Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf Hoekse Lijn)
Ga naar: navigatie, zoeken
Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland
Naam Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland
Lengte 24 km
Geopend 1891 - 1893
Huidige status In gebruik
Geëlektrificeerd 1935
Aantal sporen 2
Vervoerders NS

De spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland of de Hoekse Lijn is de spoorlijn tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Strand. Alle treinen op dit traject rijden van en naar Rotterdam Centraal.

De spoorlijn is een gedecentraliseerde spoorlijn, de verantwoordelijke concessiegunner was sinds 2008 de Stadsregio Rotterdam. Op 1 januari 2015 ging deze verantwoordelijkheid over naar de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. De exploitatie is niet openbaar aanbesteed. Tot april 2017 voert NS de treindienst uit op deze lijn.

De Hoekse Lijn kent een grote mate van verspitsing; 61% van het reizigersaanbod bestaat uit spitsreizigers. Per werkdag worden er ongeveer 20.500 reizen gemaakt (in beide richtingen samen) waarmee het de drukste gedecentraliseerde spoorlijn is gemeten naar aantal reizen.

De spoorlijn is op het gehele traject tweesporig en geëlektrificeerd. Naar zowel Vlaardingen als Maassluis vindt bovendien goederenverkeer plaats.

Traject

  Station
Route 0sr.svg Schiedam Centrum
Route AtnL.png lijn naar Den Haag / Amsterdam  
Route rsr.svg Schiedam Nieuwland
Route rsr.svg Vlaardingen Oost
Route rsr.svg Vlaardingen Centrum
Route rsr.svg Vlaardingen West
Route rsr.svg Maassluis
Route rsr.svg Maassluis West
Route rnr.svg Maassluis Steendijkpolder  
Route rsrg.svg Poortershaven  
Route rsrg.svg De Haak  
Route rsrg.svg Nieuwlandsche Polder  
Route rsr.svg Hoek van Holland Haven
Route rsr.svg Hoek van Holland Strand
Route rn0.svg Hoek van Holland Strand II  

Dienstregeling 2019

Geen treinseries bekend.

Historische dienstregeling

  • Informatie over de bediening van Spoorlijn Schiedam - Hoek van Holland in het verleden is te vinden onder Hoekse Lijn/Bediening

Toekomst

De Metropoolregio Rotterdam Den Haag is bezig de spoorlijn te integreren in het metronetwerk van Rotterdam vanaf Schiedam Centrum. Hiermee zal een verbinding ontstaan tussen Hoek van Holland en Nesselande.

Tevens worden een aantal stations toegevoegd: ten westen van station Maassluis West komt een station Maassluis Steendijkpolder. Ter hoogte van de Maeslantkering komt een station Hoek van Holland Oranjebuitenpolder. Verder is een station gepland ten westen van het oorspronkelijke station Hoek van Holland Strand om zo de afstand tussen station en strand (eerst zo'n 20 minuten) te verkleinen. De voorlopige naam van het station is Hoek van Holland Strand II.

Op 12 december 2012 is een akkoord bereikt tussen de Stadsregio Rotterdam en de gemeenten Schiedam, Vlaardingen en Maassluis over de definitieve ombouw naar een metronetwerk[1]. De hoge kosten die met de ombouw gemoeid zijn vormen een belangrijk onderdeel van de besluitvorming.


Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties:
  1. RTV Rijnmond: Akkoord over ombouwen Hoekse lijn tot metro

Website Hoekse Lijn Stadsregio Rotterdam