Trolleybus in Arnhem: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
(opschoning)
Regel 3: Regel 3:
 
==Lijnennet Arnhemse trolley==
 
==Lijnennet Arnhemse trolley==
 
De volgende buslijnen worden in Arnhem over het algemeen met trolleybussen gereden:
 
De volgende buslijnen worden in Arnhem over het algemeen met trolleybussen gereden:
* [[Lijn 1 Oosterbeek Station Oosterbeek - Velp Beekhuizenseweg|Lijn 1]]: Station [[Oosterbeek]] - [[Arnhem|Centraal Station]] - Velp, Beekhuizenseweg
+
* [[Lijn 1 Oosterbeek Station Oosterbeek - Velp Beekhuizenseweg|Lijn 1]]: [[Oosterbeek]] - [[Arnhem|Station Arnhem]] - Velp
* [[Lijn 2 Arnhem, Centraal Station - Schelmseweg|Lijn 2]]: Centraal Station - Hoogkamp
+
* [[Lijn 2 Arnhem, Centraal Station - Schelmseweg|Lijn 2]]: Station Arnhem - Hoogkamp
* [[Lijn 3 Arnhem, Burgers' Zoo - Het Duifje|Lijn 3]]: Arnhem, Burgers' Zoo - [[Arnhem|Centraal Station]] - Arnhem, Het Duifje  
+
* [[Lijn 3 Arnhem, Burgers' Zoo - Het Duifje|Lijn 3]]: Burgers' Zoo - Station Arnhem - Het Duifje  
* [[Lijn 5 Arnhem, Schuytgraaf - Presikhaaf|Lijn 5]]: Arnhem, de Laar West/Schuytgraaf - Centraal Station - Arnhem, Presikhaaf / Cannenburglaan
+
* [[Lijn 5 Arnhem, Schuytgraaf - Presikhaaf|Lijn 5]]: Schuytgraaf - Station Arnhem - Presikhaaf
* [[Lijn 7 Arnhem, Rijkerswoerd - Geitenkamp|Lijn 7]]: Arnhem, Rijkerswoerd - Centraal Station - station Velperpoort - Arnhem, Geitenkamp
+
* [[Lijn 6 Arnhem, De Laar West - Elsweide-HAN|Lijn 6]]: De Laar West - Station Arnhem - Elsweide-HAN
 +
* [[Lijn 7 Arnhem, Rijkerswoerd - Geitenkamp|Lijn 7]]: Rijkerswoerd - Station Arnhem - Geitenkamp
  
 
==Uitbreiding trolleynet==
 
==Uitbreiding trolleynet==
Regel 14: Regel 15:
  
 
=== Schuytgraaf ===
 
=== Schuytgraaf ===
Een andere uitbreiding van het trolleynet was het aanleggen van bovenleiding in de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf. De trolleybussen rijden als aftakking van lijn 5. Deze aftakking was gepland, na wat vertragingen, april 2010 gereed te komen <ref>De Gelderlander: [http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/5248170/Trolley-Schuytgraaf-half-jaar-later.ece Trolley Schuytgraaf half jaar later]</ref>. Uiteindelijk zijn de bussen pas gaan rijden op 12 december 2010, met ingang van [[Wijzigingen concessie Arnhem - Nijmegen 2011|dienstregeling 2011]]. Gelijktijdig werd de oude buslijn naar de Schytgraaf - [[Lijn 10 Arnhem, Centraal Station - Koningskers|lijn 10]] - opgeheven.
+
Een andere uitbreiding van het trolleynet was het aanleggen van bovenleiding in de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf. De trolleybussen gingen rijden als aftakking van lijn 5. Deze aftakking was gepland, na wat vertragingen, april 2010 gereed te komen <ref>De Gelderlander: [http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/5248170/Trolley-Schuytgraaf-half-jaar-later.ece Trolley Schuytgraaf half jaar later]</ref>. Uiteindelijk zijn de bussen pas gaan rijden op 12 december 2010, met ingang van [[Wijzigingen concessie Arnhem - Nijmegen 2011|dienstregeling 2011]]. Gelijktijdig werd de oude buslijn naar de Schytgraaf - [[Lijn 10 Arnhem, Centraal Station - Koningskers|lijn 10]] - opgeheven. Lijn 5 is uiteindelijk is in [[Concessie Arnhem - Nijmegen 2013|december 2012]] gespitst in de lijnen 5 en 6, waar lijn 5 de route naar Schuytgraaf voor z'n rekening bleef nemen.
  
