DB Autozug

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

DB Autozug is een vervoerder en onderdeel van Deutsche Bahn. DB Autozug exploiteert samen met DB-dochter CityNightLine diverse autotreinen en nachttreinen door heel Europa.

DB Autozug is in 1997 opgericht voor het rijden van autoslaaptreinen. Bij deze treinen rijden de reizigers hun auto de trein op bij speciale autotreinterminals en vervolgens overnachten de reizigers gedurende de reis in een slaaprijtuig.

In 1999 nam DB Autozug de UrlaubsExpress en DB NachtZug-treinen over van DB. Sinds 2003 is DB Autozug verantwoordelijk voor de EuroNight- en D-Nachttreinen. Sinds december 2007 rijden de nachttreinen van DB en de UrlaubsExpress-treinen onder de naam CityNightLine. Zowel in 2007 als in 2008 is een aantal nachttreinen verkort of opgeheven.

Materieel

In Nederland wordt gebruik gemaakt van locomotieven van Railion uit de serie 1600. Deze worden op termijn vervangen door locomotieven van het type BR189, dat zowel op Nederlandse als Duitse spanning kan rijden. De treinen naar Wien en Milano worden al getrokken door een loc BR189.

De rijtuigen komen uit de pool van rijtuigen van CityNightLine, aangevuld met rijtuigen van de maatschappijen van de landen waarheen gereden wordt. Er worden onder meer couchette-rijtuigen (Liegewagen), zitrijtuigen en restauratierijtuigen ingezet.

Treinen

DB Autozug rijdt de internationale nachttreinen in Nederland. In dienstregeling 2009 zijn dat:

Links