Lijn 395 Zierikzee Busstation - Rotterdam Zuidplein

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 395
Vervoerder(s) Van Oeveren i.o.v. Connexxion
Concessie Zeeland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Mercedes-Benz Integro
Setra S 417 UL
Rijdt sinds 6 november 1994
Voorganger(s) geen
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 1-2x/uur
Avond 1x/dag (richting Zierikzee)
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 395 op de Vaanweg te Rotterdam.

Lijn 395 rijdt van Zierikzee via Bruinisse rechtstreeks naar Rotterdam.

Dienstregeling

  • In de (brede) spitsuren wordt in beide richtingen een halfuursdienst gereden.
  • In de ochtend- en middagspits rijdt er een rit bovenop de halfuurdienst, waardoor 3x/uur gereden wordt. Deze rit rijdt niet in de vakantieperiodes. In de ochtendspits rijdt er daarnaast nóg een extra rit, waardoor er 4x/uur een bus naar Rotterdam rijdt.
  • De eerste en de derde rit vanuit Rotterdam rijden tot Bruinisse, om daarna ritten op lijn 631 respectievelijk lijn 629 te gaan rijden. In de vakanties van de regio Zuid rijdt alleen de eerste rit.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zeeland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Regulier 0,140 0,145 0,145 0,149 0,158 0,162
Lijn 395 onbekend 0,149 0,149 0,155 0,158 0,168

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Zeeland is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Zierikzee, Busstation    
Route rsBr.svg Zierikzee, Sas    
Route rsr.svg Bruinisse, Dorp  
Route rsM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Zie ook

Geschiedenis

Lijn 395 hoorde bij één van de eerste Interliners die op 6 november 1994 geïntroduceerd werden en is na 2015 de enige overgebleven Interlinerverbinding. Het was min of meer de opvolger van de reeds bestaande snelbus 130 die hetzelfde traject reed, maar met een lagere frequentie (overigens bleven beide lijnen nog een half jaar lang parallel aan elkaar rijden). De Interliner ging alleen op weekdagen overdag rijden; in de spitsuren een halfuurdienst en daarbuiten een uurdienst. Op zondagmiddag/-avond werden enkele ritten gereden ten behoeve van studenten.

Vanaf 1 juni 1997 ging de Interliner in de zomermaanden doorrijden van Zierikzee Busstation naar Renesse Transferium. Daarentegen werd voortaan niet meer gereden op zondagmiddag/-avond, dan konden reizigers gebruikmaken van lijn 133.

Voormalige route van/naar Renesse (06-1997 - ...)
Halte
Route rsBr.svg Zierikzee, Busstation  
Route rsB0.svg Renesse, Transferium  

Geschiedenis volgt t.z.t.

Op 1 maart 2015 is de nieuwe dienstregeling van de concessie Zeeland ingevoerd. In de ochtend is er een rit toegevoegd naar Rotterdam en in de middagspits is er een rit toegevoegd naar Zierikzee, waardoor er drie ritten per uur gingen rijden. De eerste twee ritten vanuit Rotterdam rijden naar Bruinisse Dorp en beginnen voortaan eerder met rijden.

Sinds juli 2015 kwamen op deze lijn nieuwe bussen, met het kleurenschema van DoorZeeland. De benaming Interliner is sindsdien verleden tijd voor lijn 395. Sinds november 2015 wordt Interliner niet meer op de lijnfilm van de bus getoond. Op de vertrekstaten bleef de naam gehandhaafd.

Op 30 augustus 2015 werd er in de middagspits in beide richtingen een rit toegevoegd.

Op 11 december 2016 werd er een rit van Oude-Tonge naar Zierikzee toegevoegd.

Op 10 december 2017 verdween de naam "Interliner" voorgoed van de vertrekstaten.

Op 24 februari 2019 werd de rit van Oude-Tonge naar Zierikzee overgeheveld naar lijn 133.