Lijn 1 Oostburg Ziekenhuis - Terneuzen Busstation Westerscheldetunnel

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus blauw.svg
Buslijn 1
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Zeeland
Lijnsoort Streekbus
Materieel Iveco Crossway LE
MAN Lion's City (G) CNG
Rijdt sinds 9 december 2012
Voorganger(s) 1
Frequenties
Spits 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond 1x/uur
Zaterdag 1x/uur
Zondag 1x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 1 staat op het Busstation in Terneuzen.

Lijn 1 rijdt van Oostburg via Schoondijke of Waterlandkerkje, IJzendijke, Biervliet en Hoek naar Terneuzen.

Dienstregeling

  • Ten tijde van een halfuursdienst rijdt er eenmaal per uur een rit via Waterlandkerkje en eenmaal per uur een rit via Schoondijke.
  • In de avonduren en het weekend wordt er naar Terneuzen altijd via Schoondijke en naar Oostburg via Waterlandkerkje gereden.
  • In de late avonduren biedt haltetaxi 915 een extra late reismogelijkheid tussen Oostburg, Waterlandkerkje, IJzendijke en Biervliet. Tevens biedt haltetaxi 921 een extra late reismogelijkheid tussen Oostburg, Waterlandkerkje, IJzendijke, Biervliet, Hoek en Terneuzen.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Zeeland is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
Lijnsoort 2015 2016 2017 2018 2019 2020
Regulier 0,140 0,145 0,145 0,149 0,158 0,162
Lijn 395 onbekend 0,149 0,149 0,155 0,158 0,168

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Zeeland is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route 0sBr.svg Oostburg, Ziekenhuis    
Route rsr.svg Oostburg, Ledelplein  
Route rsr.svg Oostburg, Bredestraat  
Route rrar.svg Oostburg, Watertoren  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Oostburg, Philipsweg  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Oostburg, Klein Brabant  
Route rlr.svgRoute rsr.svg Waterlandkerkje, Dorp  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Schoondijke, Molen  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Schoondijke, Rotonde  
Route rsr.svgRoute rlr.svg Schoondijke, Molen  
Route rlr.svgRoute rsr.svg IJzendijke, Turkeije  
Route rarr.svg IJzendijke, Petit Paris  
Route rsr.svg Biervliet, Busstation  
Route rsr.svg Biervliet, Braakman  
Route rsr.svg Hoek, Busstation  
Route rsr.svg Terneuzen, De Knol  
Route rsB0.svg Terneuzen, Busstation Westerscheldetunnel    

Geschiedenis

Op 9 december 2012 is lijn 1 ontstaan door het knippen van lijn 1. Het traject tussen Terneuzen en Oostburg bleef bij de huidige lijn 1. Het traject tussen Terneuzen en Hulst werd gekoppeld aan lijn 20 van/naar Goes. De frequenties en routes bleven ongewijzigd. Dit is gedaan als voorbereiding op de nieuwe concessie Zeeland die op 14 december 2014 inging.

Medio 2013 is de route door IJzendijke gewijzigd. Als gevolg van de reconstructie van de N61 kon de bus niet het dorp meer in. Na de oplevering keerde de bus niet terug in het dorp, wat verkeertechnisch niet meer mogelijk is.

Voormalige route door IJzendijke
Halte
Route rsr.svgRoute rlr.svg Schoondijke, Rotonde  
Route rarr.svg IJzendijke, CHV  
Route rsr.svg IJzendijke, Kleine Jonkvrouwenstraat  
Route rsr.svg IJzendijke, Markt  
Route rsr.svg IJzendijke, 17 Oktoberplein  
Route rsr.svg Biervliet, Halfweg  

Op 1 maart 2015 werd de nieuwe dienstregeling van de concessie Zeeland ingevoerd. Op deze lijn waren geen grote wijzigingen, alleen enkele kleine aanpassingen in de route.

Op 11 december 2016 werd de scholierenrit van 07:17 uur overgeheveld naar lijn 601. Bovendien werden er enkele scholierenritten toegevoegd.

Op 21 januari 2018 ging ritnummer 1 voortaan via Waterlandkerkje rijden. Ritnummer 2 rijdt sindsdien via Schoondijke.

Op 24 februari 2019 werd de haltenaam IJzendijke Vestingweg veranderd in IJzendijke Petit Paris.