S-trein van Brussel

Uit OV in Nederland Wiki
(Doorverwezen vanaf GEN)
Ga naar: navigatie, zoeken

De S-trein van Brussel is een netwerk van voorstadstreinen rondom de Belgische hoofdstad Brussel. Het netwerk werd door de NMBS op 13 december 2015 officieel in gebruik genomen. Daarbij werd grotendeels bestaand netwerk van lokaaltreinen voorzien van nieuwe marketing en reisinformatie.

Geschiedenis

In 2004 werd een project voor een uitgebreid netwerk van vrijliggende voorstadslijnen rondom Brussel voorgesteld. Dit netwerk kreeg de werknaam GEN: Gewestelijk ExpressNet (Frans: RER - Reseau Express Regional) en bestond uit een uitgebreid pakket infrastructurele maatregelen waarmee de drukke spoorlijnen rondom Brussel extra sporen zouden krijgen zodat de voorstadstreinen zonder hinder van andere treinen een frequente treindienst, in de meeste gevallen elk kwartier een trein, konden aanbieden.

In december 2005 werd vooruitlopend op het nieuwe netwerk gestart met het CityRail-netwerk. Alle lokaaltreinen die over de Brusselse Noord-Zuidverbinding reden kregen voortaan het label CityRail en moesten gaan rijden met speciale treinen. Hiervoor werden klassieke motorstellen grondig verbouwd. Er waren zes lijnen:

  • CR 1: Aalst - Denderleeuw - Brussel - Etterbeek - Braine-l'Alleud
  • CR 2: Dendermonde - Brussel - Halle - Geraardsbergen
  • CR 3: Brussel - Etterbeek - Louvain-la-Neuve-Université
  • CR 4: Zottegem - Denderleeuw - Brussel
  • CR 5: Aalst - Denderleeuw - Brussel
  • CR 6: Leuven - Brussel - 's-Gravenbrakel

Met Brussel worden in dit geval de stations Brussel-Zuid, Brussel-Centraal en Brussel-Noord bedoeld.

CityRail werd geen succes. De speciale treinstellen verschenen overal in het land en reden allerlei diensten en maar zelden de beoogde diensten rondom Brussel. De treinen waren voorzien van een elektronisch informatiesysteem dat nooit werkzaam is geweest, de lijnnummers waren daardoor bij het publiek totaal onbekend. Daarnaast vroeg Infrabel extra kosten voor de treinpaden van CityRail-treinen, waarop de NMBS in december 2012 besloot het concept van CityRail te verlaten.

In 2004 was voorzien dat het GEN-project in 2012 volledig zou zijn afgerond, maar bij de afschaffing van CityRail waren de meeste werken net begonnen. Het project heeft in de loop der tijd grote vertraging opgelopen. Het concept werd daardoor spottend het Réseau Eternellement Retardé genoemd, het Eeuwig Vertraagde Netwerk. In december 2015 wordt, nadat diverse grote werken eindelijk waren afgerond, de S-trein geïntroduceerd waarmee voor de reiziger voor het eerst de samenhang van het netwerk duidelijk wordt. Door bezuinigingen van de federale overheid op de spoordiensten kan het aanbod van dit netwerk nog niet tippen aan de beoogde doelstelling. In 2015 werd voorzien dat in december 2022 alle werkzaamheden aan de infrastructuur afgerond moeten zijn en dat er voldoende budget beschikbaar is om de volledige treindienst te rijden

De NMBS heeft met de uitbreiding van de diensten rekening geanticipeerd bij de bestelling van de Desiro MainLine. Van dit treinstel zijn er in 2008 liefst 305 besteld.

Infrastructuur

De plannen voor het GEN bestaan uit diverse voorstadsverbindingen die de omliggende plaatsen tot ongeveer 30 kilometer buiten Brussel beter zullen verbinden met Brussel zelf. Daarvoor zijn grote infrastructurele werken noodzakelijk, zoals spoorverdubbelingen, nieuwe stations en zelfs een aantal nieuwe verbindingen.

De volgende spoorlijnen krijgen aanpassingen voor het Gewestelijk Expressnet. Bij de aanpassingen worden vaak ook alle bestaande stations aan deze lijnen volledig gerenoveerd.

