Gebruiker:Fogeltje/Stadsdienst Helmond

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De stadsdienst Helmond is oorspronkelijk opgezet door BBA. Per 1 oktober 1978 kwam deze in handen van Zuidooster nadat beide bedrijven lijnen hadden geruild om elkaars gebieden af te bakenen. Zuidooster bleef tot 31 december 1994 de vervoerder in Helmond. Op 1 januari 1995 ging Zuidooster op in de nieuwe vervoerder Hermes welke sindsdien de stadsdienst Helmond verzorgt. Station Helmond fungeert sinds het begin als knooppunt van de stadsdienst. De overige stations spelen amper een rol bij de stadsdienst.

De stadsdienst gaat naar Zuidooster

De stadsdienst is oorspronkelijk opgezet door BBA. BBA verzorgde tevens enkele streeklijnen tussen Helmond en Eindhoven en Helmond en Veghel. De rest van het vervoer in Zuidoost-Brabant was in handen van Zuidooster. Zuidooster bediende in 1977/1978 binnen Helmond onder meer de verbinding Station - Stiphout met de lijnen 22 en 24. De bediening van Stiphout door lijn 22 gaat terug tot minimaal 1961 en mogelijk zelfs tot het Vitessetijdperk. Lijn 24 reed sinds 23 mei 1971 naar Stiphout. De lijnvoering van BBA is niet bekend.

Op 1 oktober 1978 besloten beide vervoerders de gebieden af te bakenen en ruilden daardoor lijnen met elkaar. Zuidooster kreeg van BBA alle stads- en streeklijnen rond Helmond. Zuidooster zette haar eigen stadsdienst op. Deze bestond op 1 oktober 1978 uit twee lijnen; 1 van Mierlo-Hout naar Eeuwsels en 2 van Eeuwels naar Straakven. Beide lijnen reden via station Helmond, welke de centrale knoop van de stadsdienst was. De lijnen reden 2x per uur, de gehele week.

Tevens reden de nieuwe streeklijnen 22 en 25 vanaf station Helmond door naar Stiphout en vormden daarmee ook een schakel in de stadsdienst. Dit geheel werd aangevuld met de streeklijnen 20, 23 en 24, welke via Geldrop naar Helmond kwamen voor extra bediening van enkele delen van Helmond zorgden. De oude lijnen 22 (omgenummerd naar 23) en 24 reden niet langer van/via Stiphout.

Zuidooster worstelde met de bediening van Stiphout. Na één jaar ging de bediening van Stiphout over op lijn 20 op 27 mei 1979. Op 31 januari 1981 werd de nieuwe stadslijn 3 van Rijpelberg naar Stiphout via Station ingevoerd en werd lijn 20 weer ingekort tot het station. Hiermee werd de nog nieuwe wijk Rijpelberg aangesloten op het openbaar vervoer. Lijn 3 ging deze wijk 2x per uur bedienen op maandag t/m zaterdag overdag. 1x per uur reed lijn 3 door van het station naar Stiphout. Daarbuiten werd op het hele traject 1x per uur gereden.

De stadsdienst wordt uitgebreid

Op 23 mei 1982 ging de gehele lijnnummering op de schop. De stadsdienst Helmond kreeg de reeks 50-59 toebedeeld. Hierdoor werden de lijn 1 t/m 3 omgenummerd naar: 51, 52 en 53. De frequentie van de lijnen 51 en 52 ging op maandag t/m zaterdag omhoog naar 3x per uur.

Op onbekende datum tussen 23 mei 1982 en 2 juni 1985 werd de stadsdienst uitgebreid met een nieuwe lijn. De nieuwe lijn 54 ging 1x per uur de wijk Brouwhuis bedienen. Het eindpunt van lijn 53 was inmiddels gewijzigd van Rijpelberg/Jan van Vlissingenhof naar Weg door de Rijpel. Het is onbekend of dit een nieuwe halte was of slechts een nieuwe naam, aangezien het Jan van Vlissingenhof uitkomt op de Weg door de Rijpel. Ook is niet bekend of de rest van de route gelijk gebleven is. Waarschijnlijk ging de bus een uitgebreidere route door Rijpelberg rijden door al ter hoogte van de Deltaweg de Weg door de Rijpel op te draaien in plaats van bij de Rivierensingel.

Hier volgt een overzicht van de stadslijnen op 2 juni 1986. De dienstregeling eindige tussen 23:00 en 23:45, afhankelijk van de lijn.

Lijn Route Frequentie
51 Mierlo-Hout - Ziekenhuis - Station - Haverveld - Eeuwsels 3x/uur ma t/m za overdag, 2x/uur zondag- en avonduren
52 Straakven - Station - Uiverlaan - Eeuwsels 3x/uur ma t/m za overdag, 2x/uur zondag- en avonduren
53 Rijpelberg - Station - Stiphout 1x/uur, 2x/uur Rijpelberg - Station ma t/m za overdag
54 Station - Brouwhuis 1x/uur

De stadsdienst gaat op de schop

Op 1 juni 1986 ging de stadsdienst geheel op de schop. De lijnnummers bleven, maar de routes gingen behoorlijk op de schop. In de avonduren en op zondag waren de routes afwijkend van maandag t/m zaterdag overdag. De bediening van Stiphout verviel. De frequenties naar Eeuwsels gingen omlaag. Naar Straakven en Brouwhuis werden de frequenties verhoogd. Ook naar Mierlo-Hout werd de frequentie verhoogd.

