Lijn 85 Nijmegen Centraal Station - Tiel Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 85
Vervoerder(s) Zuidooster, Hermes
Concessie KAN Zuid
Regio Arnhem Nijmegen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 2 juni 1985 t/m 4 januari 2003
Voorganger(s) 85
Opvolger(s) 42, 85
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1-2x/uur
Zaterdag 2x/uur
Zondag 2x/uur

Lijn 85 is een voormalige buslijn van Nijmegen naar Tiel via Druten.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Nijmegen, Centraal Station  
Route rsr.svg Nijmegen, Smetiusstraat  
Route rsBr.svg Nijmegen, Plein 1944  
Route rsr.svg Nijmegen, Parkweg  
Route rhlr.svg Nijmegen, Hezelpoort  
Route rsr.svg Nijmegen, Weurtseweg  
Route rsr.svg Nijmegen, Kanaalstraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Koopvaardijweg  
Route rsr.svg Weurt, Sluis  
Route rsr.svg Weurt, Kerkstraat  
Route rsr.svg Beuningen, Distelakker  
Route rsr.svg Beuningen, Haaghe Noord  
Route rsr.svg Beuningen, Kerk  
Route rsr.svg Beuningen, Hommelstraat  
Route rsr.svg Ewijk, Centrum  
Route rsr.svg Ewijk, Molenweg  
Route rsr.svg Winssen, Not. Roesstraat  
Route rsr.svg Winssen, Leegstraat  
Route rsr.svg Winssen, Geerstraat  
Route rsr.svg Winssen, Hoek Winssen  
Route rsr.svg Deest, Grootestraat  
Route rsr.svg Deest, Koningstraat  
Route rsr.svg Afferden, Pas  
Route rsr.svg Afferden, Klapstraat  
Route rsr.svg Druten, Technische School  
Route rsr.svg Druten, Hermes Garage  
Route rsr.svg Druten, Markt  
Route rsr.svg Druten, Gemeentehuis  
Route rrar.svg Druten, Javaplein  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Druten, Busstation  
Route rrar.svg Druten, Leigraaf  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Druten, 't Koekoeksnest  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Florastraat  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Centrum  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Willibrordusweg  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Sportpark  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Tesstraat  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Brouwerstraat  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Beatrixstraat  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Rozenstraat  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Zijveld  
Route rsr.svg Echteld, Echteld  
Route rsr.svg Tiel, Laan van Westroyen  
Route rsr.svg Tiel, Predikbroedersweg  
Route rsr.svg Tiel, Kijkuit  
Route rsr.svg Tiel, Voor de Kijkuit  
Route rsr.svg Tiel, Veemarkt  
Route rsT0.svg Tiel, Station NS  

Geschiedenis

Tot en met de dienstregeling 1984/1985 kende lijn 85 bij Zuidooster een dienstregeling met wisselende eindpunten. Van maandag tot en met vrijdag reed lijn 85 een halfuursdienst naar Beneden-Leeuwen via Weurt, Beuningen, Ewijk, Winssen, Deest, Afferden, Puiflijk en Boven-Leeuwen. Vanuit Beneden-Leeuwen reed de bus om en om door naar Tiel, naar Rossum via Wamel, Dreumel en Heerewaarden en naar Alphen via Wamel en Dreumel. Zo ontstond een uurdienst van Nijmegen naar Tiel en een twee-uursdienst van Nijmegen naar Rossum en van Nijmegen naar Alphen. In de spits reden extra ritten tussen Nijmegen en Druten, 't Koekoeksnest, waardoor in de spits een kwartierdienst ontstond op dit traject. In de avonduren reed de bus in een halfuursdienst van Nijmegen naar Druten, waarvan een enkele rit doorreed naar Beneden-Leeuwen, Dreumel of Tiel.

Op zaterdagen reed lijn 85 alleen naar de eindpunten Tiel en Rossum. Alphen werd niet aangedaan. De bus reed de hele dag in een halfuursdienst, het grootse deel van de dag tussen Nijmegen en Tiel/Rossum. Enkele middagritten en de meeste avondritten reden alleen tussen Nijmegen en Druten. Op zondagen reed lijn 85 een halfuursdienst tussen Nijmegen en Druten. Eens per uur reed een bus door, om en om naar Tiel en Dreumel waardoor en een tweeuursdienst tussen deze plaatsen en Nijmegen ontstond. Op zondagen reed de bus niet verder dan Dreumel.

Afsplitsing en sneldiensten

In de dienstregeling 1985/1986 veranderde een en ander voor lijn 85. De route naar Dreumel en verder werd afgesplitst. Deze ging tussen Nijmegen en Druten rijden als sneldienst. Vanaf Druten reed deze door naar Alphen volgens de oude route. Deze route werd voortaan gereden als lijn 89. De route naar Rossum verviel geheel.

