Lijn 250 Den Oever Busstation - Alkmaar Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 250
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Noord-Holland Noord
Lijnsoort Streekbus
Lijnkleur  250 
Materieel BYD K7U
Rijdt sinds 22 juli 2018
Voorganger(s) 250
Frequenties
Spits 2x/ochtendspits
Spits (vakantie) 1x/ochtendspits
Dal rijdt niet
Avond rijdt niet
Zaterdag rijdt niet
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak

Lijn 250 rijdt van Den Oever via Wieringerwerf, Middenmeer, Nieuwe Niedorp en Heerhugowaard naar Alkmaar.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits rijdt één rit van Nieuwe Niedorp naar Alkmaar en rijdt één rit van Den Oever naar Alkmaar.
  • De rit vanuit Nieuwe Niedorp rijdt ook tijdens de schoolvakanties.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Noord-Holland Noord is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2018 20191 20202
Stads- en streeklijnen 0,147 0,1537 0,157
Nachtlijnen (N60, N69) ... 0,154 0,157
Zomerlijnen (851, 866, 868) ... 0,154 0,157
Texel (28, Texelhopper) ... 0,1877 0,1877

1 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,682
2 Afwijkend opstaptarief nacht- en zomerlijnen: € 2,74

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Noord-Holland Noord is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Wagenverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Den Oever, Busstation    
Route rhlr.svg Wieringerwerf, Motel  
Route rhlr.svg Middenmeer, Alkmaarseweg  
Route rhlr.svgRoute 0sr.svg Nieuwe Niedorp, Transferium  
Route ra0lrhl.svg Heerhugowaard, Verlaat  
Route rhlr.svg Heerhugowaard, Smuigelweg  
Route rhlr.svg Heerhugowaard, Sluis  
Route rhlr.svg Heerhugowaard, Broekerweg  
Route rhlr.svg Alkmaar, Kanaalkade    
Route rsT0.svg Alkmaar, Station  

Geschiedenis

Op 22 juli 2018 ging de volgende concessie van Noord-Holland-Noord van start. Naast de introductie van het Flexvervoer werden diverse wijzigingen in het lijnennet doorgevoerd. Op die datum bleef lijn 250 voor het grootste deel ongewijzigd, maar de rit vanaf Wieringerwerf ging voortaan al beginnen in Den Oever. Tevens werd een tweede rit van Nieuwe Niedorp naar Alkmaar toegevoegd, die ook tijdens de schoolvakanties rijdt en daarmee een vroegere reismogelijkheid naar Alkmaar biedt voor de eerste Qliner.

Sinds 9 december 2018 stopt deze lijn ook bij de haltes Verlaat en Sluis in Heerhugowaard. Voor 9 december 2018 reed deze lijn wel langs deze haltes maar stopte er niet.