Brussel-Schuman

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Trein blauw.svg
Station Brussel-Schuman
Plaats Brussel
Land België
Verkorting FBSM
Vervoerder(s) NMBS
Overstap op overig OV Ja

Station Brussel-Schuman is een ondergronds station langs de spoorlijn Schaarbeek - Ottignies - Namur (lijn 161). Dwars het treinstation ligt het gelijknamige metrostation, het geheel is met een labyrint van tunnels aan elkaar verbonden.

In het kader van de bouw van het Brusselse Gewestexpresnet heeft dit station een grootse verbouwing ondergaan. De twee kopsporen aan de zuideinde van het station zijn daarbij komen te vervallen. Dwars door het metrostation is een tweede treinstation gebouwd, in aansluiting op de nieuwe Schuman-Josaphatspoortunnel. Dit deel van het station zou in december 2015 worden geopend, maar door de verhoogde terreurdreiging eind november 2015 kon het benodigde veiligheidscertificaat niet worden verleend en zal daarom pas in april 2016 worden geopend. Daarbij wordt ook een nieuwe treinverbinding tussen dit station en Brussel-Nationaal-Luchthaven mogelijk.

Trein

In de dienstregeling 2017 stoppen de volgende treinen op station Brussel-Schuman:

Treinsoort Serie Traject Frequentie Opmerkingen
Intercity 2100 Brussel-Zuid - Namur - Luxembourg 1x/uur
S-trein 2150: S4 (Vilvoorde -) Merode - Brussel-Luxemburg - Jette - Denderleeuw - Aalst 1x/uur Rijdt alleen in de spits tussen Vilvoorde en Merode. Rijdt niet in het weekend.
Intercity 2400 (Tournai -) Brussel-Zuid - Namur - Liège-Palais 1x/uur Rijdt in de spitsrichting van/naar Tournai. Rijdt niet in het weekend.
Intercity 2500 Brussels Airport-Zaventem/Brussel-Zuid - Brussel-Schuman - Namur - Dinant 1x/uur Rijdt in het weekend niet van/naar Brussels Airport maar van/naar Brussel-Zuid. Stopt in het weekend niet in Etterbeek.
S-trein 3250: S9 (Landen -) Leuven - Brussel-Luxemburg - Braine-l'Alleud 1x/uur In de ochtendspits rijden treinen van Landen, in de avondspits naar Landen. Rijdt niet in het weekend.
S-trein 3350: S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Halle - Enghien (- Geraardsbergen) 1x/uur Rijdt in de spits van/naar Geraardsbergen. Rijdt niet in het weekend.
S-trein 3550: S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Halle 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
S-trein 3950: S8 Brussel-Zuid - Etterbeek - Ottignies - Louvain-la-Neuve-Université 1x/uur Stopt tussen Etterbeek en Ottignies niet op alle tussengelegen stations. Stopt in de spits niet in Groenendaal. Rijdt niet in het weekend.
Intercity 4000 (Leuven -) Brussels Airport-Zaventem - Brussel-Schuman - Braine-l'Alleud (- Charleroi-Sud) 1x/uur Rijdt op werkdagen van/naar Charleroi, rijdt in het weekend van/naar Leuven.
Intercity 4600 (Brussel-Zuid -) Namur - Luxembourg enkele ritten Rijdt niet in het weekend.
S-trein 6550: S8 Brussel-Zuid - Etterbeek - Ottignies 1x/uur

Let op: Dit overzicht bevat alleen de Belgische basisdienstregeling. In de spitsuren kunnen er nog extra treinen rijden die niet in dit overzicht zijn opgenomen.

Historische dienstregeling

Metro

Metro nieuw.svg
Metrostation Schuman
Metronetwerk Brussel
Plaats Brussel
Land België
Lijn(en) 1 & 5
Overstap op overig OV Ja
Het metrostation Schuman ligt iets ten oosten van het treinstation Schuman onder het Schumanplein. Momenteel wordt het station gerenoveerd in het kader van de GEN-werken van de NMBS en de aanleg van een nieuwe spoortunnel. De metrosporen lopen onder de spoorlijnen door.

De toegangen tot het station bevinden zich bij het treinstation en bij het Schumanplein. Op niveau -1 bevindt zich een kleine stationshal, die toegang geeft tot de perrons op niveau -2.

Route
1 BHG: Weststation - De Brouckère - Centraal Station - Schuman - Montgomery - Stokkel Metro MIVB Gebied.svg
5 BHG: Erasmus - Brussel West - Beekkant - De Brouckere - Centraal Station - Schuman - Delta - Herrmann-Debroux Metro MIVB Gebied.svg

Bus

Halte.svg
Halte Schuman
Plaats Brussel
Concessie(s) Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Vervoerder(s) MIVB

Bij het station ligt een bushalte voor een aantal buslijnen.

Route
12 BHG: Brussel-Luxemburg - NATO - Brussels Airport Stadsbus
MIVB Gebied.svg
21 BHG: Brussel-Luxemburg - Schuman - Diamant - Evere - Permeke (- NATO - Brussels Airport) Stadsbus MIVB Gebied.svg
22 BHG: Troon - Luxemburg - Kunst-Wet - Schuman - Merode - Montgomery Stadsbus MIVB Gebied.svg
36 BHG: Schuman - Thieffry - Trammuseum - Stokkel - Konkel Stadsbus MIVB Gebied.svg
60 BHG: Ukkel-Kalevoet - Station Sint-Job - Cavell - Flagey - Schuman - Ambiorix Stadsbus MIVB Gebied.svg
79 BHG: Schuman - Diamant - Andromeda - Cliniques-UCL - Kraainem Stadsbus MIVB Gebied.svg
N06 BHG: Centraal Station - Louiza - Naamsepoort - Schuman - Merode - Montgomery - Trammuseum Nachtbus
MIVB Gebied.svg