Ook nieuw in de dienstregeling was lijn 87. Deze reed als sneldienst van Nijmegen naar Beneden Leeuwen en verder naar Tiel volgens de oude route van lijn 85.

Lijn 85 kende daardoor alleen nog maar de route Nijmegen - Tiel. Lijn 85 reed niet langer door Puiflijk, dit werd bediend door lijn 89. Lijn 85 bleef op maandag t/m vrijdag overdag een halfuursdienst rijden tussen Nijmegen en Druten en als uurdienst tussen Nijmegen en Tiel. In de avonduren reden de meeste ritten tussen Nijmegen en Druten. Op zaterdagen reed lijn 85 als halfuursdienst tussen Nijmegen en Druten. Daar reed de bus om en om door als lijn 85 naar Tiel en lijn 89 naar Dreumel. 's avonds eindigden de meeste ritten in Druten. Op zondagen reed lijn 85 een halfuursdienst op het traject Nijmegen - Druten. Eenmaal per twee uur reed deze door als lijn 85 naar Tiel en eenmaal per twee uur als lijn 89 naar Dreumel.

In de dienstregeling 1989/1990 reed de lijn in de avonduren en op zondag de gehele dag via Beuningen Aalsterveld, vermoedelijk omdat de lijnen 88 en 91 op die momenten niet in Beuningen reden.

Jaren 90

In de dienstregeling 1992/1993 was Puiflijk inmiddels weer opgenomen in de route van lijn 85. Deze was overgenomen van lijn 89. Puiflijk werd alleen maandag tot en met vrijdag overdag bediend. De overige ritten stopten alleen aan de rand. In de daluren reed lijn 85 in een halfuursdienst van Nijmegen richting Druten. Om en om reden de bussen tot Druten of Puiflijk. In de spitsuren reed lijn 85 een keer per uur door van Druten naar Tiel. In de avonduren reed de bus grotendeels alleen tussen Nijmegen en Druten, alleen een enkele rit reed naar Tiel. Op zaterdagen overdag reed lijn 85 als halfuursdienst tussen Nijmegen en Druten en als uurdienst door naar Tiel, 's avonds alleen naar Druten. Op zondagen reed lijn 85 als halfuursdienst tussen Nijmegen en Druten en als tweeuursdienst tussen Nijmegen en Tiel.

Per 23 mei 1993 vervielen de ritten via Puiflijk in de vakantieperioden en de tussenritten in de avonduren. In de vakanties reed lijn 85 daardoor eenmaal per uur. In de avonduren verviel het traject Druten - Tiel van de laatste rit in beide richtingen.

Vanaf 29 mei 1994 gingen de middagspitsritten en de avondritten tussen Nijmegen en Puiflijk en Nijmegen en Druten weer in de vakanties rijden.

Belbussen en einde

Tussen 1995 en 1997 werd het nieuwe busstation in Druten geopend. Dit verving 't Koekoeksnest als de centrale halte in Druten. In 1995 ging Zuidooster op in Hermes, welke de lijn voortzette. In de dienstregeling van 1997/1998, vanaf 1 juni 1997, veranderden er dingen in de dienstregeling van lijn 85. Hermes introduceerde de lijntaxi. Deze vervingen delen van lijn en soms complete lijnen, op dagdelen of zelfs hele dagen. Ook lijn 85 werd gedeeltelijk omgezet in een lijntaxi. Buiten de spitsuren verviel voor lijn 85 het traject van Druten naar Tiel. Hier ging lijntaxi 585 rijden. Lijn 85 bleef van maandag tot en met vrijdag overdag als halfuursdienst rijden tussen Nijmegen en Druten. Het ene half uur werd tot Druten, Busstation gereden, het andere half uur tot Puiflijk. Op de ritten naar Druten kon men overstappen op lijn 585 die een keer per uur naar Tiel reed. In de spitsuren reden de ritten naar Druten door als lijn 85 naar Tiel. De ritten naar Puiflijk reden niet in de vakanties. In de avonduren reed lijn 85 elk half uur tussen Nijmegen en Druten, 't Koekoeksnest. Vanaf Beneden-Leeuwen was er een aansluitende rit naar Tiel, vanuit Druten, Busstation twee.

Op zaterdagen reed lijn 85 overdag op de meeste tijdstippen als uurdienst tussen Nijmegen en Tiel. Op enkele ritten moest in Druten op het busstation worden overgestapt op lijn 585. Naar Druten, Busstation was een halfuursdienst. In de avonduren reed lijn 85 als halfuursdienst tussen Nijmegen en Druten, 't Koekoeksnest en reed er nog een lijntaxi naar Tiel. Op zondagen reed lijn 85 als halfuursdienst tussen Nijmegen en Druten en als tweeuursdienst tussen Nijmegen en Tiel. De overige ritten gingen tot Druten naar het busstation of naar 't Koekoeksnest. 's Ochtends en 's avonds reden er enkele belbusritten.

