Zilvermeeuw

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Twee Zilvermeeuwmetro's rijden het Amstelstation binnen, 23 juni 2008.
Twee Zilvermeeuwmetro's in het blauw rijden binnen in Ganzenhoef, 2 maart 2010.
Het interieur van een LHB, nog niet voorzien van kunst.

Zilvermeeuw is de bijnaam van het oudste materieeltype van de Amsterdamse metro. De officiele naam voor metro's van dit type is LHB, naar de Duitse fabriek Linke-Hofmann-Busch waar ze zijn gebouwd. Er zijn 44 van deze metrotreinen gebouwd. Ze zijn van 1973 tot 1980 geleverd in drie series, welke qua uiterlijk nagenoeg identiek waren. De treinen waren 37 meter lang en drie meter breed, een wagenstel bestond uit twee bakken waartussen geen doorloopmogelijkheid was. Kenmerkend voor deze metro's waren de zilveren aluminium wanden. Eenzelfde soort treinen, wat betreft uiterlijk vrij identiek aan de LHB maar met een andere kop, rijdt in Hamburg (voornamelijk lijn U3).

Opknapbeurt

Omdat de levering van nieuw metromaterieel steeds verder naar achteren werd verschoven, en deze metro's aan het einde van hun levensduur waren, kregen 42 stuks nog een opknapbeurt. Hierbij werden om hun laatste jaren representatief door te komen de stellen aan de binnenkant voorzien van kunst. De buitenkant is, conform de nieuwste huisstijl van het GVB, voorzien van blauwe deuren, een blauwe onderrand en een blauwe bies. De oude kleurstelling is met rode deuren en een rode onderrand.

Vervanging

In de periode 2012-2015 zijn deze metro's, ruim 35 jaar oud, vervangen door nieuwe metro's van het type Metropolis (M5). Deze zijn qua uiterlijk afgeleid van de LHB's. De allerlaatste LHB's zijn op 4 december 2015 afgevoerd naar de sloper. Alleen stel 23 is overgebleven, het stel waarmee de Amsterdamse metro in 1977 werd geopend. Het heeft een museumfunctie gekregen in het Nederlands Transport Museum.