www.ns.nl/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheadervalue1=attachment%3B+filename%3D31%2F985%2FNS-afstanden+VZ+loket+dec+2008.pdf&blobheadervalue2=abinary%3B+charset%3DUTF-8&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1208879206773&ssbinary=true tariefeenhedenkaart].
 
De tariefeenheden zijn terug te vinden in het [[spoorboekje]] en op de [http://www.ns.nl/cs/Satellite?blobcol=urldata&blobheader=application%2Fpdf&blobheadername1=Content-Disposition&blobheadername2=MDT-Type&blobheadervalue1=attachment%3B+filename%3D31%2F985%2FNS-afstanden+VZ+loket+dec+2008.pdf&blobheadervalue2=abinary%3B+charset%3DUTF-8&blobkey=id&blobtable=MungoBlobs&blobwhere=1208879206773&ssbinary=true tariefeenhedenkaart].
  
De trajecten Elst - Tiel en Zutphen - Hengelo worden niet meegenomen in de tariefberekening, tenzij dat expliciet wordt aangegeven door middel van een via-station (respectievelijk via Opheusden en via Goor).[http://www.ns.nl/zva/VraagEnAntwoordResult?query=Waarom+een+via-kaartje+om+op+traject+van+Syntus+te+reizen&u=2414198] De touchscreen-kaartautomaten vragen in voorkomende gevallen via welke route de klant wil reizen (via het NS-traject of via het voordeligere Syntustraject).
+
De [[Syntus]]-trajecten Elst - Tiel en Zutphen - Hengelo worden niet meegenomen in de tariefberekening, tenzij dat expliciet wordt aangegeven door middel van een via-station (respectievelijk via Opheusden en via Goor).[http://www.ns.nl/zva/VraagEnAntwoordResult?query=Waarom+een+via-kaartje+om+op+traject+van+Syntus+te+reizen&u=2414198] De touchscreen-kaartautomaten vragen in voorkomende gevallen hoe de klant wil reizen: met alleen NS-treinen (meestal een snellere verbinding maar een langere route en dus meer tariefeenheden) of met Syntus via de kortste route.
  
De [[Arriva]]-trajecten hebben een afwijkende prijsberekening: de gehanteerde tarieven zijn gebaseerd op het NS-tariefstelsel, maar omdat er op de Arriva-lijnen geen eerste klas aanwezig is zijn eerste klas-kaartjes voordeliger op die trajecten.
+
===Trajecten zonder eerste klas===
 +
Een aantal trajecten van [[Arriva]] en [[Syntus]] hebben een afwijkende prijsberekening voor de eerste klas: omdat er op deze lijnen alleen tweede klas aanwezig is wordt daar voor de eerste klas dezelfde prijs berekend als voor de tweede klas.
  
 
==Bus==
 
==Bus==

Versie van 20 mei 2009 om 14:39

De prijs van een treinkaartje is afhankelijk van het aantal afgelegde tariefeenheden. Het aantal tariefeenheden komt meestal ongeveer overeen met het aantal kilometers, maar op sommige trajecten wordt hiervan afgeweken. Voor de berekening van het aantal tariefeenheden wordt altijd uitgegaan van de kortste route, ook al is dat niet altijd de snelste route.

Zo zijn bijvoorbeeld alle routes van Amsterdam Centraal naar Rotterdam Centraal (via Haarlem, Schiphol of Breukelen) 86 tariefeenheden. Dit is ongeveer het aantal kilometers dat je aflegt op de route via Haarlem. Gevolg hiervan is dat Breukelen-Woerden 19 tariefeenheden is, terwijl de werkelijke afstand ongeveer 12 kilometer bedraagt.

Het minimumtarief voor een treinkaartje is gelijk aan de prijs voor 8 tariefeenheden. Het gevolg hiervan is dat treinkaartjes voor een traject van minder dan 8 tariefeenheden relatief duur zijn. Een kaartje voor Utrecht Centraal-Utrecht Lunetten (4 tariefeenheden) is dus even duur als een kaartje voor Utrecht Centraal-Houten (8 tariefeenheden).

De tariefeenheden zijn terug te vinden in het spoorboekje en op de tariefeenhedenkaart.

De Syntus-trajecten Elst - Tiel en Zutphen - Hengelo worden niet meegenomen in de tariefberekening, tenzij dat expliciet wordt aangegeven door middel van een via-station (respectievelijk via Opheusden en via Goor).[1] De touchscreen-kaartautomaten vragen in voorkomende gevallen hoe de klant wil reizen: met alleen NS-treinen (meestal een snellere verbinding maar een langere route en dus meer tariefeenheden) of met Syntus via de kortste route.

Trajecten zonder eerste klas

Een aantal trajecten van Arriva en Syntus hebben een afwijkende prijsberekening voor de eerste klas: omdat er op deze lijnen alleen tweede klas aanwezig is wordt daar voor de eerste klas dezelfde prijs berekend als voor de tweede klas.

Bus

Ook voor sommige snelbussen als de Brabantliner, Hanzeliner, Interliner en Qliner zijn de tarieven gebaseerd op tariefeenheden. Deze zijn echter niet meer uitwisselbaar met die voor de trein.

Zie ook