CityNightLine

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

CityNightLine (afgekort: CNL) was de merknaam waaronder Deutsche Bahn zijn nachttreinen exploiteert. CityNightLine rijdt onder meer tussen Duitsland, Denemarken, Nederland, Oostenrijk en Zwitserland. De slogan van CityNightLine was Ich glaube ich träum (Ik geloof dat ik droom). Eind 2016 vervielen de laatste nachttreinen van de Deutsche Bahn, hiermee verdween de merknaam CityNightLine.

CityNightLine was in 1995 opgericht als joint-venture tussen de Duitse DB, de Oostenrijkse ÖBB en de Zwitserse SBB. Inmiddels zijn ÖBB en SBB uit CityNightLine gestapt en is het een 100%-dochter van Deutsche Bahn.

Materieel

CityNightLine maakte gebruik van getrokken treinen, bestaande uit rijtuigen van een speciale CNL-pool. De volgende rijtuigen werden ingezet:

  • Zitplaatsen: vergelijkbaar met normale intercities
  • Ruhesessels: comfortabele verstelbare stoelen
  • Couchettes: coupés met slaapbanken voor 4 tot 6 personen
  • Slaaprijtuigen: coupés voor 1, 2, 3 of 4 personen met ligbedden en een wastafeltje. De Deluxe-variant beschikte ook over een eigen wc en douche (normaal gedeeld)

De treinen werden in Nederland over het algemeen getrokken door locomotieven van het type BR189.

Routes

Vanuit Nederland waren er 2 rechtstreeks te bereiken eindbestemmingen. Er vertrekt dagelijks één trein, onderweg vond een splitsing plaats in koersrijtuigen naar de rechtstreekse bestemmingen:

  • München en Zürich (In het winterseizoen door naar respectievelijk Innsbruck en Chur)