Openbaar vervoer in de winter van 2015/2016

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Winterse omstandigheden hebben invloed op het openbare leven in Nederland, en dus ook op het openbaar vervoer. Net als in de winter van 2012/2013 en in de winter van 2014/2015 rijden vervoerders op sommige dagen een aangepaste dienstregeling. Meer informatie is te vinden op het forum [1].

Zondag 3 januari 2016

Door ijzel op de hoogspanningsleidingen ontstaan dansende stroomdraden. Als die elkaar raken ontstaat kortsluiting, wat stroomdips veroorzaakt. Hier kunnen de computers van ProRail niet zo goed tegen, waardoor het treinverkeer rondom Groningen en Leeuwarden tot stilstand kwam. Op Schiermonnikoog lag zoveel ijzel dat de bussen voor de eerste boot niet uit konden rijden, ook taxi's reden nauwelijks.

Dinsdag 5 januari 2016

Vanwege ijzel roept het KNMI code rood uit voor de noordelijke provincies. Het busvervoer komt geheel tot stilstand, met uitzondering van de stadsdienst Leeuwarden en enkele Qliners. Arriva heeft tot in de middag nodig om de normale dienstregeling te kunnen rijden op de diesellijnen rondom Groningen en Leeuwarden. Het treinverkeer op de lijnen van Zwolle naar Groningen, Leeuwarden en Emmen is de hele dag ontregeld. Treinen uit de Randstad rijden niet verder dan Zwolle, richting het noorden rijden alleen incidenteel pendeltreinen.

Woensdag 6 januari 2016

Ook vandaag ligt het openbare leven in de noordelijke provincies plat. Scholen blijven gesloten en Rijkswaterstaat roept op om niet de weg op te gaan vanwege gladheid door ijzel. Het busvervoer wordt wel opgestart, maar niet alle lijnen kunnen rijden en er zijn grote vertragingen. Met name in Drenthe en Friesland is het openbaar vervoer ontregeld. Arriva Friesland stopt om 18.00 met rijden, en rijdt al vanaf halverwege de middag een aangepaste dienstregeling. In Zuidoost-Friesland is het busvervoer van Qbuzz in zijn geheel tot stilstand gekomen; in Groningen wordt geprobeerd de normale dienstregeling te rijden en rijden vrijwel alle lijnen. In Drenthe echter rijden een aantal lijnen rondom Assen, Coevorden en Hoogeveen niet. Daarnaast zijn er rond Meppel enkele aanpassingen, zoals lijn 79 van OV Regio IJsselmond tussen Blauwe Hand en Meppel die in zijn geheel niet rijdt en lijn 40 van Syntus die alleen tussen Zwolle en Meppel rijdt (en dus niet tussen Meppel en Steenwijk). Verschillende lijnen rijden met grote vertraging en er dient rekening gehouden te worden met rituitval. In tegenstelling tot dinsdag rijden de treinen vandaag normaal.