Lijn Route Frequentie en routevariaties
51 Eeuwsels - Nieuwveld - Uiverlaan - Station - Rijpelberg 2x/uur
Avonduren (m.u.v. koopavonden) en op zondag niet via Nieuwveld
52 Eeuwsels - Haverveld - Station - Ziekenhuis - Mierloseweg - Mierlo-Hout 2x/uur
Avonduren (m.u.v. koopavonden) alleen van Mierlo-Hout naar Station
Zondag overdag Station - Mierlo-Hout v.v.
53 (Eeuwsels -) Straakven - Station - Ziekenhuis - 3e Haagstraat - Mierlo-Hout 2x/uur
Maandag t/m zaterdag overdag en koopavond Straakven - Mierlo-Hout
Avonduren (m.u.v. koopavond) Eeuwsels - Straakven - Station v.v. / Station naar Mierlo-Hout
Zondag overdag Eeuwsels - Straakven - Station - Mierlo-Hout v.v.
54 Straakven - Station - Brouwhuis 2x/uur
Maandag t/m zaterdagavond (m.u.v. koopavond) en zondag gehele dag Station - Brouwhuis.

Zoals de tabel toont, was de bediening nogal complex. Eeuwsels ging op maandag t/m zaterdag overdag van zes bussen terug naar vier bussen per uur (lijn 51 en 52), Mierlo-Hout (52 en 53) en Straakven (53 en 54) daartegen van drie naar vier bussen per uur en Brouwhuis (54) van één naar twee bussen per uur. De frequentie naar Rijpelberg (51) bleef gelijk terwijl de bediening van Stiphout geheel verviel. In de avonduren en op zondag bleef Eeuwsels vier keer per uur bediend (51 en 53), Straakven (53), Rijpelberg (51) en Brouwhuis (54) elk twee per uur en Mierlo-Hout twee keer in de avonduren (52 alleen naar station en 53 alleen naar Mierlo) en zondag overdag vier keer (52 en 53). De laatste ritten reden tussen 23:30 en 0:00.

De dienstregeling richting Mierlo-Hout bleek te verwarrend. Op 31 mei 1987 werden alweer wijzigingen doorgevoerd. Lijn 51 werd vanaf Rijpelberg doorgetrokken naar het nieuwe station Brouwhuis. In de avonduren reed lijn 51 aansluitend een lus door Brouwhuis om lijn 54 te vervangen. De frequentie bleef gelijk. Lijn 52 werd vereenvoudigd. In de avonduren en op zondag de gehele dag reed lijn 52 2x per uur tussen Eeuwsels en Station en 1x per uur door naar Mierlo-Hout. Ditzelfde gold voor lijn 53. De avondroute naar Eeuwsels verviel. Lijn 53 reed in de avonduren en op zondag 2x per uur van Straakven naar het Station waarvan 1x per uur verder naar Mierlo-Hout. Dit betekende dat op zondag overdag nog maar 2 bussen per uur naar Mierlo-Hout reden in plaats van hier. Lijn 54 reed niet meer in de avond en op zondag. In plaats daarvan reed lijn 51 op deze tijdstippen een lus door Brouwhuis waardoor de bediening van Brouwhuis gelijk bleef. Het eindpunt in Brouwhuis kwam bij het nieuwe station te liggen. Op koopavonden reden de lijnen naar Mierlo-Hout nog steeds 2x per uur. Lijn 54 reed op koopavonden langer door waardoor lijn 51 pas later aan zijn ritten naar Brouwhuis begon.

Vereenvoudiging en versobering van de dienstregeling

Op 27 mei 1990 wijzigde de dienstregeling weer. De verschillende patronen werden grotendeels definitief losgelaten. Lijn 51 reed in de avonduren en op zondag niet meer door Brouwhuis maar eindigde ten alle tijden bij Station Brouwhuis. In de avond en op zondag ging de frequentie terug naar 1x per uur. De lijnen 52 en 53 gingen terug naar een uurdienst op het gehele traject in de avond en op zondag. Lijn 54 reed weer in de avond en op zondag, 1x per uur. Op deze tijdstippen reed deze lijn tussen Straakven en Station niet via Oostende maar via de Burg. van Houtlaan en tussen Station en Brouwhuis niet via Lage Dijk maar via de Rijpelbaan. Dit waren de enige routevariaties. De dienstregeling was er een stuk overzichtelijker op geworden maar de frequentie in de avonduren en op zondag was overal teruggegaan naar 1x per uur. Eeuwsels, Straakven en Mierlo-Hout bleven 2x per uur bereikbaar, Rijpelberg en Brouwhuis (met uitzondering van Station Brouwhuis) moesten het dan met 1x per uur doen. De stadsdienst bleef tot omstreeks 0:00 rijden en op zaterdagen en zondagen werd de dienst eerder opgestart. Op 29 mei 1994 eindigde de stadsdienst om 23:00, mogelijk was deze wijziging al een jaar eerder doorgevoerd, bij begin van de dienstregeling 1992/1993 was dit nog niet het geval. Op zaterdagen en zondagen werd de dienst inmiddels ook weer later opgestart.

De lijntaxi doet zijn intrede

1997

Het leven na de lijntaxi

2000

Nieuwe concessie SRE

2009

Nieuwe concessie Zuidooster-Brabant

2017