  • Spoorlijn 50A: Deze spoorlijn krijgt vier sporen tussen Brussel-Zuid en de aftakking naar Denderleeuw. De vermoedelijke ingebruikname van de viersporigheid is december 2016. De oplevering heeft plaatsgevonden tussen 2016 en 2020[1]
  • Spoorlijn 124: Deze spoorlijn krijgt vier sporen tussen Linkebeek en Nivelles. De definitieve ingebruikname is nog onduidelijk doordat er zeer langdurig taalproblemen waren met de vergunningen voor het aanpassen van station Linkebeek.
  • Spoorlijn 161: Deze spoorlijn krijgt vier sporen tussen Etterbeek en Ottignies. Tussen Brussel-Schuman en Etterbeek is de spoorlijn viersporig, maar wordt de lijn als twee parallel lopende spoorlijnen uitgebaat. Tussen Etterbeek en Ottignies worden de sporen per richting gebundeld, daarvoor wordt een korte spoortunnel aangelegd ten zuiden van Etterbeek. De viersporigheid tussen Schuman en Etterbeek is in december 2015 in gebruik genomen, op het overige traject is dit voorzien voor december 2016
  • Tussen de stations Brussel-Schuman en Meiser is een tunnel aangelegd, de Schuman-Josaphattunnel [2]. Hierdoor wordt het voor treinen die via station Brussel-Luxemburg de stad binnenrijden mogelijk om naar een andere bestemming dan de Brusselse Noord-Zuidverbinding te rijden, zoals de luchthaven.

Spoorlijn 28, waar sinds 1984 geen reizigerstreinen meer reden, is in december 2009 weer geopend voor het reizigersvervoer. Daarbij zijn twee nieuwe stations geopend: Brussel-West en Simonis. Vanaf december 2014 wordt de spoorlijn ook in het weekend bediend. In december 2015 werd nog een station aan de lijn geopend, Brussel-Thurn-en-Taxis.

Op diverse plekken in en rondom Brussel worden nieuwe stations voorzien. Geopend zijn tot nu toe:

In 2017 is met de bouw gestart van een station bij Anderlecht aan spoorlijn 50A en van een station bij Verboekhoven in Schaarbeek aan spoorlijn 161. Station Anderlecht is met ingang van 13 december 2020 geopend voor publiek [3]

Daarnaast wordt gewerkt aan het verplaatsen van station Buda aan spoorlijn 25 naar een gunstigere locatie, daarbij wordt de werknaam Machelen-Kerklaan aangehouden.

Netwerk

In de huidige dienstregeling rijden de volgende treindiensten.

Serie Lijn Traject Freq. Opmerkingen
1950 S1 (Antwerpen-Centraal -) Brussel-Noord - Nivelles 1x/uur Rijdt op zondag niet tussen Antwerpen en Brussel-Noord. Stopt na 19:00 en in het weekend niet te Brussel-Congres.
1750 S1 Antwerpen-Centraal - Brussel-Zuid (- Nivelles) 1x/uur Rijdt ma-za tot 20:00. Rijdt op zo alleen Antwerpen-C - Brussel-Zuid en via Mortsel-Oude-God. Stopt za-zo niet op Buda, Bru-Congres en Bru-Kapellekerk. Stopt za op Ukkel-Stalle, Holleken en De Hoek.
3850 S10 Dendermonde - Jette - Brussel-West - Brussel-Zuid 1x/uur Op Brussel-Zuid gekoppeld aan S-trein 2050.
2050 S10 Aalst - Denderleeuw - Jette - Brussel-Centraal - Brussel-Zuid 1x/uur In Brussel-Zuid gekoppeld aan S-trein 3850
3650 S2 Leuven - Brussel-Centraal - Braine-le-Comte 1x/uur Rijdt niet op zondag.
3750 S2 Leuven - Brussel-Centraal - Braine-le-Comte 1x/uur Rijdt niet na 20:00.
3050 S20 Leuven - Wavre - Ottignies 1x/uur
6450 S20 Leuven - Wavre - Ottignies 1x/uur Rijdt niet in het weekend
2250 S3 Dendermonde - Jette - Brussel-Centraal - Denderleeuw - Zottegem 1x/uur In Zottegem gekoppeld aan de 1650.
2150 S4 Mechelen - Vilvoorde - Brussel-Luxemburg - Jette - Denderleeuw - Aalst 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
3350 S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Halle ( - Enghien (- Geraardsbergen)) 1x/uur Rijdt in de spits van/naar Geraardsbergen.
Rijdt in het weekend niet tussen Halle en Enghien.
3550 S5 Mechelen - Brussel-Luxemburg - Enghien 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
1550 S6 Denderleeuw - Geraardsbergen - Halle - Brussel-Zuid - Schaarbeek 1x/uur
3450 S7 Vilvoorde - Delta - Halle 1x/uur Rijdt niet na 20:00 en in het weekend.
3950 S8 Zottegem - Denderleeuw - Brussel-Zuid - Ottignies - Louvain-la-Neuve 1x/uur Rijdt niet in het weekend.
5650 S8 Ottignies - Louvain-la-Neuve 1x/uur Rijdt alleen in het weekend
6350 S8 Ottignies - Louvain-la-Neuve 1x/uur
6550 S8 (Zottegem - Denderleeuw -) Brussel-Zuid - Etterbeek - Ottignies (- Louvain-la-Neuve) 1x/uur Rijdt in het weekend vanaf Zottegem en tot Ottignies.
3250 S9 Landen - Leuven - Brussel-Luxemburg - Nivelles 1x/uur Rijdt niet in het weekend.