Lijn 172 Rotterdam Zuidplein - Oud-Beijerland Winkelcentrum

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Snelbus blauw.svg
Snelbuslijn 172
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Citea LLE-120
Rijdt sinds 28 mei 1995
Voorganger(s) 163
Frequenties
Spits 3-6x/uur (ochtend)
4x/uur (middag)
Spits (vakantie) 2x/uur
Dal 2x/uur
Avond rijdt niet
Zaterdag 1x/uur
Zondag rijdt niet
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Lijn 172 vertrekt vanaf Rotterdam Zuidplein.

Lijn 172 rijdt van Rotterdam Zuidplein via een lusroute door Oud-Beijerland weer terug naar Rotterdam.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits wordt tussen 6:30 en 7:30 6x/uur gereden en tussen 7:30 en 8:30 wordt 3x/uur gereden.
  • In de middagspits rijdt lijn 172 4x/uur.
  • Alle ritten tussen 7:00 en 9:00 uur rijden via industrieterrein De Bosschen.
  • De eerste ritten in de ochtendspits starten bij de halte Poortwijk, in de middagspits eindigen twee ritten bij deze halte in Oud-Beijerland.
  • Lijn 171 rijdt deze route in de andere richting.
Tariefinformatie

Reizen op saldo

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is de OV-chipkaart op alle reguliere lijnen geldig. De prijs van een reis wordt bepaald door zowel het opstaptarief als kilometertarief.

Opstaptarief

Het opstaptarief is een vast bedrag dat wordt gerekend wanneer iemand voor de eerste keer incheckt in de bus, tram of metro. Wanneer men overstapt tussen twee verschillende bus-, tram- of metrolijnen en dus binnen 35 minuten opnieuw incheckt, hoeft het opstaptarief niet nogmaals betaald te worden. Het opstaptarief bedraagt € 0,98 wanneer er met vol tarief wordt gereisd. Indien met 34% korting wordt gereisd bedraagt het opstaptarief € 0,65. De korting geldt automatisch voor mensen die 65 jaar of ouder zijn en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar. Deze groepen krijgen bij het reizen met een persoonlijke OV-chipkaart 34% leeftijdskorting. In de nachtbussen en bij flexibele vormen van openbaar vervoer geldt in de meeste gevallen een afwijkend tarief.

Kilometertarief

Bovenop het opstaptarief komt een kilometertarief, dat afhankelijk is van de afstand tussen de in- en de uitstaphalte. Hieronder is een overzicht weergegeven met de prijzen per kilometer.

Tariefjaar en prijs (€)
2016 2017 2018 2019 2020
0,135 0,136 0,137 0,137 0,140

Mobiel ticket via de Tranzer-app

In de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee is het ook mogelijk om vervoersbewijzen te kopen als mobiel ticket via de Tranzer-app (beschikbaar voor Android en iOS). Om vervoersbewijzen via de Tranzer-app te kopen is een account aanmaken verplicht. Reizen worden geboekt tegen het volledige OV-chipkaarttarief met daarbovenop een toeslag voor servicekosten. Leeftijds- en groepskortingen zijn hierbij niet geldig, om hiervan gebruik te maken dient een papieren ticket gekocht te worden of de OV-chipkaart gebruikt te worden. Hoewel een reis in één keer geboekt kan worden, verschijnt voor iedere lijn waarmee gereisd wordt een afzonderlijk ticket. Op ieder ticket staat een barcode waarmee ingecheckt dient te worden. Als dit niet mogelijk is dient het ticket bij het instappen getoond te worden aan de chauffeur. Tickets zijn geldig gedurende iedere geplande aangekochte rit, waarbij ze na afloop van iedere rit nog 35 minuten geldig zijn om eventuele vertragingen op te vangen.

