Lijn 59 Emmen Station - Groningen Centraal Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 59
Vervoerder(s) DVM/NWH (1994 - 1995),
GADO (1994 - 1998),
VEONN (1996 - 1999),
Arriva (1999 - 2005)
Regio's Zuidoost-Drenthe,
Noord-Drenthe,
West-Groningen
Lijnsoort Streekbus
Materieel Onbekend
Periode 29 mei 1994 t/m 8 januari 2005
Opvolger(s) 58, 59, 658
Frequenties
Spits 1x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 1x/2 uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/2 uur

Lijn 59 reed van Emmen via Klijndijk, Odoorn, Exloo, Ees, Borger, Drouwen, Gasselte, Gieten, Eext, Annen, Schuilingsoord, Zuidlaren, Noordlaren, Glimmen en Haren naar Groningen.

Dienstregeling

  • Van maandag t/m zaterdag werd 1x/uur de gehele route gereden. Dit werd van maandag t/m vrijdag aangevuld met ritten tussen Annen en Groningen en tussen Gieten en Emmen in de spitsuren.
  • In de avonduren en op zondag reden de bussen op de deeltrajecten Groningen - Zuidlaren en Gieten - Emmen.

Route

Niet alle haltes worden vermeld

Halte
Route 0sTr.svg Emmen, Station  
Route rsr.svg Emmen, Centrum  
Route rsr.svg Klijndijk, Hoofdweg/Melkweg  
Route rsr.svg Odoorn, Hotel Oringermarke  
Route rsr.svg Exloo, Gemeentehuis  
Route rrar.svg Ees, Café Sinninghe  
Route rsr.svgRoute rs0.svg Borger, Gemeentehuis  
Route rsr.svg Drouwen, Wachthuisje  
Route rrar.svg Gasselte, Esweg/Wachthuisje  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Gieten, Brink    
Route rsr.svg Eexterhalte, Camping Schoapvolte  
Route rsr.svg Eext, Hervormde Kerk  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Annen, Markeweg  
Route rarr.svg Schuilingsoord, De Schoel  
Route rsr.svgRoute 0sr.svg Zuidlaren, Brink  
Route rarr.svg Midlaren, Wachthuisje  
Route rsr.svg Noordlaren, Kerkstraat/Molen  
Route rsr.svg Glimmen, Nieuwe Schoolweg  
Route rsr.svg Haren, Meerweg  
Route rsr.svg Groningen, Van Ketwich Verschuurlaan  
Route rsr.svg Groningen, Helpman  
Route rsr.svg Groningen, Hereplein  
Route rsr.svg Groningen, Zuiderdiep    
Route rsr.svg Groningen, Emmaplein  
Route rsT0.svg Groningen, Centraal Station  

Geschiedenis

Deze lijn ontstond op 29 mei 1994.

In de dienstregeling 1995/1996 werd van maandag t/m zaterdag overdag een basisuurdienst gereden, in de spitsuren reden extra ritten op deeltrajecten. In de avonduren en op zondag werd slechts 1x per 2 of 3 uur gereden tussen Groningen en Zuidlaren en 1x per 2 uur tussen Emmen en Gieten, waarbij dit 's middags een uurdienst werd.

In de dienstregeling 1996/1997 werd op maandag t/m zaterdag overdag een basisuurdienst over het gehele traject gereden. In de (brede) spitsuren werd 1x/uur extra gereden, deze extra ritten reden tussen Gieten en Groningen over de N34 en stopten alleen in Annen en Groningen. In de avonduren en op zondag de gehele dag werd 1x per 2 uur ('s middags elk uur) tussen Emmen en Gieten gereden en als belbus 259 tussen Zuidlaren en Haren.

In de Arriva dienstregeling 1999/2000 werd er van maandag t/m vrijdag globaal een uursdienst gereden op het gehele traject. Tussen Emmen en Borger werd in de middag een halfuursdienst gereden richting Borger. Vanuit Groningen naar Annen werd in de middag ook elk half uur gereden. 's Avonds werd een twee-uursdienst gereden op het traject Gieten - Emmen v.v. In de schoolvakanties en op zaterdag werd er overdag een uursdienst gereden. Op zondag werd alleen tussen Gieten en Emmen gereden 's morgens en 's avonds in een twee-uursdienst. In de middag werd dan een uurdienst gereden.

Vanaf 28 mei 2000 gingen de ritten in de avonduren en op zondag na Gieten verder rijden naar Eext en gaven aldaar aansluiting op lijn 57 van/naar Groningen.

Op 1 juli 2001 werd de frequentie in de middaguren tussen Borger en Emmen verlaagd naar 1x per uur. In combinatie met lijn 159 bleven twee reismogelijkheden per uur bestaan tussen beide plaatsen. Vanwege de geringere bezetting werd ook de frequentie op zondag tussen Emmen en Eext verlaagd van 1x per uur naar 1x per 2 uur.

In de dienstregeling 2003 werd op maandag t/m zaterdag overdag 1x/uur het hele traject gereden. In de avonduren en op zondag werd 1x per 2 uur gereden met een grote bus tussen Emmen en Eext en 1x per 2 uur met een kleine bus tussen Zuidlaren en Haren.

Op 9 januari 2005 werd deze lijn geknipt in Annen. Op de zuidelijke Hondsrug bleef lijn 59 rijden tussen Emmen en Annen, maar ging tussen Gieten en Annen volledig met kleinere busjes rijden; tussen Gieten en Emmen bleef in hoofdzaak een grote bus rijden. In de avonduren en op zondag ging over het hele traject een kleiner busje rijden. Op het verlaten traject op de noordelijke Hondsrug ging lijn 58 als basislijn rijden, aangevuld met een Qliner.