Baureihe 425

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee treinstellen van het type BR425 in Hamm.

De Baureihe 425 (afgekort: BR425) is een vierdelig elektrisch treinstel. De DB gebruikt deze trein voor regionaal en lokaal vervoer op diverse plekken in Duitsland. De trein is bijzonder omdat deze voorzien is van Jacobsdraaistellen, waardoor een geheel doorloopbare en zeer transparante trein ontstaat. De Nederlandse SLT is van dit treintype afgeleid. Ook is er nog een tweedelige variant, de Baureihe 426.

De treinstellen zijn weinig geliefd bij treinreizigers. Hoewel de trein een stuk transparanter is dan het oude materieel dat het vervangt en de trein is voorzien van airco en een reisinformatiesysteem ervaren reizigers het als weinig comfortabel. Het meubilair kent een zeer rechte rugleuning en de vulling onder de stoffen bekleding is tamelijk dun. De stoelen zijn standaard niet voorzien van armleuningen en er ontbreken tafeltjes, ondanks dat de volledige trein een vierzitsopstelling heeft. Voor de inzet in sommige regio's zijn de treinstellen daarom voorzien van een comfortabeler interieur, dit is onder andere het geval in de regio Magdeburg.

Technische gegevens

  • Aantal gebouwd: 249 stuks in vijf series.
  • Gebouwd: 1999 tot 2008
  • Maximumsnelheid: 140 km/u (serie 1 en 3), 160 km/u (overige series)
  • Lengte: 67,5 meter.
  • Capaciteit: 206 zitplaatsen, waarvan 24 zitplaatsen eerste klas en 30 klapstoelen en 228 staanplaatsen. De capaciteit kan variëren per regio of als gevolg van revisies.
  • Toilet: 1 invalidentoilet.