Lijn 156 Almere Station Centrum - Hilversum Station

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Bus grijs-opgeheven.svg
Voormalige buslijn 156
Vervoerder(s) Connexxion
Concessie stads- en streekvervoer Almere
Lijnsoort Streekbus
Materieel VDL Berkhof Ambassador
Periode 31 mei 1987 t/m 9 december 2017
Voorganger(s) 156
Opvolger(s) 326
Frequenties
Spits 2-4x/uur
Spits (vakantie) 2x/uur (zomer, kerst)
Dal 0-2x/uur
Avond 0-2x/uur (tot 20:00)
Zaterdag reed niet
Zondag reed niet
Lijn 156 rijdt langs het Sturmeypad in Almere Stad.

Lijn 156 reed van station Almere Centrum via de Stedenwijk, Busstation 't Oor, de Waterlandseweg, Blaricum Carpoolplaats en station Hilversum Sportpark naar station Hilversum.

Dienstregeling

  • In de ochtendspits werd naar Hilversum ieder kwartier gereden. In de andere richting en tijdens de zomer- en kerstvakantie werd ieder half uur gereden. De halfuursdienst in de middag begon al na 13:00 uur.
  • Bijna alle ritten in de daluren en de laatste twee á drie ritten van de dag reden niet naar Hilversum, maar vanaf/tot Blaricum.

Route

Halte
Route 0sTr.svg Almere Stad, Station Centrum  
Route rsr.svg Almere Stad, Stadhuisplein  
Route rsr.svg Almere Stad, Passage  
Route rsr.svg Almere Stad, Stedenwijk Midden  
Route rsr.svg Almere Stad, Stedenwijk Zuid  
Route rsBr.svg Almere Stad, Busstation 't Oor    
Route rsr.svg Almere Stad, Kasteel  
Route rsr.svg Almere Stad, Veluwsekant  
Route rsr.svg Almere Hout, De Kemphaan  
Route rsr.svg Almere Hout, Vogelweg  
Route rsr.svg Almere Hout, Stichtsekant  
Route rrar.svg Almere Hout, Stichtse Brug  
Route rsBr.svgRoute rsB0.svg Blaricum, Carpoolplaats    
Route rsr.svg Hilversum, Arenapark  
Route rsTr.svg Hilversum, Station Sportpark  
Route rsr.svg Hilversum, Hollandselaan  
Route rsr.svg Hilversum, Schapenkamp  
Route rsT0.svg Hilversum, Station  

Geschiedenis

Op 31 mei 1987 werd de route van lijn 156 verlengd van de Passage naar het geopende treinstation Almere Centrum langs de spoorlijn Amsterdam - Almere. De lijn bleef de hele week door een basisuurdienst rijden, met in de spitsrichting elk half uur een bus. Na 19:00 uur werd slechts eenmaal per 2 uur gereden.

Op 29 mei 1988 werd de frequentie op zondag, in het kader van bezuinigingen en de geringere bezetting, weer verlaagd naar 1x per 2 uur.

Op 2 juni 1996 werden de ritten in de avonduren en op zondag beperkt tot het traject Almere - Blaricum Carpoolplaats. De frequentie werd hierbij wel weer verhoogd van een 2-uursdienst naar een uurdienst, echter gingen de meeste ritten voortaan met 8-persoonsbusje rijden vanwege de geringere bezetting. Doorgaande reizigers naar Hilversum konden dan direct overstappen op lijn 134.

Vanaf 1 juni 1997 werd de halte Carpoolplaats in Blaricum richting Hilversum alleen nog op verzoek van uitstappende passagiers bediend en richting Almere alleen op verzoek van instappende passagiers. Instappers moesten dan minimaal 5 minuten voor vertrektijd op de stopknop bij de halte hebben gedrukt. Als dit in beide situaties niet het geval was, bleef de bus rechtstreeks via de A27 rijden, zonder bij de halte te stoppen.

Geschiedenis volgt t.z.t.

Vanaf 14 december 2003 werd niet langer vanaf 20:00 uur en in het weekeinde gereden.

Op 9 december 2007 werd de route na busstation 't Oor verlegd naar de nieuwe busbaan langs het Weerwater (waar ook lijn 10 gebruik van maakt). Hiermee heeft lijn 156 sindsdien geen last meer van files op de naastgelegen snelweg A6.

Op 12 december 2010 werd de halte Stichtsekant in Almere Hout in gebruik genomen. Op 14 augustus 2017 kwam deze halte tijdelijk te vervallen wegens bouwwerkzaamheden van een brug over de Waterlandseweg. Begin 2020 zal deze halte weer in gebruik worden genomen, lijn 156 is dan inmiddels vervangen door lijn 326 van Keolis.

Op 10 december 2017 ging de concessie Busvervoer Almere van start. Deze was na aanbesteding gewonnen door Keolis Nederland. Lijn 156 werd hierbij tussen station Almere Centrum en Blaricum vervangen door lijn 326 waarbij de spitsfrequentie omlaag ging. Tussen Blaricum en Hilversum kwam geen directe opvolger en zijn de bestaande lijnen 101 en 320 het alternatief.