CAF

Uit OV in Nederland Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

CAF, voluit Construcciones y Auxiliary de Ferrocarriles, is een Spaans-Baskische fabrikant van spoor-, tram- en metromaterieel. In Nederland was de naam geruime tijd synoniem met het enige hier geleverde product: de serie sneltrams en metro's (S3 en M4) voor Amsterdam, die werden geleverd in de jaren 1996-1997 voor de Ringlijn. Sinds 2014 is daar verandering in gekomen door meerdere grote Nederlandse orders voor tram- en spoorwegmaterieel.

Amsterdamse metroserie S3/M4

De serie S3 bestaat uit de stellen 70-73. Deze zijn uitgerust als sneltram, wat betekent dat ze een pantograaf, een bel en knipperlichten hebben. Verder zijn ze gelijk aan de metro's uit de serie M4 (74-106). Beide series zijn, net als de BN-sneltrams, voorzien van inklapbare treeplanken om het verschil in breedte met de oudere metrostellen te overbruggen.

De serie M4 wordt in principe ingezet op lijn 50, de sneltrams komen, zoals voorzien, ook in actie op lijn 51. De CAF's kunnen ook op de lijnen 53 en 54 rijden maar worden hier normaal gesproken niet ingezet.

Vervoerder Serie Type Concessie(s) Opmerkingen Afbeelding
GVB 70 - 73 S3 (sneltram) Concessie Stadsvervoer Amsterdam Inzet op zowel lijn 50 als 51 CAF S3.JPG
74 - 106 M4 (metro) Concessie Stadsvervoer Amsterdam In principe alleen op lijn 50 CAF.JPG

Fotogalerij

Civity voor NS

In 2014 werden na een aanbesteding door NS 118 treinstellen type Civity besteld voor de inzet in Sprinterdiensten. Naar verwachting stroomt dit materieel, dat door NS Sprinter Nieuwe Generatie wordt genoemd, vanaf 2018 in.

Urbos voor de Uithoflijn en Sneltram Utrecht - Nieuwegein / IJsselstein

In 2015 werd door het projectbureau Uithoflijn bekend gemaakt dat CAF de aanbesteding voor het trammaterieel had gewonnen. Het gaat daarbij om 27 trams van het Urbos-platform. In 2016 werd bekend dat de bestelling met 22 extra trams uitgebreid zou worden, die op de Sneltram Utrecht - Nieuwegein/IJsselstein gaan rijden.

Trams voor Amsterdam

In september 2016 werd bekend dat GVB na een aanbesteding voornemens is 65 trams te bestellen bij CAF, met een optie voor nog eens 60 trams. Deze trams zijn onder andere bedoeld voor de Amstelveenlijn. Welk type GVB gaat bestellen is nog onbekend.

Buitenland

Naast de thuismarkt in Spanje is CAF actief in veel andere Europese landen. Zo is de Civity eerder geleverd aan spoorwegmaatschappijen in Italië en Letland. De Urbos is besteld door vervoersbedrijven in onder andere Stockholm en Budapest. Voor de metro van Brussel heeft CAF de deelserie M2 gebouwd van metro's van het type U. Ook de metro's van het type BOA zijn door CAF gefabriceerd.