Metropolis: verschil tussen versies

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
k
Regel 1: Regel 1:
'''Metropolis''' is een benaming van [[Metro|metro]]materieel gebouwd door de Franse fabrikant Alstom, voor de [[Metro van Amsterdam|metro van Amsterdam]]. Een zesdelige versie van dit type materieel is in 2010 besteld door de gemeente Amsterdam. Zie daarvoor de discussie in het forum: [http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?f=10&t=3744&start=0 Amsterdam bestelt nieuwe metrotreinen]. De treinen zijn 116 meter lang, bestaan uit zes rijtuigen en zijn over de volledige lengte doorloopbaar. Er kunnen 960 reizigers in. In tegenstelling tot gebruikelijk in Amsterdam zijn de metro's ingericht met langsbanken, alleen in de kopbakken zijn ook banken in de dwarsrichting geplaatst. Daar zijn ook ruimtes voor het stallen van fietsen en de rolstoelplaatsen. De nummering van de metro's loopt door vanaf nummer 107, in aansluiting op het hoogste nummer van de treinen type [[CAF]]. Het nummer geldt slechts voor één helft van de metro, de andere helft heeft een nummer hoger. Het eerste stel heeft dus als nummer 107 én 108. Dit omdat de metro's door midden te halen zijn, waardoor een beschadigde ene helft niet meteen betekent dat de complete metro afgevoerd hoeft te worden.
+
'''Metropolis''' is een benaming van [[Metro|metro]]materieel gebouwd door de Franse fabrikant Alstom, voor de [[Metro van Amsterdam|metro van Amsterdam]]. Een zesdelige versie van dit type materieel is in 2010 besteld door de gemeente Amsterdam. De treinen zijn 116 meter lang, bestaan uit zes rijtuigen en zijn over de volledige lengte doorloopbaar. Er kunnen 960 reizigers in. In tegenstelling tot gebruikelijk in Amsterdam zijn de metro's ingericht met langsbanken, alleen in de kopbakken zijn ook banken in de dwarsrichting geplaatst. Daar zijn ook ruimtes voor het stallen van fietsen en de rolstoelplaatsen. De nummering van de metro's loopt door vanaf nummer 107, in aansluiting op het hoogste nummer van de treinen type [[CAF]]. Het nummer geldt slechts voor één helft van de metro, de andere helft heeft een nummer hoger. Het eerste stel heeft dus als nummer 107 én 108. Dit omdat de metro's door midden te halen zijn, waardoor een beschadigde ene helft niet meteen betekent dat de complete metro afgevoerd hoeft te worden.
  
De eerste metrostellen zijn vanaf juni 2013 bij [[GVB]] in de reizigersdienst gekomen, te beginnen met een serie van 23 stuks (M5) die de oude [[Zilvermeeuw]]en gaan vervangen. Een tweede serie van 12 stuks (M6) is bestemd voor de [[Noord/Zuidlijn]].
+
De eerste metrostellen zijn vanaf juni 2013 bij [[GVB]] in de reizigersdienst gekomen, een serie van 28 stuks M5 die de oude [[Zilvermeeuw]]en hebben vervangen. Qua uiterlijk zijn deze metro's daar ook van afgeleid.
  
=== Inzet ===
+
== Inzet ==
 
{{InzetTop|
 
{{InzetTop|
 
{{InzetRij
 
{{InzetRij
 
|vervoerder=[[GVB]]
 
|vervoerder=[[GVB]]
|series=107-152
+
|series=107-160
 
|type=M5
 
|type=M5
 
|concessies=[[Concessie Stadsvervoer Amsterdam]]
 
|concessies=[[Concessie Stadsvervoer Amsterdam]]
Regel 31: Regel 31:
 
Afbeelding:Metropolis RIS.JPG|LED-scherm bij de bakovergangen, waarop de rijrichting wordt aangegeven. Op eindpunten staat er de tijd en datum op, en bij nadering van een station wordt dat station aangekondigd.
 
Afbeelding:Metropolis RIS.JPG|LED-scherm bij de bakovergangen, waarop de rijrichting wordt aangegeven. Op eindpunten staat er de tijd en datum op, en bij nadering van een station wordt dat station aangekondigd.
 
</gallery>
 
</gallery>
 +
 +
== Zie ook ==
 +
De discussie in het forum: [http://www.ovinnederland.nl/viewtopic.php?f=10&t=3744&start=0 Amsterdam bestelt nieuwe metrotreinen].
  
 
[[Categorie:Metromaterieel]]
 
[[Categorie:Metromaterieel]]

Versie van 4 dec 2015 om 22:24

Metropolis is een benaming van metromaterieel gebouwd door de Franse fabrikant Alstom, voor de metro van Amsterdam. Een zesdelige versie van dit type materieel is in 2010 besteld door de gemeente Amsterdam. De treinen zijn 116 meter lang, bestaan uit zes rijtuigen en zijn over de volledige lengte doorloopbaar. Er kunnen 960 reizigers in. In tegenstelling tot gebruikelijk in Amsterdam zijn de metro's ingericht met langsbanken, alleen in de kopbakken zijn ook banken in de dwarsrichting geplaatst. Daar zijn ook ruimtes voor het stallen van fietsen en de rolstoelplaatsen. De nummering van de metro's loopt door vanaf nummer 107, in aansluiting op het hoogste nummer van de treinen type CAF. Het nummer geldt slechts voor één helft van de metro, de andere helft heeft een nummer hoger. Het eerste stel heeft dus als nummer 107 én 108. Dit omdat de metro's door midden te halen zijn, waardoor een beschadigde ene helft niet meteen betekent dat de complete metro afgevoerd hoeft te worden.

De eerste metrostellen zijn vanaf juni 2013 bij GVB in de reizigersdienst gekomen, een serie van 28 stuks M5 die de oude Zilvermeeuwen hebben vervangen. Qua uiterlijk zijn deze metro's daar ook van afgeleid.

Inzet

Vervoerder Serie Type Bouwjaar Status Concessie(s) Opmerkingen Afbeelding
GVB 107-160 M5 Concessie Stadsvervoer Amsterdam 100px
GVB M6 Concessie Stadsvervoer Amsterdam Bestemd voor de Noord/Zuidlijn Achtergrondkleur.jpg

Fotogalerij

Zie ook

De discussie in het forum: Amsterdam bestelt nieuwe metrotreinen.