Lijn 38 Schiedam Station Centrum - Rotterdam Crooswijk

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 38
Vervoerder(s) RET
Concessie Bus Rotterdam
Lijnsoort Stadsbus
Stadsdienst Rotterdam
Formule 6-4-2
Materieel VDL Citea SLF-120 Electric
Rijdt sinds 14 december 2014
Voorganger(s) 38, 39
Frequenties
Spits 4-8x/uur
Spits (vakantie) 3-6x/uur
Dal 3-8x/uur
Dal (vakantie) 3-6x/uur
Avond 1-4x/uur
Zaterdag 4x/uur
Zondag 2-4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 38 rijdt bij het Centraal Station van Rotterdam.

Lijn 38 rijdt van station Schiedam Centrum via de Beukelsbrug, Beukelsdijk, Rotterdam Centraal, Pompenburg en de Linker Rottekade naar Crooswijk.

Dienstregeling

  • Tussen Schiedam Centrum en Rotterdam Centraal wordt in de (brede) spitsuren 8x/uur, in de daluren 6x/uur en in de vakanties en in het weekend overdag 4x/uur gereden. In de avonduren tot ongeveer 22:30 uur rijdt de lijn 4x/uur, daarna wordt de frequentie verlaagd naar 2x/uur.
  • Tussen Rotterdam Centraal en Crooswijk wordt in de (brede) spitsuren 4x/uur, in de daluren 3x/uur, 's avonds 1-2x/uur, op zaterdag overdag 4x/uur en op zondag overdag 2x/uur gereden. In de vakanties wordt in de spitsuren 4x/uur en in de daluren 2x/uur gereden.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Bus Rotterdam is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020
0,132 0,134 0,135 0,137 0,137 0,139 0,147 0,150

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Bus Rotterdam is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sTr.svg Schiedam, Station Schiedam Centrum  
Route rsr.svg Schiedam, Kamerlingh Onneslaan  
Route rsr.svg Schiedam, Lorentzlaan  
Route rsr.svg Rotterdam, Franselaan  
Route rsr.svg Rotterdam, Tjalklaan  
Route rsr.svg Rotterdam, Spaanseweg  
Route rsr.svg Rotterdam, Beukelsbrug/Van Nellefabriek  
Route rsr.svg Rotterdam, Beukelsweg  
Route rsr.svg Rotterdam, Burgemeester Meineszplein  
Route rsr.svg Rotterdam, Beukelsdijk  
Route rrar.svg Rotterdam, Henegouwerplein  
Route rsTr.svgRoute rsT0.svg Rotterdam, Rotterdam Centraal  
Route rsr.svg Rotterdam, Weena  
Route rsr.svg Rotterdam, Pompenburg  
Route rsr.svg Rotterdam, Admiraal de Ruyterweg  
Route rsr.svg Rotterdam, Noorderbrug  
Route rsr.svg Rotterdam, Zaagmolenbrug  
Route rsr.svg Rotterdam, Crooswijksestraat  
Route rsr.svg Rotterdam, Nieuwe Crooswijkseweg  
Route rsr.svg Rotterdam, Paradijsplein  
Route rhrr.svg Rotterdam, Crooswijksebocht  
Route rs0.svg Rotterdam, Kerkhoflaan  

Geschiedenis

Lijn 38 vormde jarenlang een hoogfrequente Oost-West-verbinding tussen Crooswijk en Schiedam Centrum, maar door bezuinigingen is deze lijn per 11 december 2011 geknipt bij Rotterdam Centraal. Het traject tussen Schiedam en Rotterdam Centraal bleef lijn 38, terwijl het traject tussen Rotterdam Centraal en Crooswijk werd overgenomen door lijn 39.

Op 14 december 2014 werden de lijnen 38 en 39 weer samengevoegd tot een doorgaande lijn 38. De frequentie op het traject tussen Rotterdam Centraal en Crooswijk werd hierbij wel verlaagd.