De belbussen vervielen per 28 mei 2000 weer. De ritten werden weer aan lijn 85 toegevoegd. Wel bleven alle overstappen gehandhaafd. In Beneden-Leeuwen verdwenen op 20 augustus 2000 de haltes Kerk en Zandstraat 120 en werden vervangen door Beatrixstraat en Rozenstraat. Mogelijk werden ze ook gewoon hernoemd.

Op 6 januari 2002 vervielen de ritten tot Puiflijk. Deze ritten werden ingekort tot Druten, 't Koekoeksnest (de haltelijst liet nog wel een route naar Puiflijk zien, de tabellen niet, echter stond Puiflijk weer wel in het plaatsnamenoverzicht). De overstap voor doorgaande verbinding in Druten verviel. Voortaan reed lijn 85 weer 1x per uur van Nijmegen naar Tiel. In Deest en Winssen werd de route versneld.

Op 5 januari 2003 werd lijn 85 geknipt in Druten omdat de concessie Rivierenland, waartoe het trajectdeel Druten - Tiel behoorde, overgegaan was van Hermes naar Arriva, waardoor er nu twee vervoerders op de lijn waren. Hermes bleef rijden op het traject Nijmegen - Druten met lijn 85, Arriva ging het traject Druten - Tiel verzorgen met lijn 42.

Voormalige route 1997/1998

Halte
Route 0sTr.svg Nijmegen, Centraal Station  
Route rsBr.svg Nijmegen, Plein 1944  
Route rhlr.svg Nijmegen, Hezelpoort  
Route rhrr.svg Nijmegen, Kronenburgersingel  
Route rsr.svg Nijmegen, Weurtseweg  
Route rsr.svg Nijmegen, Kanaalstraat  
Route rsr.svg Nijmegen, Koopvaardijweg  
Route rsr.svg Weurt, Sluis  
Route rsr.svg Weurt, Kerkstraat  
Route rsr.svg Weurt, Gedo garage  
Route rsr.svg Beuningen, Heemstraweg  
Route rsr.svg Beuningen, Haaghe Noord  
Route rsr.svg Beuningen, Kerk  
Route rsr.svg Beuningen, Hommelstraat  
Route rsr.svg Ewijk, Centrum  
Route rsr.svg Ewijk, Molenweg  
Route rsr.svg Winssen, De Tuin  
Route rsr.svg Winssen, Sonnevillestraat  
Route rsr.svg Winssen, Bejaardencentrum  
Route rsr.svg Winssen, Leegstraat  
Route rsr.svg Winssen, Geerstraat  
Route rsr.svg Winssen, Hoek Winssen  
Route rsr.svg Deest, 't Zwaantje  
Route rsr.svg Deest, Kerk  
Route rsr.svg Deest, Binnenhof  
Route rsr.svg Deest, Grootestraat  
Route rsr.svg Deest, Koningstraat  
Route rsr.svg Afferden, Pas  
Route rsr.svg Afferden, Klapstraat  
Route rsr.svg Druten, Technische School  
Route rsr.svg Druten, Hermes Garage  
Route rsr.svg Druten, Markt  
Route rsr.svg Druten, Gemeentehuis  
Route rrar.svg Druten, Javaplein  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Druten, Busstation  
Route rrar.svg Druten, Leigraaf  
Route rlr.svgRoute rs0.svg Druten, 't Koekoeksnest  
Route rrar.svg Druten, 't Koekoeksnest  
Route rsr.svgRoute rhlr.svg Puiflijk, Kerkstraat  
Route rlr.svgRoute rhlr.svg Puiflijk, Heufke  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Puiflijk, Middelveld  
Route rlr.svgRoute rhrr.svg Puiflijk, Slootsestraat  
Route rlr.svgRoute rs0.svg Puiflijk, de Oude Toren  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Florastraat  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Centrum  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Willibrordusweg  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Sportpark  
Route rsr.svg Boven-Leeuwen, Tesstraat  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Brouwerstraat  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Kerk  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Zandstraat 120  
Route rsr.svg Beneden-Leeuwen, Zijveld  
Route rsr.svg Echteld, Echteld  
Route rsr.svg Tiel, Laan van Westroyen  
Route rsr.svg Tiel, Predikbroedersweg  
Route rsr.svg Tiel, Kijkuit  
Route rsr.svg Tiel, Voor de Kijkuit  
Route rsr.svg Tiel, Veemarkt  
Route rsT0.svg Tiel, Station NS  

Voormalige avond- en zondagsroute via Beuningen Aalsterveld

Halte
Route rsr.svg Beuningen, Kerk  
Route rsr.svg Beuningen, Sporthal De Tinnegieter  
Route rsr.svg Beuningen, Pottenbakker  
Route rsr.svg Beuningen, Schacht  
Route rsr.svg Beuningen, Aalsterveld  
Route rsr.svg Ewijk, Centrum