Kaartsoorten

Wagenverkoop

Voorverkoop

Abonnementen

Route

Halte
Route rer.svgRoute 0hlMr.svg Rotterdam, Zuidplein    
Route rleal.svg  
Route rlr.svgRoute rhlr.svgRoute 0hlr.svg Oud-Beijerland, Poortwijk  
Route rhlr.svgRoute ra0lr.svg Oud-Beijerland, Jan van der Heijdenstraat  
Route rhlr.svgRoute rlr.svg Oud-Beijerland, De Bosschen  
Route rahll.svgRoute 0hlr.svg Oud-Beijerland, Laurens Janszoon Costerstraat  
Route rer.svgRoute rahlr.svg Oud-Beijerland, Diepenhorstsingel  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Bierkade  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Vierwiekenplein  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Spuioeverweg  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Zoomwijcklaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Winkelcentrum  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Zinkweg  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, De Egmontshof  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Rembrandtstraat  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Maseratilaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svg Oud-Beijerland, Croonenburgh  
Route rer.svgRoute rhlar.svg Oud-Beijerland, Sportlaan  
Route rer.svgRoute rhlr.svgRoute rhl0.svg Oud-Beijerland, Poortwijk  
Route rer.svgRoute rhlM0.svg Rotterdam, Zuidplein    

Geschiedenis

Lijn 172 rijdt nabij Rotterdam Zuidplein, gereden door Arriva.

Op 1 november 1994 fuseerden Westnederland en ZWN tot de ZWN-Groep. Per 28 mei 1995 kwam een dienstregeling uit bij deze vervoerder. Lijn 163 werd op die datum vernummerd naar 172, zodat de lijn in de sneldienstreeks terecht kwam. In Oud-Beijerland ging de lijn voortaan een lusroute tegen de klok in rijden in plaats van een route in beide richtingen. De dienstregeling bleef grotendeels gelijk.

In de dienstregeling 1995/1996 werd in de ochtendspits elke 10 minuten gereden vanaf de Zinkweg naar Rotterdam. In het ochtenddal (09:00 - 13:00 uur) werd elk uur gereden en naarmate de middag vorderde, liep de frequentie op naar een kwartierdienst. 's Avonds reden twee ritten rond 20:30 en 21:30 uur naar Oud-Beijerland (Sportlaan respectievelijk Zinkweg). Op zaterdag werd 1x/uur het hele traject gereden en op zondag reden slechts drie ritten (1x per 2 uur).

Vanaf 1 juni 1997 ging in de ochtendspits een vijftal ritten in Oud-Beijerland via bedrijventerrein De Bosschen rijden, de overige ritten bleven de huidige route rijden via de halte Poortwijk. De dienstregeling bleef verder ongewijzigd.

Op 1 januari 2008 ging de concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee over naar Arriva, die het in de zomer van 2007 gewonnen had op basis van uitbreiding van de dienstregeling en inzet van nachtbussen.
Vanaf deze datum ging de lijn voortaan ook in de avonduren (tot middernacht) en op zondag de hele dag 1x/uur rijden, zodat het aantal reismogelijkheden voor inwoners van Oud-Beijerland toenam.

Met ingang van 4 januari 2009 vervielen alle ritten in de avonduren en op zondag. Daarentegen ging lijn 171 op deze momenten juist 1x/uur rijden. Bovendien werd de frequentie in de zomer- en kerstvakantie tijdens de ochtendspits over het hele traject teruggebracht naar 1x/uur.

Op 1 juli 2012 kwamen alle ritten op weekdagen tussen 09:00 en 14:00 uur tijdens de vakantieperioden te vervallen. Reizigers konden op deze momenten voortaan gebruik van lijn 171, die de route in Oud-Beijerland in omgekeerde richting rijdt.

Vanaf 31 augustus 2014 ging deze lijn op zondag 1x/uur rijden tussen ongeveer 10:20 en 17:00 uur. Vanaf 25 januari 2015 gingen alle ritten op zondag enkel van Oud-Beijerland (L.J. Costerstraat) naar Rotterdam rijden, daarentegen ging de lijn in de avonduren 1x/uur naar Rotterdam rijden.

Op 13 december 2015 ging de volgende concessie Hoeksche Waard - Goeree-Overflakkee van start. Deze was na de aanbestedingsronde gewonnen door Connexxion, waardoor deze vervoerder terugkeerde in één van zijn ontstaansgebieden. Naast de introductie van het R-net werden diverse andere wijzigingen doorgevoerd.
Deze lijn bleef goeddeels ongewijzigd rijden, alleen in de avonduren en op zondag kwamen alle ritten vanwege de geringere bezetting te vervallen.