Trolleybus: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k (zinsbouw wat vlotter gemaakt)
Regel 5: Regel 5:
  
 
==Trolleybovenleiding==
 
==Trolleybovenleiding==
De bovenleiding van een trolleybus bestaat uit twee draden, in tegenstelling tot een tram waarbij de retourstroom door de rails loopt, is bij een bus hiervoor een tweede draad nodig. Door middel van twee ''trolleystangen'' is de bus met de draden verbonden, vroeger was deze verbinding met een wieltje (vandaar het Engelse woord ''trolley''). Voordeel van deze constructie is dat de bus niet precies onder de draden hoeft te rijden, maar enkele meters kan uitwijken.
+
De bovenleiding van een trolleybus bestaat uit twee draden. In tegenstelling tot een tram, waarbij de retourstroom door de rails loopt, is bij een bus hiervoor een tweede draad nodig. Door middel van twee ''trolleystangen'' is de bus met de draden verbonden. Vroeger was deze verbinding met een wieltje, vandaar het Engelse woord ''trolley''. Voordeel van deze constructie is dat de bus niet precies onder de draden hoeft te rijden, maar enkele meters kan uitwijken.
  
 
Een dergelijk bovenleidingssysteem werd vroeger ook wel voor trams gebruikt. In Amerika is ''trolley'' nog altijd synoniem voor tram, ook al hebben de trams geen trolleybovenleiding meer.
 
Een dergelijk bovenleidingssysteem werd vroeger ook wel voor trams gebruikt. In Amerika is ''trolley'' nog altijd synoniem voor tram, ook al hebben de trams geen trolleybovenleiding meer.

Versie van 6 jan 2009 om 00:53

Een trolleybus is een elektrische bus die door middel van een bovenleiding wordt voorzien van stroom. In Nederland rijden er momenteel alleen maar trolleybussen rond in Arnhem.

Voor- en nadelen

Één van de grote voordelen van de trolleybus is het ontbreken van uitlaatgassen. De exploitatiekosten van een trolley zijn lager dan die van een tram, maar wel weer hoger dan die van een gewone bus. De beeldvervuiling door de bovenleidingen van de trolley kan als een nadeel worden gezien. Tevens is de bus gebonden aan een vaste route.

Trolleybovenleiding

De bovenleiding van een trolleybus bestaat uit twee draden. In tegenstelling tot een tram, waarbij de retourstroom door de rails loopt, is bij een bus hiervoor een tweede draad nodig. Door middel van twee trolleystangen is de bus met de draden verbonden. Vroeger was deze verbinding met een wieltje, vandaar het Engelse woord trolley. Voordeel van deze constructie is dat de bus niet precies onder de draden hoeft te rijden, maar enkele meters kan uitwijken.

Een dergelijk bovenleidingssysteem werd vroeger ook wel voor trams gebruikt. In Amerika is trolley nog altijd synoniem voor tram, ook al hebben de trams geen trolleybovenleiding meer.

Trolleybussen in Nederland

In Nederland hebben trolleybussen gereden in Groningen, Arnhem en Nijmegen. In alle drie deze steden was de trolleybus een vervanger van opgeheven tramlijnen. Met de opkomst van de auto verdwenen eind jaren zestig de trolleylijnen in Groningen en Nijmegen, om plaats te maken voor dieselbussen. In Arnhem bleven altijd trolleybussen rijden.