Lijn 3 Amsterdam, Zoutkeetsgracht - Muiderpoortstation

Uit OV in Nederland Wiki
Versie door Bee (overleg | bijdragen) op 25 jan 2015 om 02:40
Ga naar: navigatie, zoeken
Tram blauw.svg
Tramlijn 3
Vervoerder(s) GVB
Concessie Stadsvervoer Amsterdam
Lijnsoort Tram
Stadsdienst Amsterdam
Materieel Combino, Blokkendoos
Rijdt sinds xx-xx-1989
Frequenties
Spits 6x/uur
Dal 6x/uur
Avond 4x/uur
Zaterdag 4-6x/uur
Zondag 4x/uur
Vragen? Zie onze OV Vraagbaak
Bestand:GVB 2091-lijn3.jpg
lijn 3 staat bij het Muiderpoortstation.

Lijnkleur3.svg

Tramlijn 3 in Amsterdam rijdt het traject Zoutkeetsgracht - Station Muiderpoort via de Bilderdijkstraat, Eerste Constantijn Huygensstraat, de Ceintuurbaan, Ruyschstraat, langs het Oosterpark en een klein stukje van de Insulindeweg.

Route

Vanaf De Clercqstraat tot de Ferdinand Bolstraat deelt lijn 3 het traject met lijn 12. Van de Beukenweg tot station Muiderpoort wordt de route gedeeld met tramlijn 7.

Halte
Route 0sr.svg Amsterdam, Zoutkeetsgracht  
Route rsr.svg Amsterdam, Haarlemmerplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Nieuwe Willemsstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Marnixplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Frederik Hendrikplantsoen  
Route rsr.svg Amsterdam, Hugo de Grootplein  
Route rsr.svg Amsterdam, De Clercqstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Kinkerstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Overtoom  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Baerlestraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Museumplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Roelof Hartplein  
Route rsr.svg Amsterdam, Ferdinand Bolstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, 2e van der Helststraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Van Woustraat  
Route rsMr.svg Amsterdam, Wibautstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Camperstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Beukenweg  
Route rsr.svg Amsterdam, Linnaeusstraat  
Route rsr.svg Amsterdam, Dapperstraat  
Route rsT0.svg Amsterdam, Muiderpoortstation  

Historie

Zoals veel lijnen is lijn 3 de voortzetting van een paardentramlijn. In dit geval moeten we terug naar 1896 toen de lijn Dam-Bilderdijkstraat werd geopend via de vers doorgebroken Raadhuisstraat. In 1900 werd deze lijn verlengd naar de 1e Constantijn Huygensstraat bij de ingang van het Vondelpark en in 1902 werd deze lijn geëlektrificeerd. In 1904 werd de lijn over de zogenaamde Buitenring (tracé Van Baerlestraat - Roelof Hartstraat - Ceintuurbaan) verlengd naar de Nieuwe Amstelbrug en vanaf daar via de Weesperzijde naar het Weesperplein en het daarachter gelegen station Weesperpoort (op het Rhijnspoorplein). De lijn moest daarbij omrijden via de Overtoom en P.C. Hooftstraat, omdat de Vondelbrug nog niet bestond (deze werd pas in 1947 geopend en pas in 1958 verschenen er tramsporen). Wat later dat jaar werd de lijn aan de andere kant verlengd naar het IJveer. Heel lang bleef de 3 daar niet, want al in 1906 werd de lijn ingekort tot het Centraal Station. Ook in 1906 werd de lijn aan de andere kant verder doorgetrokken, naar de Andrieszstraat, en in 1907 werd de kruising Mauritskade/Linnaeusstraat bereikt (het huidige Tropencircuit). In 1925 werd de lijn nog verder naar het oosten verlengd en werd via de Borneostraat het Javaplein bereikt. In 1929 verliet lijn 3 het CS en werd vanaf de Bilderdijkstraat verlegd naar het Frederik Hendrikplantsoen. In de oorlog werd deze lijn nog twee keer verlegd, in 1940 naar de Pontanusstraat, bij het oude, inmiddels opgeheven, Muiderpoortstation en in 1942 vanaf de Nieuwe Amstelbrug via de Ruyschstraat, Weesperpoortstraat (de oorlogsnaam voor de Wibautstraat) en President Steynstraat naar het Krugerplein.

Na de oorlog keerde de tram hier niet terug en werd lijn 3 vanaf de Ruyschstraat langs het Oosterpark naar het huidige eindpunt Muiderpoortstation in de Celebesstraat geleid. In 1951 werd de lijn vanaf het Frederik Hendrikplantsoen via de Marnixstraat verlengd naar de Zoutkeetsgracht. In 1958 wordt de lijn rechtgetrokken via de Vondelbrug en daarna blijft het lang stil. Pas in 1980 volgt een verlenging, de lijn wordt vanaf het Muiderpoortstation via de Insulindeweg doorgetrokken naar het Flevopark. In 1989 wordt de lijn weer ingekort en keert terug naar het Muiderpoortstation.

Per 28 augustus 2014 verviel de halte Ruysdaelkade vanwege werkzaamheden in de omgeving.
Per 14 december 2014 verviel de halte Amsteldijk.