Lijn 40 Doetinchem Station - Dinxperlo Willem van Oranjeplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
LET OP!
Deze pagina is al aangepast aan de nieuwe dienstregeling, welke geldt vanaf 15 december 2019.
Voor informatie over de huidige dienstregeling zie het kopje geschiedenis of de website van de vervoerder.
Bus blauw.svg
Buslijn 40
Vervoerder(s) Arriva
Concessie Achterhoek-Rivierenland
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador,
VDL Citea LLE-120,
Mercedes-Benz Sprinter City
Frequenties
Spits 2x/uur
Spits (vakantie) 1x/uur
Dal 1-2x/uur
Dal (vakantie) 1x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 40 staat in Breedenbroek.
Lijn 40 rijdt op de Rijksweg in Gaanderen.

Lijn 40 rijdt van Doetinchem via Gaanderen, Terborg, Silvolde en Breedenbroek naar Dinxperlo.

Dienstregeling

  • In de daluren buiten de vakanties wordt vanaf 14:00 uur 2x/uur gereden.
  • In Dinxperlo kan worden overgestapt op lijn C7 naar Bocholt.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Achterhoek-Rivierenland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,96 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,63. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2011 2012 2013 2014 2015 2016 20171 20172 2018 2019
0,126 0,132 0,137 0,139 0,141 0,143 0,144 0,155 0,166 0,172

1 gold tot 1 juli
2 gold na 1 juli

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Doetinchem, Station  
Route rsr.svg Doetinchem, Watertoren  
Route rsr.svg Doetinchem, McDonald's  
Route rsr.svg Gaanderen, De Pol  
Route rsr.svg Gaanderen, Slakweg  
Route rsr.svg Gaanderen, Winkelcentrum  
Route rsr.svg Gaanderen, Café Hartjes  
Route rsr.svg Terborg, De Hamaker  
Route rsTr.svg Terborg, Station  
Route rsr.svg Terborg, Politiebureau  
Route rsr.svg Terborg, De Lovink  
Route rsr.svg Silvolde, Doctor Dreesstraat  
Route rsr.svg Silvolde, De Belterman  
Route rsr.svg Kroezenhoek, Kroezenhoek  
Route rsr.svg Kroezenhoek, Marmelhorst  
Route rsr.svg Breedenbroek, Brokkenstraat  
Route rsr.svg Breedenbroek, Hebinck  
Route rsr.svg Breedenbroek, Bohnenweide  
Route rsr.svg Dinxperlo, Weg naar De Heurne  
Route rsr.svg Dinxperlo, Groene Kruis  
Route rs0.svg Dinxperlo, Willem van Oranjeplein  

Geschiedenis

Het is onbekend wanneer deze lijn is ontstaan.

In de dienstregeling 2004 werd deze lijn gezamenlijk gereden door Syntus en de StadtBus Bocholt. Vanaf Dinxperlo reed de bus verder als lijn C7. In de avonduren en op zondag reden beide lijnen niet, op het Nederlandse deel werd de lijn op die momenten vervangen door belbus 240 tussen Dinxperlo en station Terborg, met aansluiting naar Doetinchem.

Deze koppeling werd later ongedaan gemaakt en sinds rijdt lijn 40 van/tot het Willem van Oranjeplein en rijdt lijn C7 van/tot Weg naar De Heurne.

Op 12 december 2010 werden de concessies Achterhoek en Rivierenland samengevoegd tot de concessie Achterhoek-Rivierenland. Na de aanbesteding was deze gewonnen door Arriva, die aanvankelijk alleen de busdiensten overnam. De treinen in dezelfde regio worden pas in 2013 overgenomen.
Op 12 december 2010 werd deze lijn uitgebreid met ritten op zondag tussen 10:00 en 23:00 uur. Deze ritten gingen 1x/uur met een kleine bus rijden en alleen op het traject Terborg - Dinxperlo in aansluiting op de trein uit Doetinchem.

Op 14 december 2014 werd de frequentie in de daluren (ongeveer 09:00 - 14:00 uur) verlaagd naar éénmaal per uur. In de avonduren en het weekeinde werd het traject Terborg - Doetinchem zelfs geheel opgeheven, maar wordt in Terborg aansluiting geboden op de trein naar Doetinchem. Deze ritten gingen voorts via Ulft Noord en Bontebrug rijden, om daarmee de belbusritten van de buurtbussen op dat traject over te nemen. Op 29 maart 2015 kwamen de haltes De Schuylenburgh in Silvolde en Bontebrug te vervallen op genoemde route.

Op 13 december 2015 werd de lijnvoering wederom aangepast: de verbinding Terborg - Ulft kwam geheel te vervallen en werden voortaan alleen nog doordeweeks overgenomen door lijn 890. Bovendien vervielen doordeweeks alle ritten na ongeveer 18:45 uur, ter vervanging ging dan lijn 840 rijden volgens het concept "Nachtvlinder".

Voormalige route via Ulft (12-2014 - 12-2015)
Halte
Route 0sTr.svg Terborg, Station  
Route rsr.svg Terborg, Politiebureau  
Route rsr.svg Terborg, De Lovink  
Route rsr.svg Silvolde, De Schuylenburgh  
Route rsr.svg Silvolde, Markt  
Route rsr.svg Silvolde, Roomberg  
Route rsr.svg Silvolde, Galgenberg  
Route rsr.svg Ulft, Riezenweg  
Route rsr.svg Ulft, Kerk Ulft Noord  
Route rsr.svg Ulft, Thorbeckestraat  
Route rsr.svg Ulft, DRU Industriepark  
Route rsr.svg Ulft, De Blenk  
Route rsr.svg Bontebrug, Bontebrug  
Route rsr.svg Kroezenhoek, Kroezenhoek  

Op 11 december 2016 kwam het concept Nachtvlinder te vervallen voor deze buslijn. Het busje moest in de praktijk vaak naar Dinxperlo en terug rijden, wat qua kosten overeenkomt met de inzet van een lijnbus. Daarom ging op doordeweekse avonden een vaste buslijn rijden. In de rest van de route en dienstregeling vonden verder geen wijzigingen plaats.

Op 10 december 2017 werd de lijnvoering in het weekeinde aangepast. Alle ritten op zaterdag en zondag gingen voortaan het hele traject tussen Doetinchem en Dinxperlo rijden, zodat op het traject Doetinchem - Terborg een gecombineerde halfuursdienst met de trein wordt gereden. Van maandag- t/m vrijdagavond wordt nog wel tussen Terborg en Dinxperlo gereden.

Op 9 december 2018 werd de opzet van maandag- t/m vrijdagavond aangepast. Op deze avonden wordt voortaan alleen nog van Dinxperlo richting Doetinchem gereden, in de andere richting kunnen reizigers voortaan gebruik maken van lijn 428, maar dan wordt wel een omweg via Gendringen gemaakt. Met deze wijziging wordt een halfuursdienst geboden naar Gendringen en blijft toch een verbinding met Dinxperlo in stand. Reizigers naar Gaanderen en Terborg kunnen nog steeds gebruik blijven maken van de trein, eventueel in combinatie met de belbus.

Op 15 december 2019 kwamen opnieuw alle ritten in de avonduren en het weekeinde te vervallen. Ter vervanging ging lijn 428 op genoemde tijdstippen in beide richtingen rijden, nog steeds met omweg via Gendringen. Dit hing tevens samen met het verhogen van de frequentie van de treinverbinding Doetinchem - Winterswijk. Op doordeweekse dagen verandert niets en blijven de route en dienstregeling ongewijzigd.