=== Vredenburg ===
+
=== Malburgen, Vredenburg en de Laar Oost ===
Naast deze uitbreidingen waren er ook nog plannen voor trolleyficering van de Arnhemse [[Lijn 4 Arnhem, Centraal Station - Winkelcentrum Kronenburg|lijn 4]]. Op een groot deel van het traject hangt nog trolleybovenleiding, maar die is in de huidige toestand niet geschikt voor exploitatie. Medio maart 2012 werd bekend dat de trolleymasten in Vredenburg en Holthuizen waarschijnlijk worden weggehaald <ref>Gemeente Arnhem: [http://www.arnhem.nl/content.jsp?objectid=128968 Arnhem-Zuid en attractieparken beter af in nieuwe dienstregeling]</ref>.  
+
Naast deze uitbreidingen waren er ook nog plannen voor trolleyficering van de Arnhemse [[Lijn 4 Arnhem, Centraal Station - Winkelcentrum Kronenburg|lijn 4]] (Arnhem - Malburgen - Vredenburg - Winkelcentrum Kronenburg). Op een groot deel van het traject hangt nog trolleybovenleiding, maar die is in de huidige toestand niet geschikt voor exploitatie. Medio maart 2012 werd bekend dat de trolleymasten in Vredenburg en Holthuizen waarschijnlijk worden weggehaald <ref>Gemeente Arnhem: [http://www.arnhem.nl/content.jsp?objectid=128968 Arnhem-Zuid en attractieparken beter af in nieuwe dienstregeling]</ref>. In december 2012 werd de route van [[Lijn 4 Arnhem, Centraal Station - Elderveld / Schuytgraaf|lijn 4]] uitgebreid; de bus ging voortaan doorrijden naar de Laar Oost, de Laar West, Elderveld en Schuytgraaf. Nadat in maart 2013 een streep werd gezet door de komst van de trolleybus is Huissen is besloten om te kijken of de voor de trolleybus verkregen subsidies ingezet kunnen worden voor de trolleyficering van (een deel van) lijn 4 <ref>arnhem.nieuws.nl: [http://arnhem.nieuws.nl/nieuws/20130322/Afblazen-trolley-Huissen-gemiste-kans-voor-regio Afblazen trolley Huissen gemiste kans voor regio]</ref>.
  
 
=== Huissen ===
 
=== Huissen ===
Mits de gemeente Lingewaard ermee instemt gaat volgens planning in mei 2013 een trolleybus naar Huissen rijden <ref>De Gelderlander: [http://www.gelderlander.nl/voorpagina/betuwe/10667446/Trolleybus-rijdt-vanaf-volgend-voorjaar-naar-Huissen.ece Trolleybus rijdt vanaf volgend voorjaar naar Huissen]</ref>; de stadsregio Arnhem Nijmegen en de gemeente Arnhem hebben er al mee ingestemd. Om deze wijziging mogelijk te maken gaat lijn 1 rijden tussen Oosterbeek en Velp; lijn 3 komt te rijden tussen Burgers' Zoo in Arnhem-Noord en Huissen. Lijn 3 rijdt doordeweeks in de spits viermaal per uur door naar Huissen; daarbuiten tweemaal per uur. Buiten de spits en op zaterdag ligt het eindpunt van lijn 3 voor de helft van de ritten bij het huidige eindpunt van lijn 1, het Duifje. De rest van de week wordt dit eindpunt niet meer aangedaan door een trolleybus. In Arnhem-Noord gaat lijn 3 een gewijzigde route naar Burgers' Zoo rijden. Het huidige eindpunt bij Alteveer wordt niet meer aangedaan. <ref>De Gelderlander: [http://www.gelderlander.nl/multimedia/archive/02327/Route_lijn_3__Pdf__2327986a.pdf Route lijn 3]</ref>
+
Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de trolleybus medio 2013 naar Huissen door ging rijden
 +
<ref>De Gelderlander: [http://www.gelderlander.nl/voorpagina/betuwe/10667446/Trolleybus-rijdt-vanaf-volgend-voorjaar-naar-Huissen.ece Trolleybus rijdt vanaf volgend voorjaar naar Huissen]</ref>; alleen de gemeenteraad in Huissen moest er nog mee instemmen. Het was de bedoeling dat lijn 3 doorgetrokken zou worden van Het Duifje naar Huissen. Dan kon ook de nieuwbouwwijk Loovelden van openbaar vervoer worden voorzien. Uiteindelijk werd de komst van de trolleybus met veertien stemmen voor en vijftien stemmen tegen verworpen in maart 2013: <ref>Omroep Gelderland: [http://www.omroepgelderland.nl/web/nieuws-1/2004629/geen-trolley-van-arnhem-naar-huissen.htm#.UgUndavCTVh Geen trolley van Arnhem naar Huissen]</ref>.
  
