Buxi

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De Buxi (een samenvoeging van Bus en Taxi) was een OV-formule van de voormalige vervoerder Zuidooster, in het zuidoosten van het land. Deze verving zwakke streeklijnen. Afhankelijk van het aantal reizigers werd een taxi, 8-persoonsbusje of grote bus ingezet. Zoveel mogelijk werd echter gebruik gemaakt van de speciaal hiervoor aangeschafte 8-persoonsbusjes.

De Buxi's werden ingevoerd op 27 mei 1990. In de regio Eindhoven/Helmond gingen drie bussen als Buxi rijden. Het is onbekend of er in de andere regio's van Zuidooster ook Buxi's gingen rijden. Rond Gennep werd één lijn als Buxi aangeduid in de haltelijst, maar in de tabellen stond verder niets vermeld. Een jaar later verdween de toevoeging weer. Het is onbekend of deze lijn daadwerkelijk als Buxi gereden heeft. Op 1 juni 1997 werden alle Buxi's afgeschaft. Hermes introduceerde toen de nieuwe Lijntaxi-formule, waarin telefonisch gereserveerd moest worden. Onder andere de Buxi-lijnen werden geheel vervangen door de lijntaxi.

Overzicht van Buxi-lijnen

De volgende lijnen hebben gereden als Buxi. Deze lijst is waarschijnlijk niet compleet.

1 In de dienstregeling 1990/1991 werd deze lijn in de haltelijst als Buxi aangegeven, in de tabellen stond echter geen vermelding. Een jaar later was de aanduiding verdwenen.