 
{{bron|bronvermelding=
 
{{bron|bronvermelding=

Versie van 9 aug 2013 om 19:59

Trolleynet van Arnhem

Arnhem is de enige Nederlandse stad met een trolleybus. Het trolleynetwerk is eind jaren '40 van de twintigste eeuw ontstaan, nadat in de Tweede Wereldoorlog het tramverkeer tot een eind was gekomen.

Lijnennet Arnhemse trolley

De volgende buslijnen worden in Arnhem over het algemeen met trolleybussen gereden:

Uitbreiding trolleynet

Hoogkamp

Op 5 en 6 september 2009 hebben tussen het centrale station van Arnhem en de Hoogkamp enkele speciale ritten met een trolleybus gereden, nadat de lijn jarenlang met een dieselbus gereden werd. Wegens rioolwerkzaamheden zouden pas in het voorjaar van 2010 trolleybussen in de reguliere reizigersdienst kunnen gaan rijden; uiteindelijk is dit pas op 29 augustus 2010 gebeurd. Hiervoor heeft lijn 21 het traject van lijn 2 tussen de Hoogkamp en Schaarsbergen overgenomen.

Schuytgraaf

Een andere uitbreiding van het trolleynet was het aanleggen van bovenleiding in de Arnhemse nieuwbouwwijk Schuytgraaf. De trolleybussen gingen rijden als aftakking van lijn 5. Deze aftakking was gepland, na wat vertragingen, april 2010 gereed te komen [1]. Uiteindelijk zijn de bussen pas gaan rijden op 12 december 2010, met ingang van dienstregeling 2011. Gelijktijdig werd de oude buslijn naar de Schytgraaf - lijn 10 - opgeheven. Lijn 5 is uiteindelijk is in december 2012 gespitst in de lijnen 5 en 6, waar lijn 5 de route naar Schuytgraaf voor z'n rekening bleef nemen.

Malburgen, Vredenburg en de Laar Oost

Naast deze uitbreidingen waren er ook nog plannen voor trolleyficering van de Arnhemse lijn 4 (Arnhem - Malburgen - Vredenburg - Winkelcentrum Kronenburg). Op een groot deel van het traject hangt nog trolleybovenleiding, maar die is in de huidige toestand niet geschikt voor exploitatie. Medio maart 2012 werd bekend dat de trolleymasten in Vredenburg en Holthuizen waarschijnlijk worden weggehaald [2]. In december 2012 werd de route van lijn 4 uitgebreid; de bus ging voortaan doorrijden naar de Laar Oost, de Laar West, Elderveld en Schuytgraaf. Nadat in maart 2013 een streep werd gezet door de komst van de trolleybus is Huissen is besloten om te kijken of de voor de trolleybus verkregen subsidies ingezet kunnen worden voor de trolleyficering van (een deel van) lijn 4 [3].

Huissen

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de trolleybus medio 2013 naar Huissen door ging rijden [4]; alleen de gemeenteraad in Huissen moest er nog mee instemmen. Het was de bedoeling dat lijn 3 doorgetrokken zou worden van Het Duifje naar Huissen. Dan kon ook de nieuwbouwwijk Loovelden van openbaar vervoer worden voorzien. Uiteindelijk werd de komst van de trolleybus met veertien stemmen voor en vijftien stemmen tegen verworpen in maart 2013: [5].

Bronnen, noten en/of referenties

Bronnen, noten en/of referenties: